Tragedija u Houstonu

Travisu Scottu karijera visi o koncu: Osmero mladih izgubilo je život na njegovom koncertu, reper tvrdi da mu je žao jer nije regirao

Kobni koncert navodno nije bio prekinut ni kad je u publici nastalo komešanje, začuli su se se krikovi i viđena je hitna pomoć. Jedan ozlijeđeni već ga je tužio zbog sigurnosnih propusta na događaju na kojem se tiskalo 50 tisuća obožavatelja.

Američki reper Travis Scott (30) najradije bi, kada bi to bilo moguće, vratio vrijeme unatrag. Jedan od najpoznatijih glazbenika novije generacije tek je sad svjestan posljedica stampeda na glazbenom festivalu Astroworld održanom u petak u njegovom rodnom gradu Houstonu čiji je najpoznatiji, ali ne i jedini organizator te glavna zvijezda.

Ni dva dana poslije kobnog događaja tijekom kojeg je smrtno stradalo osmero mladih dok je oko 300 osoba zatražilo liječničku pomoć zbog srčanih problema, nagnječenih rebara, posjekotina i modrica (pregazila ih je masa koja se gurala prema pozornici) glazbenik je suočen s prvom tužbom.

Radi se o obožavatelju Manuelu Souzi. Zbog ozljeda zadobivenih u houstonskom NRG Parku traži pozamašnu odštetu, najmanje milijun dolara. Osim repera tužio je i promotore događaja, tvrtke Live Nation te Scoremore Holdings LLC jer su zbog zarade zanemarili mjere sigurnosti za čak 50 tisuća prisutnih na festivalu.

image

Shrvani obožavatelji zapalili su svijeće i donijeli cvijeće ispred NRG Parka gdje je osmero maldih izgubilo žviot na Astroworld Festivalu.

THOMAS SHEA/AFP/PROFIMEDIA

- Tuženi nisu organizirali ni vodili koncert na siguran način – navode Souzini odvjetnici u dokumentima podnesenim u subotu pred Okružnim sudom u okrugu Harris, Houston, čiji sadržaj prenose Billboard te The New York Post. Odvjetnici navode da je tragedija rezultat "usmjerenosti isključivo na profit nauštrb zdravlja i sigurnosti posjetitelja koncerta. Organizatori su svjesno ignorirali ekstremne rizike štete za posjetitelje i u nekim slučajevima aktivno poticali opasna ponašanja."

Ignoriranje ozlijeđenih

Čini se da se u dokumentu cilja na stari grijeh Travisa Scotta iz 2017., kad je, podsjeća magazin People, uhićen zbog navodnog poticanja na nasilje tijekom svog koncerta u Arkansasu. Razlog zbog kojeg se na svjetlo dana iznosi taj slučaj je stravičan: reper je, tvrde posjetitelji, u Houstonu nastavio nastupati čak i nakon što je vidio uznemirene i ozlijeđene u publici. Među njima je i David McGilver, čije svjedočanstvo prenosi People.

- Šokiran sam što nije odmah zaustavio koncert. Još uvijek mi se ta scena vrti u glavi. Sjećam se da je glazba na trenutak stala. Čuo sam Travisa kako govori: 'Svi znate zbog čega ste došli ovdje.' A ljudi oko mene su vrištali i tražili pomoć. Međutim, izvor blizak glazbeniku izjavio je za People da reper nije bio svjestan ozbiljnosti situacije.

Čitajte i: Ipak je istina: Kylie Jenner čeka svoje drugo dijete s Travisom Scottom

- Svjetla su mu bljeskala u očima i nije mogao vidjeti što se događa. Mislio je da se netko upravo onesvijestio, što se katkad događa – tvrdi izvor.

Glazbenik čije je pravo ime Jacques Berman Webster II. u međuvremenu se nekoliko puta obratio javnosti tvrdeći da je shrvan zbog tragedije te izrazio sućut obiteljima poginulih: među njima su 14-godišnjak, 16-godišnjak, dva 21-godišnjaka, dva 23-godišnjaka i 27-godišnjak, dok dob posljednje žrtve još nije identificirana.

Bezobzirnost ili previd?

- Šaljem molitve onima koji su sinoć izgubljeni. Dajemo sve od sebe kako bi identificirali obitelji i pomogli im u ovom teškom trenutku. Moji obožavatelji su mi stvarno sve na svijetu - kaže.

