NAJVEĆI IZNOS IKAD

Warholova fotografija Marilyn Monroe prodana je za rekordnih 195 milijuna dolara

Fotografiju Shot Sage Blue Marilyn, Warhol je naslikao 1964. koristeći poznatu fotografiju kao inspiraciju.

Ikonična fotografija Marilyn Monroe autora Andyja Warhola prodana je na aukciji za 195 milijuna dolara što je čini najskupljim umjetničkim djelom 20. stoljeća ikad prodanim. Aukcija Christie's u New Yorku je inače tržište gdje se prodaju luksuzne umjetnine, a ovo jedna od najrjeđih fotografija koje postoje s prodajnom cijenom od 200 milijuna dolara.

Aukcija je završila prodajnom cijenom od 170 milijuna dolara, koja je narasla na 195 milijuna uz porez i naknade. Prethodna rekordna cijena američkog umjetničkog djela iznosila je 110,5 milijuna dolara za fotografiju lubanje koju je 1982. godine napravio Warholov prijatelj, Jean-Michael Basquiat.

Konačna cijena također ruši prethodni rekord za umjetničko djelo iz 20. stoljeća, postavljen 2015. kada je fotografija Pabla Picassa iz 1955. pod nazivom Les Femmes d'Alger, prodana za 179,4 milijuna dolara.

U ožujku je George Frei, predsjednik odbora Zaklade Thomas i Doris Amman, izjavio da je nevjerovatno koliku moć ima Monroeina fotografija čak u novom tisućljeću.

"Sve užasne okolnosti oko njene smrti su pale u zaborav. Sve što je ostalo je njen zagonetni osmijeh koji me podsjeća na osmijeh još jedne ugledne dame, Mona Lize", izjavio je George Frei.

image

Marlyn Monroe aukcija

TIMOTHY A. CLARY/AFP/PROFIMEDIA

Naime, fotografiju je otkupio američki trgovac umjetninama Larry Gagosian, koji posjeduje lanac umjetničkih galerija.

Prema Christie'su, sav prihod od prodaje ići će švicarskoj Zakladi Thomas and Doris Ammann Zürich, koja se bavi humanitarnim i zdravstvenim programa za djecu diljem svijeta. Aukcija u ponedjeljak prva je u nizu aukcija umjetnina koju su planirale Christie's i Sotheby's u sljedeća dva tjedna, nakon pandemije.

Philip Hoffman, osnivač savjetodavne tvrtke Fine Art Group sa sjedištem u New Yorku, rekao je za New York Times da trenutno postoji ogromna količina potražnje za umjetninama.

“Svi su čekali pravi trenutak, sada je pravi trenutak napokon došao'', poručio je.

Linker
15. travanj 2024 16:11