Kreativna zona

Bijeg u svijet simbolike: Unikatan, ručno rađeni nakit vođen japanskom filozofijom

Nakon što je završila radionicu umjetničkog oblikovanja nakita od metala, pravnica Lilly Laszlo ostvarila je svoj dječji san te postala dizajnerica naušnica, prstenja i ogrlica u čijem se oblikovanju vodi japanskom filozofijom wabi-sabi.

Odustati od dugogodišnjeg odvjetničkog posla da bi se okušalo u poduzetničkim vodama i dizajniranju nakita - na to može nagnati samo ljubav, govori Zagrepčanka Lilly Laszlo (42) koja je prije nekoliko dana otvorila internetsku trgovinu svog istoimenog brenda nakita te time i službeno obilježila početak nove karijere. Pravnica rođena u Osijeku odmalena se divila majčinom nakitu koji se u njenoj obitelji cijenio kao obilježje osobnosti, a ne kao materijalna vrijednost.

image
Lilly Laszlo svojim kreacijama slavi ljepotu nesavršenosti.
JAN IVETA/STUDIO IVETA

Njene skrivene strasti prema kićenju intenzivirale su se prije nekoliko godina kad je u potrazi za jantarnom naušnicom ušla u atelje zagrebačkog umjetnika Lezara Roka Lumezija te postala polaznica njegove škole za obradu plemenitih kovina.

image
Lilly Laszlo radi nakit organskog oblika i grube obrade.
JAN IVETA/STUDIO IVETA

- Učitelj se pojavi kad je učenik spreman - kaže dizajnerica čije maštovite kreacije organskog oblika imaju i duhovnu notu. U radu ju, naime, nadahnjuje skrivena simbolika minerala koji se koriste za izradu nakita, ali i različite kulture.

image
Nakit Lilly Laszlo je izrađen od srebra, bakra i poludragog kamenja.
JAN IVETA/STUDIO IVETA

Najdraži materijali su joj srebro, bakar i poludrago kamenje, a svaki komad nakita je ručno rađen i unikatan. Ono što ga čini posebnim je nepravilan oblik i gruba obrada kamenja za koje dizajnerica kaže da su temeljeni na wabi-sabiju, japanskoj filozofiji ljepote nesavršenosti.

image
Dizajnerica Lilly Laszlo.
JAN IVETA/STUDIO IVETA

- Svaki komad nakita koji izradim ima moment savršene nesavršenosti, produhovljenosti, s tragovima prolaska vremena - kaže Lilly Laszlo, čije se kreacije, osim online, mogu kupiti u zagrebačkoj galeriji Lumezi te uskoro i u Dubrovniku.

image
Uikatan nakit Lilly Laszlo.
JAN IVETA/STUDIO IVETA
image
Uikatan nakit Lilly Laszlo.
JAN IVETA/STUDIO IVETA
Linker
14. travanj 2024 17:04