Ivan Posavec
PUT DO SLAVE

Zrinka Cvitešić: Put od Karlovca do Hollywooda

Vijest da je Zrinka Cvitešić, 37-godišnja glumica rodom iz Karlovca, dobila ulogu u filmu Woodyja Harrelsona samo potvrđuje činjenicu da je riječ o jednoj od naših međunarodno najuspješnijih glumica.

Rođena u gradu na četiri rijeke, Zrinka Cvitešić se još u osnovnoj školi počela baviti glumom, a kada je 2002. diplomirala na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, već je iza sebe imala nekoliko manjih filmskih uloga. Prvu glavnu ulogu dobila je iste godine kada je diplomirala, a upravo je zbog filma "Konjanik" postala prava zvijezda hrvatskog glumišta.

Ivan Posavec

Uslijedili su brojni drugi filmovi i kazališne predstave, a najviše su ostale u sjećanju uloge u filmovima "Što je muškarac bez brkova" koji joj je donio i nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu Sarajevo Film Festivala, ali i Zlatnu arenu na pulskom festivalu te uloga u filmu "Na putu" Jasmile Žbanić koja joj je donijela nominaciju za nagradu Srebrni medvjed filmskog festivala u Berlinu.

Getty Images
Premijera filma "Na putu" u Berlinu, veljača 2010.

Tu nagradu nije osvojila, ali je zato osvojila nagradu Shooting Stars za najbolju mladu europsku glumicu. Ona joj je otvorila mnoga vrata pa se u siječnju 2013. preselila u London.

Profimedia
Dodjela nagrada WhatsOnStage, London, veljača 2014.

Profimedia
Na dodjeli Europskih filmskih nagrada u Berlinu, prosinac 2011.

Na londonskoj kazališnoj sceni debitirala je ulogom u mjuziklu "Once". Glavna uloga u mjuziklu, dobitniku osam nagrada Tony, obilježila je Zrinkinu 2014. i njome je postala prva hrvatska glumica koja se proslavila na West Endu. Svojim nastupom na londonskim kazališnim daskama očarala je britansku publiku koja ju je proglasila najboljom debitanticom te je izglasala za nagradu Brodadway World UK u kategoriji za najbolju glavnu glumicu u novom mjuziklu. Tako je Zrinka Cvitešić stala uz bok Helen Mirren (dobitnici nagrade za najbolju žensku ulogu), Danielu Radcliffeu (proglašenim najboljim dramskim glumcem) i ostalim zvijezdama britanskog glumišta. Za tu je ulogu dobila i nagradu Olivier koju se često naziva i "kazališnim Oscarom".

Getty Images
Nominacije za nagradu Olivier, London, ožujak 2014.

Profimedia
Na dodjeli nagrada Olivier, travanj 2014.

Film "Lost in London" bit će redateljski prvijenac Woodyja Harrelsona, a u njemu će glumiti i Owen Wilson te Willie Nelson. Film će biti snimljen u svega dva sata, a sa snimanja će se izravno streamati u kina. Kako sam Harrelson kaže u najavnom traileru – "To će biti ili ogroman uspjeh ili ogromna propast".

Bez obzira na to kako film prođe, već je i sama suradnja s holivudskim zvijezdama još jedan korak naprijed u karijeri Zrinke Cvitešić kojoj London, čini se, stvarno donosi sreću.

Linker
19. travanj 2024 11:19