Nika Antolos
 Davor Žunić / CROPIX
borba s opakom bolešću

Vapaj Nike Antolos predsjednici Kolindi: 'Pomozite mi, ne mogu venuti s 29 godina'

Niki Antolos (29), bivša pjevačica grupe Feminnem, dijagnosticirana je multipla skleroza, teška autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava. Njezino zdravstveno stanje varira i često trpi velike bolove kod kojih pomaže medicinsko ulje kanabisa. Budući da ga bolesnici ne mogu legalno nabaviti u Hrvatskoj, Nika je digla svoj glas i uputila pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Stigao je odgovor koji je objavila u cjelosti.

'Ja sam tip koji nikad u životu nije probao narkotike i meni je jezivo da se ja moram šuljati preko granice, da postoji neka mogućnost da završim u zatvoru zato što ne želim da me boli’, rekla je Nika za emisiju Labirint. Iako još nije počela upotrebljavati medicinski kanabis - uskoro planira. Nadležnima poručuje da ju slobodno pretražuju na granici jer će imati kanabis. Kaže, ne može više trpjeti nagle bolove cijelim tijelom, vrtoglavice, konstantni umor.

‘Hoću živjeti normalno. Imam dijete od pet godina, ne mogu s 29 godina venuti sebi naočigled, a da ljudi oko mene koriste nešto što bi mi pomoglo’, dodaje Nika koja je uputila apel predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da se legalizira ulje kanabisa za pomoć oboljelima od ove bolesti, koje im pomaže u olakšavanju simptoma. Odgovor još nije dobila.

U državi u kojoj je lijek ozakonjen, danas ga nema na tržištu. - Ako jedan predsjednik kaže slovo za tu našu stranu, mislim da će svi čuti, da će odzvoniti ne samo u Hrvatskoj, kaže Nika.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju kako, s obzirom na to da pripravci na bazi kanabisa samo ublažavaju simptome pojedinih bolesti, a ne liječe uzroke bolesti, te da nisu registrirani kao lijekovi, nisu niti uvršteni u listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

‘Moj život urušava se godinama, no u tom jednom danu sve se preokrenulo. Završila sam u bolnici, a punkcija leđne moždine potvrdila je da bolujem od multiple skleroze’, rekla je nedavno Nika za Gloriju koja je prve simptome imala još sa 17 godina.

‘Grozna bolest s kojom ću se boriti do zadnjeg daha jer imam za što, jer želim da moja kći Sienna ima sretno djetinjstvo. A to joj može dati samo zdrava mama. Ona mi je sve na svijetu i obje zaslužujemo bolji život od ovog. Zato je pobjeda jedina opcija’, rekla nam je Riječanka, bivša pjevačica grupe Feminem.

Linker
15. travanj 2024 19:57