Novo lice cancel kulture

Uspon i pad Chrissy Teigen: Od miljenice Amerike i kraljice Twittera do tajne zlostavljačice kojoj otkazuju suradnje

Model i poslovna žena koja je donedavno vladala društvenim mrežama, na kojima je otvoreno govorila i o gubitku djeteta, ima i mračnu stranu koju su prokazali mnogi koji su joj se našli na putu.

Otprilike pola godine nakon što je cijeli svijet plakao zajedno s Chrissy Teigen kada je objavila pretužne fotografije iz rodilišta nakon gubitka nerođenog sina, bivši supermodel i poslovna žena našla se na udaru zbog svog 'online' ponašanja. Nekada su je slavili zbog duhovitosti kojom je zabavljala pratitelje na društvenim mrežama, zaradila je čak i titulu "kraljice Twittera", no čini se da je Chrissy doslovno shvatila i koristila svoju moć da javno sudi i komentira one koji su ionako bili na dnu.

Sada je Teigen suočena s titulom 'undercover bully' - odnosno proglašena je tajnom nasilnicom.

Posljednji koji je prokazao kako si je Chrissy dopustila suditi tko je u pravu, a tko u krivu je modni dizajner Michael Costello koji tvrdi da je zbog njenog ponašanja iz 2014. ozbiljno razmišljao o samoubojstvu.

"Proteklih sedam godina, živio sam u dubokoj, nezaliječenoj traumi. Htio sam se ubiti, još sam uvijek traumatiziran, depresivan i razmišljam o suicidu", kazao je 38-godišnji Costello u poduljoj ispovijesti na Instagramu. Objavio je to istog dana kada je 35-godišnja Teigen objavila otvoreno pismo kojim govori o potpuno drugim optužbama za s kojima je suočena proteklih tjedana.

Isprika na ispriku

Chrissy se u otvorenom pismu ispričala i 'posula pepelom'. "Ne prođe dan, ni jedan jedini trenutak u kojem nisam osjećala težinu žaljenja zbog svega što sam izrekla u prošlosti", napisala je Teigen u isprici.

A to što je izgovarala u prošlosti zaista je šokantno, uglavnom su to okrutne poruke drugim ženama, od starlete Courtney Stodden koju je blatila 2011. kada je ova imala samo 16 godina, do toga da je ismijavala Lindsay Lohan, nakon što je posrnula glumica priznala da se samoozljeđivala. "Lindsay će dodati nekoliko rezova na svoja zapešća kad vidi Emmu Stone", napisala je na Twitteru Chrissy iste te godine. Pa je tako, recimo, 2013. zvijezdu reality emisije "Teen Mom" Farrah Abraham nazvala ku*vom.

Čitajte i: Chrissy otvorila dušu i objasnila svaki detalj gubitka djeteta: ‘Ja sam to proživjela‘

Spomenuta reality zvijezda Courtney Stodden ranije ove godine istaknula je mračnu stranu jedne od omiljenih modela i time, čini se, potaknula pravu lavinu. Stodden se proslavila u 2011. kada se u dobi od 16 godina udala za tada 50-godišnjeg učitelja glume Douga Hutchisona. Sada je par razveden, a jasno je da je tijekom tog braka Stodden bila dijete koje je iskoristio odrasli muškarac. No te daleke 2011. djevojku koja nije bila punoljetna niti u jednoj državi smatralo se čudakinjom koju se smije ismijavati.

Nije Chrissy bila jedina koja se sprdala djevojci - koju su nazivali 'djevojčicom mladenkom' uz druge zlobne šale - ali je Teigen bila iznimno okrutna u svom kvazi-humoru. "U vrijeme kada mi je trebala pomoć, mene su zlostavljali", istaknula je reality zvijezda. Stodden je otkrila i vulgarne te zlobne objave na Tweeteru koje je Chrissy uputila direktno njoj. Jedan od njih je i 'Mrzim te".

