Shutterstock Editorial/Profimedia
‘Zovite me Elliot‘!

Transrodnost je velika i tek otvorena tema, slavni sve glasnije govore o rodnom identitetu

Proslavila se ulogom trudne tinejdžerice u filmu "Juno", a nedavno je ponovno osvojila publiku odličnom izvedbom u mračnoj i uzbudljivoj fantasy seriji "The Umbrella Academy". Glumica Ellen Page viješću je o velikoj promjeni iznenadila mnoge fanove, koji su joj odmah krenuli slati komentare pune podrške.

Proslavila se ulogom trudne tinejdžerice u filmu "Juno", a nedavno je ponovno osvojila publiku odličnom izvedbom u mračnoj i uzbudljivoj fantasy seriji "The Umbrella Academy". Glumica Ellen Page viješću je o velikoj promjeni iznenadila mnoge fanove, koji su joj odmah krenuli slati komentare pune podrške.

Glumica Ellen Page, koja je 2007. godine za ulogu u filmu "Juno" nominirana za Oscara, odlučila je javno istupiti i sa svijetom podijeliti velike novosti.

Poznata Kanađanka na Twitteru se obratila javnosti u emotivnoj objavi: "Pozdrav prijatelji, želim s vama podijeliti da sam transrodan, zamjenice su mi on/oni, i moje je ime Elliot. Sretna sam što imam priliku napisati ovo. Što sam na 'tom mjestu' u mom životu".

Uz tu objavu, promijenila je i račune na društvenim mrežama, koji sada glase na Elliota Pagea.

Glumica je 2014. godine u javnost istupila kao gay osoba, 2018. godine udala se za plesačicu Emmu Porter, koja je među prvima javno podržala svoju dragu: "Tako sam ponosna na Elliota", napisala je na Instagramu.

image
Ellen Page sa suprugom
Shutterstock Editorial/Profimedia

Strah i ponos isprepliću se u grudima

Premda su odmah nakon objave krenuli stizati komentari puni podrške, glumac Elliot zamolio je fanove za strpljenje te priznao da se boji invazivnih kometara, zadiranja u privatnost, šala, nasilja...

"Moj posao je stvaran, ali opet krhak. Istina je da sam strašno sretan, ali i uplašen. Statistike su zastrašujuće".

Elliot se u svojoj objavi obratio i onima koji se osjećaju poput njega, no trpe strašnu nepravdu.

"Sretan sam što sam transrodan, i što više se držim vlastite blizine i prihvaćam tko jesam, to više mogu sanjati, moje srce sve više raste. Svim trans osobama koje trpe zlostavljanje, koji su puni samoprezira, i koji svaki dan proživljavaju nasilje želim poručiti: vidim vas, volim vas i napravit ću sve što mogu kako bi ovaj svijet učinio boljim mjestom".

Elliot nije objavio u kojem je stanju tranzicija, podvrgava li se hormonalnim terapijama i namjerava li promijeniti spol.

Mnogi smatraju da su upravo društvene mreže današnjice pomogle muškarcima i ženama koji osjećaju kao da su rođeni u tijelu krivog spola, da pronađu svoj glas i počnu živjeti životom o kojem su sanjali, ali se nisu usudili.

Neke poznate osobe, poput Caitlyn Jenner, odvažile su se na javno istupanje tek u kasnijoj dobi, dok je sve više holivudskih roditelja koji odgajaju transrodnu djecu i pokušavaju im pomoći na putu do osobe kakvima žele biti.

Shiloh Pitt, sin Angeline Jolie i Brada Pitta

Najstarije dijete Angeline Jolie i Brada Pitta, djevojčica Shiloh već se u najranijem djetinjstvu ponašala i odijevala poput dječaka, a njezini su roditelji 2014. objavili da želi da ju zovu John. Od tada svoje dijete tretiraju poput dječaka, a šuškalo se i da će uskoro krenuti na hormonske terapije.

image
Angelina Jolie sa sinom Jackom
Shutterstock Editorial/Profimedia

Jackson, sin Charlize Theron

2012. godine glumica Charlize Theron posvojila je djevojčicu po imenu Jackson. Isprva je govorila o svom sinu, a zatim je 2019. rekla kako je Jackson rođen kao djevojčica. Priznala je da je strašno smeta što mediji stalno koriste krive zamjenice kad pišu o njezinom sinu.

image
Charlize Theron sa sinom Jacksonom
Shutterstock Editorial/Profimedia

Samuel Mozes, sin Cynthije Nixon

Glumica Cynthia Nixon proslavila se ulogom Mirande u seriji "Sex And The City", a nakon dugogodišnjeg braka u kojem je dobila troje djece, javno je priznala da je lezbijka te se skrasila uz Christine Marinoni. Za vrijeme studiranja na fakultetu, njezina je kći objavila da je transrodna te da želi da ju zovu Samuel, a majka Cynthia bez imalo je razmišljanja pružila podršku te više puta izjavila kako je strašno ponosna na hrabrost svog djeteta.

Stephen Ira, sin Annette Bening i Warrena Beattyja

Glumačke legende Annette Bening i Warren Beatty iznimno su ponosni na sina Stephana Iru, čiju su želju da ga se odgaja kao dječaka objeručke prihvatili.

"On je revolucionaran, genijalan i moj heroj", kao i sva moja djeca", 2016. je izjavio Beatty za Vanity Fair.

image
Annette Bening i Warren Beatty ponosni su na svog sina
Shutterstock Editorial/Profimedia

Chaz Bono, sin Cher i Sonnyja Bona

Možda najpoznatije transrodno celebrity dijete je Chaz Bono, jedini sin pjevačice Cher i pokojnog Sonnyja Bona, koji se rodio kao djevojčica.

Chaz, rođena Chasity, u mladosti je imao veliku podršku majke, no spol i rod u dokumentima je službeno promijenio tek sa 40 godina, 2010. godine. Svoj je put opisao u reality showu "Becoming Chaz".

image
Pjevačica Cher i sin Chaz
Shutterstock Editorial/Profimedia
Linker
26. travanj 2024 11:59