Natalia Fedosenko / TASS / Profi
bjeloruska oporba poziva

'Zgazimo žohara': Kućanica ustala protiv posljednjeg europskog diktatora!

"Virus napada samo slabe. U ovoj zemlji nitko neće umrijeti od koronavirusa. Javno to objavljujem. Apsolutna je glupost zatvarati državne granice. Panika nam može nauditi više od samog virusa. Pijte votku, dva puta tjedno idite u saunu i radite na farmama, traktor sve izliječi", poručivao je predsjednik Lukašenko, a mnogi su ga sunarodnjaci nažalost i poslušali.

Parolom "Zgazimo žohara!" bjeloruska oporba poziva birače da na predsjedničkim izborima 9. kolovoza napokon svrgnu Aleksandara Lukašenka (65), koji već 26 godina autokratski vlada državom, no on je serijom predizbornih uhićenja već neutralizirao najopasnije protukandidate.

BARANOVICHI, BELARUS - SEPTEMBER 29: Belarusian President Alexander Lukashenko speaks to soldiers and officers during a military parade after combines military exercised on September 29, 2009 near Baranovichi, Belarus. The West-2009 combined Russian-Belarusian military exercises involved around 6,500 Belarusian troops, 6,000 Russian troops, 103 airborne craft and some 470 armoured fighting vehicles. (Photo by Konstantin Zavrazhin/Getty Images)
Getty Images
Bjeloruski predsjednik Alexander Lukašenko

Među ostalim, strpao je iza rešetaka i vrlo popularnog opozicijskog vlogera Sergeja Tihanovskog (41) pod optužbom da je remetio javni red i poredak. Kad je doznala što se dogodilo, Sergejevoj supruzi Svetlani (38), kućanici bez ikakvog političkog iskustva, pao je mrak na oči pa se iz protesta i ona kandidirala za predsjednicu Bjelorusije. Kandidatura joj je, začudo, prošla mimo radara Lukašenkovih cenzora. Nakon što je prikupila 100.000 potrebnih potpisa, dogodio se neočekivan obrat: Svetlanu Tihanovsku (38) sada podržava najveći dio oporbe u nadi da će upravo ona eliminirati posljednjeg europskog diktatora.

Sve iz ljubavi prema zatočenom mužu!

"Svi znaju kako sam završila ovdje: iz ljubavi prema mužu", rekla je Svetlana na konferenciji za medije te dodala da je i dalje vrlo zabrinuta za supruga koji je u zatvoru vidno smršavio. S razlogom je zabrinuta jer duga je lista onih koji su po dolasku u bjeloruske zatvore zauvijek nestajali bez traga. Podsjetila je Svetlana i da su joj iz Lukašenkovog tabora prijetili oduzimanjem djece ako ne odustane od kandidature. Iako je skoro pokleknula pred tom brutalnom ucjenom, ipak je smogla hrabrosti da nastavi obračun s mrskim “žoharom”.Uz Svetlanu su na konferenciji kao podrška stajale Veronika Cepkalova, supruga bivšeg veleposlanika u SAD-u Valerija Cepkala, i Marija Кolesnikova, šefica predizborne kampanje bivšeg bankara Viktora Babarika. Iako su Babariko i Cepkalo najistaknutiji lideri oporbe, Lukašenko im je zatvorskim kaznama i pravosudnim smicalicama također onemogućio kandidaturu.

"Vlasti su iz izbora besramno uklonile tri najjača igrača", rekla je Veronika Cepkalova. "Odlučile smo se ujediniti i pokazati im što znači ženska solidarnost. Ravnopravne smo s muškarcima i pobijedit ćemo. Tri zgodne prkosne žene pozirale su pred novinarima pokazujući rukama tri moćna simbola - stisnutu šaku, znak srca i znak pobjede - a ta je fotografija užarila društvene mreže u Bjelorusiji.

