RTL promo
IMA KUHARICU ZA MLADE MAME

Željka Klemenčić o izazovima majčinstva i zdravim zalogajima: 'Imala sam lažni osjećaj da nemamo apsolutno nikakvih problema'

Gastro urednica i članica žirija TV showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj' Željka Klemenčić naučila je uz sinčića Peru kako nagovoriti dijete na varivo od kelja i ostale zdrave zalogaje, a sve spoznaje i recepte skupila je u kuharicu za mlade roditelje.

Niz godina bavim se hranom na razne načine: u magazinskim editorijalima, videoprilozima, kuharicama i kulinarskim radionicama, pa kad sam postala mama te je došlo vrijeme da se počne s dohranom, nisam imala dojam da bih išta trebala učiti i čitati. Mislila sam da znam dovoljno da mogu nahraniti dijete od šest ili osam mjeseci. I doista, tih prvih šest mjeseci podiglo mi je raspoloženje i optimizam jer je moj sin Pero s velikim uživanjem jeo sve što bih mu dala, što me uljuljkalo u lažni osjećaj da nemamo apsolutno nikakvih problema. No kad je Pero navršio godinu dana, sve se preokrenulo - govori Željka Klemenčić, urednica magazina i portala Mrvica, članica žirija u TV gastro showu “Tri,dva, jedan-kuhaj!” i autorica nove kuharice “Sretno dijete koje jede sve”.

Sinu nikada nije miksala kašice nego je već sa šest mjeseci jeo zrele breskve, komad lubenice, a potom i kuhano ili pečeno povrće. Nakon samo dva-tri tjedna naučio je kako žvakati hranu koju bi mu stavljala na pladanj hranilice da je sam može dohvatiti kad poželi. I tako je počela njihova zajednička faza eksperimentiranja koja se mijenjala kako je dijete raslo. Sve to je marljivo zapisivala, a ti zapisi bili su osnova za njezinu kuharicu posvećenu zdravim prehrambenim navikama djece.

Zagreb 05112019
ZELJKA KLEMENCIC I SIN PERO kuhinja
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Pero joj pomaže i u vrtu, ali i u kuhinji.

- Čim je počela dominirati Perina volja, morala sam postati maštovitija, osobito s povrćem, jer da se njega pita, nijedno povrće ne bi ni zagrizao - govori Željka Klemenčić. - No stalno mu ga nudim, htio on to ili ne. Napravim neke zelene popečke, štrudlu zeljanicu ili mu na drugi način “podmetnem” ono što sam zamislila. I to hoće. Ili mu dopustim da odabere nešto od onoga što sam skuhala. Ako neće varivo od kelja, neka pojede faširanac. Dopuštam i da ponekad nije gladan, ili se toliko zaigra da zaboravi jesti, ali ne može ne biti gladan i odbiti varivo, a tražiti čokoladu.

Treba li za djetetom hodati sa žlicom u ruci? Samo ako vam se nekamo žuri pa bi za sat vremena moglo ogladnjeti u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Mora li s godinu i pol mirno sjediti za stolom i jesti? To je faza stalnog nemira i trčanja, kada može pomoći stolac s daskom na kojoj se dijete može osoviti na noge. Neće na tom stolcu mirno sjediti 45 minuta, nego će stalno s njega silaziti, napraviti krug po stanu, vratiti se, samostalno se na njega popeti da bi uzelo nekoliko zalogaja, odvući ga do hladnjaka i uzeti mandarinku ili mu se može dopustiti da s njega s visine posoli hranu. Je li zabrinjavajuće ako dijete ne želi prvih dana jesti u vrtiću? Ne, jer je sve to za njega šok i treba se priviknuti na novu situaciju. Zato ga treba nahraniti kad odlazi od kuće, a ručat će kad dođe iz vrtića. Kad sve posloži na svoje mjesto, jest će u vrtiću i ono što ne jede kod kuće.

- Ako je dijete zdravo, nema problema s imunitetom i normalno dobiva na težini, roditelji se ne trebaju brinuti ako povremeno malo jede. Jer će doći i faza kad ga neće moći dovoljno nahraniti. Protivim se i tome da se za dijete kuha posebno. Ali, zagovaram takozvane dane za preživljavanje. Ako djetetu rastu zubići, kad je neispavano ili bolesno pa ste oboje na rubu snaga - to sasvim sigurno nisu dani za isprobavanje novog recepta, već za “zicere”, za ono što će sigurno pojesti, makar to bila šnita kruha s paštetom. Mom Peri, koji ima dvije i pol godine, omiljeno jelo je pizza, koju mu ja pečem, ali jede i iznutrice, grahorice, sve meso, neki dan je na tržnici odabrao jako ljutu kobasicu jer mu gode jači okusi… Jedu se kod nas i domaći kolači, ali ne svaki dan, a pije se voda i ponekad domaći sok od jabuke ili drugog voća.

