Odlazak legende

Velikan kazališta, filmskog platna i malih ekrana: Napustio nas je najveći - Mustafa Nadarević

Duje iz "Velog mista", Leone u "Glembajevima", profesor Vadovec u seriji "Lažeš, Melita", Izet u seriji "Lud, zbunjen normalan"... Koju god da je ulogu iz svog bogatog opusa igrao, Mustafa Nadarević ostavio je nevjerojatan trag u srcima publike i na samoj glumačkoj sceni koja više neće biti ista.

Nakon duge borbe s bolesti karcinoma pluća, preminula je legenda domaće glumačke scene, Mustafa Nadarević.

Tuge i ljepote života Mustafe Nadarevića: Voljena žena izdahnula mu je u naručju, a oca je izgubio kao dječak

Glumac čije će uloge ( "Otac na službenom putu", "Glembajevi", "Priča iz Hrvatske", "Vukovar se vraća kući", "Ničija zemlja" i "Lud, zbunjen, normalan" samo su malen dio njegova nevjerojatno bogatog opusa), starije i mlađe generacije zauvijek pamtiti, umro je u Zagrebu, u dobi od 77 godina.

Prije bolesti dobio je priznanje na Motovun Film festivalu uz prijatelja iz studentskih dana

Vijest o smrti jednog od najutjecajnijih i najpopularnijih muškaraca kazališne i TV scene regije, potvrdio je njegov kolega Moamer Kasumović za portal Radiosarajevo.ba.

image
Predstava Sjajni momci u kojoj glume Mustafa Nadarević, Senad Bašic i Moamer Kasumović bila je hit gdje god da su nastupali...
IVO RAVLIC/CROPIX

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine, a s obitelji se u ranim danima preselio u Zagreb gdje je pohađao prvi razred osnovne škole, a zatim odselio u Bosanski Novi pa u Rijeku gdje je završio gimnaziju.

Već se kao mladić zainteresirao za glumu te nakon gimnazije uputio u Zagreb gdje je upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu i započeo karijeru u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Karizmatični i talentirani mladić brzo je privukao pažnju redatelja i brojne uloge pa je tako tijekom cijelog poslovnog vijeka neumorno radio, snimao, odušavljavao na kazališnim daskama.

"Od brojnih njegovih sjajnih glumačkih kreacija posebno se ističu uloge Cyrana u predstavi Cyrano de Bergerac Edmonda de Rostanda (režija Ivica Kunčević), Stjepana Miletića u predstavi Ostavka Čede Price (režija Georgij Paro), Willyja Lomana u predstavi Smrt trgovačkog putnika Arthura Millera (režija Steven Kent), Nikolaja Petroviča Kirsanova u predstavi Očevi i sinovi Briana Friela-I.S.Turgenjeva (režija Ivica Kunčević), Don Zane u Marinkovićevoj Gloriji (režija Božidar Violić) i Hasanage u predstavi Hasanaginica kojoj je bio i autor i redatelj. Za sve te uloge je dobio brojne nagrade i priznanja te je tako postao jedan od najnagrađivanijih glumaca uopće", navode iz zagrebačkog HNK.

image
Prije dvije godine osvojio je nagradu za životno djelo na 26. dodjela Nagrade hrvatskog glumišta.
DARKO TOMAS/CROPIX

Mustafa Nadarević imao je dva braka, a za sobom je ostavio ožalošćene kćeri Nađu i Nanu te sina Ašu.

U oproštaju svome kolegi, iz HNK Zagreb pišu: "Preminuo je jedan od naših najvećih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca, Mustafa Nadarević, nacionalni prvak HNK u Zagrebu. Rođen je 2. svibnja 1943. godine u Banja Luci... Prve glumačke korake je napravio u kazališnoj trupi Viktor Car Emin. Nakon mature upisuje studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koju uspješno završava, te počinje profesionalno nastupati u Zagrebačkom kazalištu mladih 1968., da bi 1969. postao stalni član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gdje radi sve do umirovljenja 2018. godine... Na pozornici je odigrao više od 150 različitih uloga, većinom na svojoj matičnoj sceni HNK u Zagrebu, a surađivao je i s HNK Ivan Pl. Zajc iz Rijeke, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Prva glavna uloga u matičnoj kući je bila naslovna u Lorenzacciu Alfreda de Musseta (režija Vlado Habunek), da bi ulogom Pometa u slavnoj inscenaciji Dunda Maroja Marina Držića, u režiji Ivice Kunčevića,1981 godine osvojio kritiku i publiku, neponovljivo odigravši lik snalažljivog sluge i dobivši brojne nagrade za svoju mitsku ulogu. Od tada je Mustafa Nadarević na sceni HNK u Zagrebu igrao glavne uloge."

Linker
17. travanj 2024 06:51