Lejla i Tarik Filipović
 Goran Mehkek / Hanza Media
predstavljen Sarajevo Film Festival

U moru poznatih supružnici Filipović baš su se isticali, a Lejla je imala najljepšu cvjetnu haljinu

Nevjerojatan broj hrvatskih glumaca i brojnih drugih umjetničkih suradnika i prijatelja Sarajevo Film Festivala, okupilo se u četvrtak navečer u Zagrebu na predstavljanju jubilarnog, 25 izdanja cijenjenog sarajevskog filmskog događanja koje će se održavati od 16. do 23. kolovoza.

Cijela vojska poznatih sa zanimanjem je došla popratiti što organizatori Sarajevo Film Festivala pripremaju za ovogodišnje jubilarno izdanje. Među poznatim licima bili su tamo Zrinka Cvitešić, Barbara i Lukas Nola, Judita Franković Brdar, Jelena Veljača, Ana Begić Tahiri, Jelena Rozga, Lejla i Tarik Filipović, Bojana Gregorić Vejzović, Ana Begić Tahiri, Iva Mihalić, Daniela Trbović, Kristina Krepela i brojni drugi.

Zagrebački su dani hladni i kišni, ali domaće zvijezde ne propuštaju na društvena događanja doći u svojim modno ponajboljim izdanjima, pa su brojne poznate dame maštovito poigrale modnim kombinacijama. Glumica Sanja Vejzović nosila je kričavo žuto odijelo kojim kao da priziva sunce i ljeto, baš i kao žuta haljina Jelene Rozge koju je pjevačica kombinirala uz kaubojske čizmice od kojih se već dugo ne odvaja. Za razliku od njih, bilo je tu i 'crnih kraljica': Jelena Veljača nosila je elegantnu haljinu dugih rukava i na kopčanje visoko uz vrat, Iva Mihalić odličnu kraću, dok je Judita Franković Brdar odjenula crni kombinezon uz bordo sako i remen. Lejla Filipović imala je pak najljepšu cvjetnu haljinu!

Na predstavljanju ovog 25. izdanja direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra predstavio je žiri Natjecateljskog programa – dokumentarni film. Žiri koji će odlučivati o najboljim dokumentarnim filmovima čine: Emilie Bujès iz Švicarske, umjetnička direktorica međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu, Orwa Nyrabia iz Sirije, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i Nenad Puhovski iz Hrvatske, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa.

Također, direktor Purivatra je istaknuo da će se 25. Sarajevo Film Festival održati pod pokroviteljstvom UNESCO-a i dodao: “Sretni smo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture”.

U pismu generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu navodi se kako festival dijeli vrijednosti UNESCO-a kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti. “Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u Južnoj Europi”, navodi Azoulay.

“Za vrijeme održavanja Festivala Turistička zajednica Kantona Sarajevo bilježi rekordan broj turista. Prošle godine smo registrirali 78.000 turista u kolovozu. Usporedbe radi, prosječno mjesečno imamo oko 48.000 turista. Sarajevo za vrijeme Festivala promijeni svoj izgled i ritam. Pozivam vas da dođete, osjetite poseban ritam grada, uživate u filmovima i programima Sarajevo Film Festivala i da budete među gotovo 80.000 zadovoljnih gostiju grada filma”, rekao je Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Linker
25. travanj 2024 15:40