Zagreb 05112019
ZELJKA KLEMENCIC I SIN PERO kuhinja
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Još mnogo drugih savjeta temeljenih na vlasti tom iskustvu Željka Klemenčić prenijela je na stotinjak stranica svoje kuharice. Pokušala je u njoj biti korisna i edukativna, poručiti majkama da ne prave problem gdje ga nema, te da roditelji moraju biti svjesni da mnoge probleme sami generiraju. Jer kako drukčije protumačiti kad se neki žale da im dijete od devet mjeseci želi jesti samo pred televizorom?! Sva jela iz kuharice Željka je pripremila u svojoj kuhinji i vrlo su jednostavna, bez ikakvog stiliziranja. Sva je hrana lijepa i privlačna, kaže, pa majke ne trebaju izvoditi kerefeke da bi je učinile zanimljivom, uostalom, za to i nemaju vremena. A vjeruje da savjeti iz kuharice mogu koristiti i kad je riječ o djeci starije dobi. - Istraživanja pokazuju - kaže - da će i ona djeca koja su do osamnaeste godine odbijala jesti zdravu hranu, a odrasla su u obitelji koja se zdravo hranila, poslije prihvatiti taj princip. U odrasloj ili zreloj dobi itekako će im koristiti ta obiteljska memorija.

PAŠTETA OD JETRICA

Zagreb 05112019
ZELJKA KLEMENCIC I SIN PERO kuhinja
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

SASTOJCI 1 bijeli dio poriluka, malo maslinova ulja, 50 dag očišćenih pilećih jetrica, 1 kuhani batak ili zabatak iz juhe, 1/2 čaše pilećeg temeljca, 2 žlice kiselog vrhnja, 1 jabuka, 15 dag maslaca, malo soli, malo svježeg timijana

PRIPRAVA Na ulju u tavi popržiti poriluk, pa kad počne tamnjeti dodati na kockice narezanu jabuku. Podliti juhom. Kad omekšaju dodati jetrica i timijan. Dok se peku u maloj posudi rastopiti maslac. Pečena jetrica s povrćem prebaciti u blender, dodati rastopljeni maslac i vrhnje i izblendati u glatku paštetu. Ohladiti i čuvati u zatvorenoj staklenci u frižideru do pet dana.

rapsko sočivo

Zagreb 05112019
ZELJKA KLEMENCIC I SIN PERO kuhinja
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

SASTOJCI 15 dag kukuruza, 15 dag slanutka, 15 dag ječma, 15 dag graha, 2 dl maslinova ulja ( ili masti), glavica luka, 3 režnja češnjaka, dvije ploške domaće slanine, 1 list lovora, sjeckani peršin, sol i papar po ukusu

PRIPRAVA

Kukuruz, grah, slanutak i ječam namočiti preko noći. Na masti propirjati luk, dodati ocijeđene grahorice te 2-3 ploške slanine zbog mirisa i kuhati u puno vode barem 3 sata. Pred kraj dodati lovorov list, nasjeckani češnjak i sjeckani peršin te začiniti po ukusu.

flan od parmezana

Zagreb 05112019
ZELJKA KLEMENCIC I SIN PERO kuhinja
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

SASTOJCI 3 žumanca, 2 dl mlijeka, 4 dl vrhnja za šlag, 10 dag ribanog parmezana

PRIPRAVA Žumanca izmiksati. Mlijeko i vrhnje kuhati na srednjoj vatri. Prije nego što zavre, maknuti s vatre, doliti u žumanca, vratiti na vatru i kuhati dok se ne zgusne. Zatim procijediti i uliti u keramičke kalupe za sufle, pomiješati s mnogo ribanog parmezana i peći u parnoj kupelji 45 minuta na 160 stupnjeva da se dobije slani puding.

kolač od mrkve i banane

Zagreb 05112019
ZELJKA KLEMENCIC I SIN PERO kuhinja
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

SASTOJCI 1 ribana mrkva, 10 dag brašna od lješnjaka, 10 dag heljdinog brašna, šalica maslinovog ulja, 3 jaja, 3 bjelanca, 4 dag smeđeg šećera, 4 dag šećera od breze, 1 zrela banana, malo grožđica, sok od 1 mandarine

PRIPRAVA Jaja izmiksati sa šećerom, dodati ostale sastojke i napraviti tijesto koje se peče sat i petnaest minuta na 170 stupnjeva.

Linker
16. travanj 2024 14:33