Chrissy nije imala razumijevanja

No, istovremeno Chrissy si je dopustila da sudi o tome tko je u pravu i tko u krivu na društvenim mrežama, tako je nedokazani trač o rasističkom komentaru bio dovoljan da javno i privatno izvrijeđa modnog dizajnera te se svim silama potrudi da mu zatvori sva vrata poslovnih suradnji do kojih je dolazio.

Dizajner Michael Costello joj se pokušao opravdati u privatnim porukama, uvjeravajući je da je snimka navodnog komentara koji je ostavio - djelo fotošopa. No Chrissy mu nije vjerovala, ne samo da ga je izvrijeđala tada u tom trenu, nego se i godinama kasnije trudila da mu njeni suradnici otkazuju poslove.

"Očito je stvorila mišljenje o meni na temelju fotošopiranog komentara koji je kružio internetom. Kad sam joj se obratio i htio joj objasniti da sam žrtva cyber-osvete, kazala mi je da je moja karijera gotova i da će mi od tada sva vrata biti zatvorena", svjedoči Costello.

Čitajte i: Chrissy i Meghan zbližila je tragedija: Javila joj se u najtežem trenutku koji majka može zamisliti

"Baš je pravi primjer svojih riječi. Kroz idućih nekoliko godina, dobio bih neki posao, a onda bi me izbacili u zadnji čas bez ikakvog objašnjenja", tvrdi sada sedam godina nakon incidenta s Chrissy modni dizajner te tvrdi da je od zajedničkih prijatelja i kolega dobio informacije (i snimke sms-poruka) u kojima Chrissy prijeti ljudima i modnim kućama da ne želi da imaju posla s Costellom.

Otkazivanje suradnji

I dok optužbe da je modnom dizajneru uništavala poslove, radi njegovog navodnog upotrebljavanja riječi na 'n' (misli se na pogrdni naziv za Afroamerikance) tek treba dokazati, vrijeđanja žena na društvenim mrežama stoje u bespućima interneta 'crno na bijelo'. To je nekadašnju miljenicu Amerike dovelo do statusa najnovije antijunakinje 'cancel' kulture.

Američki lanac robnih kuća Macy’s povukao je s internetskih stranica njezinu liniju posuđa Cravings, koje je neumorno reklamirala milijunima ljudi na društvenim mrežama. Suđa nema ni u maloprodajnom lancu Target, oni su o tom poslovnom potezu izdali diplomatsku izjavu: "Zajednička odluka da više ne nudimo liniju posuđa, donesena još u prosincu".

Suočena s posljedicama Chrissy je odlučila na društvenim mrežama tražiti oprost. Još je u svibnju na Twitteru ružne riječi ovog puta upotrijebila za sebe i svoje ponašanje.

"Prestravljena sam i tužna zbog onoga što sam bila. Bila sam nesigurna, trol koji traži pažnju. Sramim se u potpunosti zbog svog ponašanja, ali to nije ništa prema onome kako se Courtney osjećala", napisala je Teigen 12. svibnja. Istog tog dana Stodden je na svom Isntagramu pokazala sliku iz koje je vidljivo da ju je Teigen blokirala na Twitteru - iako joj je kako kaže prihvatila ispriku.

Mjesec dana kasnije još jednom je objavila ispriku, ovog puta na Mediumu gdje stane ipak mnogo više slova, nego na Twitteru. "Neću tražiti vaš oprost, strpljenje i toleranciju. Molim vas da mi dopustite, kao što vam obećavam, da sam svjesna prošlih grešaka, i da mi se pružite priliku da se poboljšam i dobijem novu priliku", napisala je Chrissy Teigen u posljednjem svom obraćanju na internetu.

image
Dućan odjeće iz Hollywooda, Kitson istaknuo je natpis s oznakom: 'Preživjeti Chrissy Teigen'.
BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA
Linker
19. travanj 2024 07:07