MINSK, BELARUS. AUGUST 16, 2015. President Alexander Lukashenko of Belarus with his son Nikolai harvesting potatoes and melons at Drozdy official residence. Andrei Stasevich/BelTA/TASS,Image: 255796365, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BelTA / TASS / Profimedia
BelTA / TASS / Profimedia
S 15-godišnjim sinom Nikolajem

Poznati ženomrzac

Lukašenko je o ženama uvijek govorio s omalovažavanjem, da su nesposobne za biznis i politiku, kamoli za vođenje države, pa ako ga Svetlana Tihanovska, po struci nastavnica engleskog jezika, otjera s vlasti, bit će u tome neke kozmičke pravde. Nekadašnji šef kolhozne farme svinja, s brkovima à la Staljin i manirama à la Borat, ni u privatnom se životu nije proslavio svojim odnosom prema ženama. Formalno je i dalje u braku s umirovljenom odgojiteljicom Galinom Radionovnom (64), s kojom se vjenčao 1975. i koja mu je rodila sinove Viktora i Dmitrija, ali i nju tretira kao političku zatvorenicu.

Kad je 1994. prvi put postao predsjednik, deportirao ju je u selo Rižkoviči na istoku zemlje. Galina od tada čami u velikoj kući skrivenoj iza visoke ograde, kao u zlatnom gulagu: može dobiti sve što poželi, ali je pod stalnim nadzorom, kretanje joj je ograničeno i ne smije istupati u javnosti. Jedino joj je bilo dopušteno izjaviti kako je sama donijela odluku da živi odvojeno od supruga.

Nakon što je internirao zakonitu suprugu, Lukašenko se mogao slobodnije družiti s drugim ženama, što mu je oduvijek bila omiljena razbibriga. Novu ljubav našao je sa svojom osobnom medicinskom sestrom, 11 godina mlađom Irinom Abeljskom, kćerki tadašnjeg ministra zdravstva. S Irinom je 2005. dobio sina Nikolaja i iz tog se razdoblja pamti jedna od njegovih bisernijih izjava: "Prvi sin neće u političare, ni drugi, a treći bi mogao biti moj nasljednik"! Irina je neko vrijeme bila u velikoj milosti Lukašenka i živjela je s njim u predsjedničkoj palači, no kad se zasitio te veze, oduzeo joj je skrbništvo nad Nikolajem. Jednostavno joj je ukrao dijete, što je nesretnu Irinu psihički potpuno slomilo. Mali Nikolaj, zvani Kolja, postao je očev miljenik i prvo dijete Bjelorusije.

Irina Abelskaya is believed to be the mother of Lukashenko’s youngest son Nikolay,Image: 484671837, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: TUT.by / East2West News / Profimedia
TUT.by / East2West News / Profim
Irina Abelskaya

Mali pripravnik za diktatora

Pokazalo se da Lukašenkova ideja o Kolji kao prijestolonasljedniku nije bila puka tlapnja, nego ambicija karakteristična za svakog samodršca: ostati doživotno na vlasti i utemeljiti vladarsku dinastiju. Nikolaju su bile samo četiri godine kad mu je otac navukao minijaturnu uniformu i poveo ga da sa svečane lože na glavnom trgu u Minsku zajedno gledaju vojnu paradu u povodu dana neovisnosti. Lukašenko je pucao od ponosa dok su prisutni generali pokorno salutirali malom pripravniku za diktatora. Vodio je sina i na sastanke sa stranim državnicima, tako da je Nikolaj do svoje sedme godine upoznao papu Benedikta XVI., bivšeg predsjednika Venezuele Huga Chaveza i tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji je dječaku darovao zlatni pištolj. Poslije je nazočio i očevim susretima s Vladimirom Putinom te Barackom Obamom.

