Femme fatale u pedesetima

Zvijezda serije ‘Emily u Parizu‘ potpuna je suprotnost od svog lika: ‘Nikad ne bih nosila visoke potpetice na pariškim pločnicima‘

Francuska glumica Philippine Leroy-Beaulieu dokazuje da je uzlet u karijeri moguć i u zrelim godinama: vitka, dotjerana i samouvjerena, nakon uloge u ‘Zovite mog agenta’ oduševila je kao Sylvie u ‘Emily u Parizu’ u kojoj je zasjenila i glavnu glumicu Lily Collins.

Sylvie Grateau, šefica marketinške tvrtke Savoir u popularnom Netflixovom serijalu “Emily u Parizu”, utjelovljenje je svojevrsnog stereotipa uspješne Francuskinje - superiorne, elegantne i samopouzdane dame s cigaretom u ruci. Glumica Philippine Leroy-Beaulieu (58) također posjeduje urođeni francuski osjećaj za stil i sa svojom besprijekornom linijom i dotjeranim izgledom u velikoj se mjeri preklapa sa Sylvie, pa je zato na audiciji smjesta dobila ulogu - premda su producenti tražili znatno mlađu ženu.

- Znate, za mene se može reći da sam rođena za tu ulogu. Majka mi je 20 godina radila kao dizajnerica nakita kod Diora pa odmalena poznajem žene kao što je Sylvie - objasnila je Philippine, koja u serijalu nosi nekoliko komada nakita što ga je dizajnirala njezina majka, među ostalim i veliki zlatni broš u obliku anđela.

- To su mi amajlije za sreću, znak da me mama čuva - kaže glumica.

Iako je bila u središtu modnog svijeta, kao mala nikad nije htjela biti manekenka, nego je sanjala o glumi, možda i zato što joj je otac bio poznati francuski glumac Philippe Leroy- Beaulieu. Svjestan napora i opasnosti glumačkog posla, otac ju je uvijek odgovarao od te karijere, ali kći ga nije slušala.

image

Lily Collins and Philippine Leroy Beaulieu shooting Emily in Paris TV show. Paris, France on August 14th, 2019.,Image: 465313425, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: ABACA/Abaca Press/Profimedia

ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

- Gluma mi je u genima - odlučno je rekla Philippine i upisala se u glumačku školu. Odrasla u Rimu gdje joj je, priznaje, srce i danas, u rodni se Pariz vratila kao tinejdžerica kad su joj se roditelji rastali te nakon uobičajena puta - nekoliko TV reklama i nešto manjih uloga - 1985. zasjala kao samohrana majka u komediji “Tri muškarca i beba”, što joj je donijelo nominaciju za nagradu Cesar, a 1994. i u komediji “Devet mjeseci”. A onda joj je u karijeri nastupilo svojevrsno zatišje; radila je, ali važnije uloge su je zaobilazile.

Čitajte i: Stiže druga sezona serije ‘Emily u Parizu‘: Prisjetili smo se radnje protekle i nadopunili rupe u pamćenju

- Već sam mislila da ću morati odustati od glume kad su mi 2015. ponudili ulogu Catherine u serijalu “Zovite mog agenta”. Rekla sam im da su me dignuli iz groba - prisjeća se Philippine. Serijal je postigao međunarodni uspjeh na Netflixu, a Philippine su se otvorile nove prilike, među kojima je i “Emily u Parizu”. Intrigantni završetak druge sezone, koju je dosad vidjelo 58 milijuna gledatelja, dao je naslutiti da će u trećoj sezoni pokretač radnje biti upravo Sylvie. Philippine, naravno, ne želi otkrivati detalje, ali obećava nam da ćemo vidjeti i drukčiju stranu stroge šefice koja katkad zadaje probleme mlađahnoj Emily.

Drukčija od lika koji tumači

U stvarnom životu Philippine se umnogome razlikuje od lika što ga tumači. Sylvie je uvijek utegnuta u tijesne suknje, nosi duboki dekolte i visoke potpetice.

- Uživam u kostimima u serijalu, ali nikad ne bih nosila visoke potpetice na pariškim pločnicima - kaže glumica, koja se Parizom kreće na biciklu i Vespi te najradije nosi traperice, jednostavne blejzere i visoke cipele na vezanje marke Tod’s.

- Žene kao Sylvie boje se starenja, boje se gubitka ljepote, gubitka svojeg mjesta u svijetu koje su osvojile izgledom. Ja pak smatram da moramo voljeti svoje godine. Nedavno sam o tome razgovarala sa svojom kćeri kojoj je 30 godina i rekla mi je: “Mama, ne želim živjeti u svijetu u kojem žene ne smiju ostarjeti, takav svijet je opasan”. U starosti nema ničeg sramotnog ni ružnog, ona se događa svima - govori glumica, koja ipak ima nešto zajedničko sa svojim likom, a to je - tajanstven ljubavni život.

Nikada se nije udavala

Sa 17 godina imala je tako strastvenu vezu s kolegom iz škole Santiagom Amigorenom da je on poslije napisao memoare o njihovoj ljubavi i traumatičnom rastanku. Nikad se nije udavala, zna se da je bila u romantičnoj vezi s francuskim glumcem Pierreom Maletom i Christianom Vadimom, sinom legendarnog redatelja Rogera Vadima i Catherine Deneuve, te da je s redateljem dokumentaraca Richardom Beanom dobila kćer.

Upravo 30-godišnja Tais Bean, multimedijalna umjetnica, glazbenica i slikarica s diplomom londonske akademije Central Saint Martins, njezina je veza s Hrvatskom. Tais, naime, poput mnogih kreativaca iz dobrostojećih obitelji, “živi i radi diljem Europe”, 2015. je postala kreativna direktorica projekta Šibenik Hub for Ecology, koji se danas zove Terra Meera. Tais svako ljeto dolazi u Hrvatsku te u okolici Šibenika - na obali, otocima i zaleđu - s nekolicinom zanesenjaka vodi umjetničko-ekološke projekte.

Čitajte i: Je li se ovako trebala oblačiti ‘Lily u Parizu‘? Mlada glumica ovim je outfitom pokrenula rasprave

Dok je Tais danas sjedište u Berlinu, njena mama Philippine živi sama u stanu iza crkve u 7. arondismanu. I tvrdi da nije feministica.

- Ne ratujem protiv muškaraca - kaže. - To je nešto najgluplje na svijetu i ne mogu se identificirati s feminizmom. Volim kad muškarci zavode žene. Neki to rade lijepo, neki ne. U svakom slučaju, imate izbor i možete napraviti po svojem.

Linker
20. travanj 2024 02:24