najljepše dalmatinke

VREMEPLOV LJEPOTE: Prisjetili smo se kako su Ana Gruica, Žanamari i Monika Sablić izgledale na izboru za miss prije 20 godina

Uoči izbora Miss Hrvatske koji se održava 31. kolovoza u Malom Lošinju, prisjetili smo se  jednog od najatraktivnijih festivala ljepote -  izbora Miss Dalmacije 1999. na kojem su sudjelovale čak tri danas poznate domaće dame. 

Iako su nam danas poznatije zbog svojih poslova, modnu kreatoricu Moniku Sablić (40), glumicu Anu Gruicu Uglešić (36) te pjevačicu Žanamari Perčić (37) veže još jedan biografski detalj – prije točno dvadeset godina natjecale su se na istom izboru - Miss Dalmacije za Miss Hrvatske.

Tada osmi po redu izbor za najljepšu Dalmatinku održan je u Splitu, na gradskom kupalištu Zenta, a među djevojkama koje su se borile za krunu bile su Monika Sablić, Ana Gruica Uglešić i Žanamari Perčić. Lentu najljepše Dalmatinke ponijela je tada dvadesetogodišnja Splićanka Monika koja se kao ljepotica proslavila pod djevojačkim prezimenom Gusić.

Privatna fotografija

Privatne fotografije

- Na izbor me pozvao organizator koji me još godinu ranije nagovarao da se prijavim, nakon što me zamijetio na jednom događanju u Splitu. Moji roditelji nisu bili oduševljeni tom idejom pa mi je trebala cijela godina da ih privolim "na blagoslov" – prisjetila se kroz smijeh Monika, koja je zbog svoje obitelji na koncu odustala od daljnjeg natjecanja za Miss Hrvatske te nije bila među finalisticama. No, unatoč tome atraktivna crnka kaže da joj je tih par mjeseci, koliko je bila aktualna misica jedno od najuzbudljivijih perioda u životu.

- Za mene je to bilo sasvim novo iskustvo jer se prije toga nisam bavila manekenstvom, kao što je to slučaj s većinom misica. Otvorio mi se jedan drugačiji svijet koji mi je puno pomogao i kao kreatorici. Tri godine poslije izbora, udala sam se za svog muža s kojim sam dugo živjela u Ukrajini. U Kijevu je i rođena naša kći Mali Maria, a sin Andrej na svijet je došao u Splitu - priča supruga nekadašnjeg nogometnog reprezentativca a danas nogometnog trenera Gorana Sablića, koja je zato zadnjih osam i pol godina usko vezana uz svijet ljepote. Od 2001. Monika, naime, gradi karijeru modne kreatorice, a kao zaštitna lica u njezinim kampanjama prošle su gotovo sve misice, od Fani Čapalije, Ive Leko do Andreje Ćupor koja je iduće godine, 2000. proglašena najljepšom Hrvaticom.

Parada ljepote u gradu pod Marjanom uljepšala je život i Splićanki Ani Gruici koja je lani svom prezimenu dodala suprugovo Uglešić. Nakon što je sa svega sedamnaest godina postala dvostruka prva pratilja - Miss Dalmacije te Miss Hrvatske - godinama je osvajala domaće modne piste. Iako je i danas rado viđeno lice na raznim sličnim događanjima, mama malenog Ivana Marata kojeg je dobila u vezi s zagrebačkim putopiscem i književnikom Hrvojem Šalkovićem, zadnjih godina se dokazuje kao glumica. Ana je vrlo ponosna što uz diplomu glumice s Umjetničke akademije u Splitu ima i diplomu Kineziološkog fakulteta, a višegodišnja članica tamošnjeg Gradskog kazališta mladih prije je dvije godine pronašla i sreću u ljubavi - sa splitskim psihijatrom Boranom Uglešićem.

arhiva
Žanamari kao miss fotogeničnosti na izboru za Miss Dalmacije 1999. godine (prva s lijeve strane) uz pobjednicu Moniku i Anu kao prvu pratilju

Među preko sto tisuća pratitelja na Instagramu Žanamari Perčić, koju mnogi i dalje prepoznaju pod njezinim djevojačkim prezimenom Lalić, samo rijetki znaju da je prije dva desetljeća sudjelovala na izboru ljepote. Mlada Žanamari je u to vrijeme taman postala punoljetna, a iz Splita je otišla s titulom miss fotogeničnosti.

Privatna fotografija
Žanamari na izboru

- Prošla sam dalje, ali sam odbila jer su organizatori tražili da skinem aparatić za zube, što nisam htjela. A i shvatila sam da to nije za mene, da se želim baviti glazbom - rekla nam je Žanamari, za koju je to bila svojevrsna životna prekretnica - koja joj je omogućila da izađe iz anonimnosti. Već dvije godine poslije započela je njezina pjevačka karijera koju je obilježio još jedan važan događaj - pobjeda na TV show-u "Hrvatski idol" 2004. Premda i danas igra na kartu ljepote zbog čega su njezine fotografije s Instagrama često u žarištu zanimanja, pjevačica ističe da već godinama ima druge prioritete. Uz glazbenu karijeru, njezina najveća ljubav je obitelj: suprug Mario Perčić, također glazbenik, i njihova trogodišnja kćerka Gabrijela.

Linker
13. travanj 2024 23:51