Upućeni trvde da je mali postao isti despot kao i ćaća. "Ustrijelit ću te kad narastem", priprijetio je nekoj stjuardesi koja mu nije dopustila da sam zatvori vrata predsjedničkog zrakoplova. Premda favorizira Nikolaja i naziva ga svojim talismanom, Lukašenko nije sasvim zanemario starije sinove: Viktor (44) je visoki duž-nosnik obavještajne službe i očev pomoćnik za nacionalnu sigurnost, a Dmitriju (40) je dodijelio visoki položaj u nacionalnom olimpijskom odboru. Bjeloruski predsjednik, čije osobno bogatstvo prema procjenama američkih diplomata iznosi devet milijardi dolara, nije zapostavio ni svoj ljubavni život.

Preklani se u javnosti počeo učestalo pojavljivati s tek okrunjenom Miss Bjelorusije Marijom Vasilevič.

Ljepotica i zvijer

Vodio ju je na hokejaške utakmice i razne festivale, plesali su na novogodišnjem balu koji je izravno prenosila državna televizija, bili su na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Moskvi i zajedno su obilazili poljoprivredne kombinate u Bjelorusiji. Tijekom posjeta zadružnoj farmi "Domovina", gdje su ih radnici toplo pozdravili, Lukašenko je nabacio kako bi i Maria mogla voditi jedan takav kolektiv. Tamnokosa je ljepotica spremno odgovorila da bi se rado okušala i u poljoprivredi, no trenutačno ima drugi prioritet - pripreme za izbor Miss svijeta. Kako je priopćio njegov glasnogovornik, gospodin predsjednik osobno je nadzirao Marijine pripreme za svjetsko natjecanje u ljepoti, gdje je osvojila treće mjesto i kao nagradu od trostruko starijeg ljubavnika dobila državno odlikovanje za znatan doprinos kulturi. Ali to nije bio kraj njezinim podvizima. Umjesto da vodi farmu, ona se potkraj prošle godine pod mentorstvom Aleksandara Lukašenka kandidirala na parlamentarnim izborima i kao od šale osvojila mandat.Tako je 22-godišnja Maria Vasilevič postala najmlađa, ujedno najljepša, zastupnica u povijesti bjeloruske demokracije.

Kritičarima režima nije trebalo jačeg dokaza koliko su ti izbori bili namješteni, no briga Lukašenka za kritičare. Kako je jednom praznoglavo izjavio, bolje je biti diktator, nego homoseksualac. Zastupnica Vasilevič obećala je da će se u parlamentu zalagati za prava životinja, što je u Bjelorusiji pod Lukašenkom puno sigurnije od zalaganja za ljudska prava. Njezina politička budućnost izravno ovisi o predsjedničkim izborima 9. kolovoza, ishod kojih nitko ozbiljan ne želi prognozirati jer je to još uvijek jednadžba s previše nepoznanica.

Nemarne izjave dovele do katastrofe

Izbori će se održati u ozračju borbe protiv koronavirusa, borbe kojom Lukašenko upravlja kao što slijepac vozi traktor. "Virus napada samo slabe. U ovoj zemlji nitko neće umrijeti od koronavirusa. Javno to objavljujem. Apsolutna je glupost zatvarati državne granice. Panika nam može nauditi više od samog virusa. Pijte votku, dva puta tjedno idite u saunu i radite na farmama, traktor sve izliječi", poručivao je predsjednik Lukašenko, a mnogi su ga sunarodnjaci nažalost i poslušali. Prema pedantnoj evidenciji američkog instituta Johns Hopkins, u desetmilijunskoj Bjelorusiji potkraj srpnja bilo je 66.688 oboljelih i 519 umrlih od Covida-19.

Čitajte i...

Život posvetila pravima žena! Gloria Steinem bolno djetinstvo pretočila u borbu vrijednu divljenja

Na čelu obračuna s Donaldom Trumpom: Tko je Nancy Pelosi, najmoćnija žena u Washingtonu

Preljubnička afera ministra i njegove podređene razljutila omiljenu premijerku! Odmah mu je uručila otkaz

Linker
19. travanj 2024 01:15