Oglasila se i njegova životna partnerica, manekenka i influencerica Kylie Jenner (24), najmlađa članica klana Kardashian-Jenner koja je bila na koncertu s njihovom trogodišnjoj kćerkicom Stormi. Par je ove godine obnovio vezu, a Kylie očekuje njihovo drugo dijete. Manekenka je zacijelo osjetila potrebu stati u obranu svog dečka, premda bi možda bilo bolje da nije. Naime, u njezinom prvom videu s kobnog koncerta koji je objavila u subotu, dan nakon tragedije, jasno se vidi hitna pomoć u gomili ali reperov nastup ne prestaje. Snimka je u međuvremenu izbrisana, a Kylie se otad suočava s lavinom kritika na društvenim mrežama. U međuvremenu je nekoliko puta izrazila žaljenje zbog tragičnog gubitka mladih života. Osvrnula se i na teške optužbe.

- Želim jasno reći da nismo bili svjesni bilo kakvih smrtnih slučajeva sve dok vijest nije izašla u javnost. Sumnjam da bi itko na svijetu nastupao u takvim okolnostima. Šaljem najdublju sućut svim obiteljima u ovom teškom razdoblju i molit ću se za ozdravljenje svih koji su ozlijeđeni – tvrdi Kylie o događaju koji se direktno prenosio na platformi Apple Music.

Što se, zapravo, dogodilo? Zna se da je dio posjetitelja pola sata nakon početka koncerta, provalilo kroz zaštitne ograde kako bi ušli u osigurani prostor bez kontrole zaštitara i detektora metala. Policajci i zaštitari pokušali su ih zaustaviti no gomila je nezaustavljivo krenula naprijed i potaknula stampedo prema pozornici. Zbog naguravanja i gaženja čak jedanaestero obožavatelja prevezeno je u bolnicu zbog srčanog zastoja i nagnječenja: osam je, na žalost, životom platilo to što vole glazbu Travisa Scotta.

Čitajte i: Ni Stormi ih nije spasila: Razišli se Kylie Jenner i Travis Scott

Trnovit uspon

S druge strane, interes mladih je razumljiv jer je muzičar svojim trećim i najnovijim albumom 'Astroworld' objavljenim ove godine, učvrstio poziciju jednog od najpopularnijih repera današnjice. Album je promovirao i na kobnom festivalu: nosi isti naziv kao i nosač zvuka.

Jasan signal da ušao u elitnu glazbenu ligu bio je single s tog albuma 'Sicko Mode': probio se na prvo mjestu Billboardove ljestvice Hot 100, a istu pjesmu izveo je i na poluvremenu Superbowla 2019. o tome koliko je popularan svjedoči njegov proboj u svijet mode.

Naime, reper, pjevač, tekstopisac i producent postao je poznat i po svom modnom stilu, kombinaciji ulične s visokom modom. U partnerstvu s Nikeom kreirao je tenisice koje su se proljetos online rasprodale u roku od nekoliko sekundi. Njegov put prema uspjehu započeo je 2017., kad se doznalo da je dečko Kylie Jenner. Upoznali su se preko zajedničkih prijatelja, a već su u veljači 2018. postali roditelji malene Stormi.

Kako je reper navodno sklon "šaranju" prekinuli su 2020., no ove godine dali su svojoj ljubavi još jednu priliku. U kolovozu su objavili da će opet postati roditelji i sve se činilo idiličnim do koncerta u Houstonu. S obzirom na razmjer tragedije o kojoj se oglasio i gradonačelnik Sylvester Turner, ovo bi moglo ostaviti ozbiljne posljedice na karijeru muzičara odraslog u houstonskom kvartu South Park, poznatom po kriminalu.

Unatoč zvučnim imenu, najranije djetinjstvo proveo je s bakom u vrlo skromnim financijskim prilikama: roditelji su ga, zbog siromaštva, predali njoj dok se ne zaposle. Kasnije se preselio u predgrađe Missouri Cityja kako bi bio s majkom, koja je radula za Apple, a otac je zarađivao za život kao soul glazbenik. Prošao je dug i trnovit put iz siromašne četvrti do zvijezda, a sada bi sve to moglo nestati zbog vala tužbi koji se, kako stvari stoje, samo što nisu obrušile na njega.

Linker
19. travanj 2024 00:24