Bravo!

Veliko priznanje za našu sportašicu: Blanka Vlašić primljena je u Kuću slavnih u Bruxellesu

Blanak je osam puta nastupila na Memorialu Van Damme u Bruxellesu i tri puta pobijedila, uz nju je u Kuću slavnih Memoriala Van Damme primljen i svjetski rekorder u skoku u dalj Mike Powell.

Blanka Vlašić primljena je u Kuću slavnih atletskog mitinga u Bruxellesu. To veliko priznanje dvostrukoj svjetskoj prvakinji u skoku u vis ukazano je na posebnoj svečanosti uoči 45. izdanja Memoriala Van Damme, jednog od najuglednijih svjetskih atletskih mitinga, koji je svojedobno bio dio elitne Golden Four i Golden Six kategorije, dok je sada dio Dijamantne lige.

Zajedno s Blankom u Kuću slavnih Memoriala Van Damme primljen je i svjetski rekorder u skoku u dalj Mike Powell.

"Velika mi je čast što sam primljena u Kuću slavnih jednog od najdugovječnijih atletskih mitinga na svijetu. Drago mi je da su direktor i organizatori mitinga prepoznali moje rezultate ostvarene na Memorialu Van Damme. Posebna mi je čast što sam u Kuću slavnih mitinga u Bruxellesu ušla zajedno s Mikeom Powellom koji je ikona svjetske atletike i čiji je svjetski rekord u skoku u dalj nedodirnut već 30 godina“, rekla je Blanka.

image
Mike Powell i Blanka Vlašić primljeni u Kuću slavnih Memoriala Van Damme.
PRO SPORT

Blanka Vlašić osam je puta nastupila na Memorialu Van Damme u Bruxellesu i tri puta pobijedila. Naša proslavljena i uspješna atletičarka od aktivnog natjecanja oprostila se u veljači ove godine, svoju je odluku obrazložila u emotivnom pismu.

Čitajte i: Zbogom sportu! Blanka Vlašić objavila kraj karijere: ‘Okrećem novu životnu stranicu‘

Emotivan oproštaj od karijere

"Dragi prijatelji atletike, drage moje navijačice i navijači, još od Rija se trudim zakrpati ozljedu, punih četiri godine nade da ću još jednom stati pred letvicu i izazvati samu sebe. Dišem sport od svog rođenja, skok u vis je nedjeljivi dio mene i tako će uvijek biti. Zato sam pustila da odluka o prestanku karijere dođe prirodno...

Ponosna sam na svoju karijeru. Prije svega zahvalna sam Bogu na blagoslovu talenta i okolnostima u kojima je taj talent mogao procvasti. Prijateljima i navijačima koji su vjerovali i skakali zajedno sa mnom. Iako je atletika individualni sport, uvijek sam se osjećala kao dio ekipe, jer nisam skakala samo za sebe. Istrčati počasni krug s hrvatskom zastavom za mene je uvijek bila najveća čast. S mirom u srcu, zahvalna na svakom centimetru i svakom pljesku, okrećem novu životnu stranicu", stajalo je među ostalim u emotivnoj objavi kraja karijere 37-godišnja sportašica.

image
Blanka Vlašić od karijere se oprostila početkom 2021.
PRESS

Blanka je stasala u sportskoj obitelji uz oca Joška Vlašića, pobjednika mediteranskih igara i današnjeg hrvatskog rekordera u desetoboju na natjecanju 1983. u Casablanci - po kojoj je Blanka i dobila ime, a čiji je doprinos njenoj karijeri bio nemjerljiv.

“Sportaš umire dvaput. Drugi put biološki, a prvi put kada zaključuje svoju sportsku karijeru. U oba slučaja povlačiš crtu, osvrneš se i postaviš pitanje - Je li vrijedilo? Jesam li dobro potrošio svoje vrijeme? Blanka k'o Blanka, sklonija je podsjetiti se što je propustila napraviti i nepravedno crnim kapima dati prednost naspram moru bjeline. Kada smo ovih dana prebirali po svim njenim uspjesima, osjetio sam veliko poštovanje i divljenje, kao da se to dogodilo negdje drugdje, nekom drugom, nekada davno… Ti, Blanka, nisi samo radila po sportskim mjerilima velike stvari, već si to radila na potpuno čist i pošten način i ne skrivajući svoju osobnost ulazila u srca ljudi diljem svijeta…Učinila si ponosnom svoju zemlju, grad, obitelj, svu sportsku a posebno atletsku zajednicu. Sretan sam što mi je bilo dozvoljeno biti dio tog tvog puta. Tata”, prokomentirao je Blankin kraj karijere otac i trener Joško Vlašić. A nemjerljiv doprinos svjetskom sportu i atletici prepoznat je i u cijelom svijetu, a ovo veliko priznanje iz Bruxellesa samo je još jedan dokaz tome.

Linker
25. travanj 2024 00:22