Glazbena poslastica

Veliko priznanje domaćoj glazbenici: Morcheeba obradila pjesmu kantautorice Irene Žilić

U tijeku je Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK, čiji je drugi dan obilježen javljanjem velike svjetske zvijezde, Skye Edwards iz Morcheebe.

Pjevačica engleskog benda Morcheeba Skye Edwards javila se direktno iz Londona gdje su u blagom lockdownu. Osim Morcheebe, danas smo imali priliku čuti što kaže Brano Jakubović iz Dubioze Kolektiv, ali i saznati ekskluzivnu informaciju kako je upravo Morcheeba obradila pjesmu hrvatske kantautorice Irene Žilić.

S obzirom na situaciju u cijelom svijetu, u fokusu ovogodišnjeg MAKK-a koji se po prvi put održava preko streama, svakako je svjetska pandemija koja je snažno pogodila glazbenu industriju. Skye Edwards rekla je kako ih je situacija s COVID-19 zatekla na turneji.

image
Pjevačica Skye Edwards iz Morcheebe objavila je kako će njen bend obraditi pjesmu Irene Žilić.
MAKK

“Imali smo planiranu trotjednu turneju po Europi, održali smo jedan koncert i morali smo okrenuti autobus i vratiti se kući“, opisala je. Ipak, unatoč situaciji, bend je izolaciju iskoristio kreativno. Snimili su novi album čiji se izlazak očekuje na proljeće 2021. A upravo danas smo ekskluzivno saznali tijekom javljanja Skye, kako će se na njihovom novom albumu naći i obrada pjesme “The Moon” kantautorice Irene Žilić.

“Irena je nekoliko puta nastupala prije nas, a mi smo veliki obožavatelji njene glazbe. Kad god bi izvodila pjesmu 'The Moon', Ross (gitarist benda) bi rekao da to zvuči kao pjesma Morcheebe i tako smo je odlučili snimiti”, obznalila je pjevačica.

Pogledajte video

Nova stvarnost (regionalnih) glazbenika

Dubioza Kolektiv zadnji je put nastupala u Hrvatskoj krajem 2019. kada su rasprodali Dom Sportova. "Godišnje bi odradili stotinjak koncerata, a plan za 2020. bio je 220 koncerata. Početkom godine smo objavili album za kojeg nam je jako krivo što ga nismo uspjeli predstaviti uživo, no snašli smo se s našim online karantin showom“, objasnio je Brano.

Na pitanje kako zamišlja povratak nastupima uživo, iskreno je odgovorio.

image
Brano Jakubović iz Dubioze Kolektiv gostovao na konferenciji MAKK.
MAKK

"Iskreno, ne znam kako ću odsvirati taj prvi koncert, za mene će to biti previše emotivno. Spustit ću se s pozornice i zagrliti svakog u publici“.

Na samom kraju današnjeg MAKK-a glazbenica Irena Žilić izvela je autorske pjesme "Ewo“ i "The Moon“, ali i obradu pjesme "How How“ kolege s indie scene, Fog Frog Doga. Snimku cijelog drugog dana konferencije pogledajte na YouTube videu te na HRT3 od 19 sati.

Pogledajte video

Iz MAKK-a za sutra najavljuju zanimljivu panel raspravu pod nazivom "Streamoviti put do uspjeha“ i nastup Z++.

Linker
24. travanj 2024 16:17