David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia
ZVIJEZDA SERIJALA 'MCMAFIA'

Teolog koji je postao glumac mogao bi biti novi James Bond, a snimao je i u Zagrebu: 'Jedva čekam vratiti se'

Britanski glumac James Norton otkriva kako je zamalo postao teolog, zašto obožava Zagreb u kojem je snimao serijal ‘McMafia’ te što misli o glasinama da će nakon Daniela Craiga postati najpoznatiji špijun na svijetu.

Engleski glumac Ja­­mes Norton (34) uskoro bi mogao postati najpoznatiji svjetski tajni agent. Britanske kladionice upravo su ovog rođenog Londončanina istaknule kao najizglednijeg kandidata koji će zamijeniti Daniela Craiga u ulozi Jamesa Bonda. Nije to nimalo čudno, jer ima sve potrebno - šarm, atraktivan izgled i respektabilnu filmografiju. Ako doista postane agent 007, diplomirani teolog koji je tijekom studija u Cambridgeu otkrio strast prema glumi više neće moći neopaženo šetati Gornjim gradom i uživati u noćnom životu, kao što je činio prije tri godine kada je u Zagrebu snimao TV serijal "McMafia", koja se prikazuje na HTV2.

LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 11: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 24 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) (EDITORS NOTE: This image was processed using digital filters) James Norton attends the Sentebale Audi Concert at Hampton Court Palace on June 11, 2019 in London, England. The charity Sentebale was founded by Their Royal Highnesses The Duke of Sussex and Prince Seeiso Bereng Seeiso of Lesotho in 2006. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)
Getty Images

Uloga londonskog financijskog stručnjaka koji je protiv volje uvučen u opasne poslove svoje ruske obitelji, duboko upletene u mafijaški svijet, potvrdila je njegov zvjezdani status stečen sjajnim serijalima, kao što su "Sretna dolina", "Grantchester" i "Rat i mir". No, kako i sam kaže, sada je vrijeme da se okrene filmskim ulogama. Snimio je hvaljenu dramu Agnieszke Holland "Mr. Jones", koja je premijerno prikazana ove godine na filmskom festivalu u Berlinu, i novu adaptaciju književnog klasika "Male žene", čija se premijera očekuje ove zime, a uloga Jamesa Bonda mogla bi biti njegov novi veliki korak. No o tome Norton ne želi ništa otkrivati, vjerojatno zato što Bondovi producenti brzo otpišu svakog glumca koji se prerano počne hvaliti.

U razgovoru s Glorijinim novinarom britanski glumac prisjetio se dana provedenih u Zagrebu

Ne znamo mnogo ni o djevojci Imogen Poots (30), u koju se zaljubio 2017. dok su zajedno glumili u predstavi "Belleville" na West Endu, ali je zato na početku razgovora s oduševljenjem govorio o Zagrebu.

- Obožavam Zagreb. Snimali smo dva mjeseca u Hrvatskoj i ne mogu riječima objasniti koliko mi se svidjela vaša zemlja. Uživao sam hodajući starim dijelom Zagreba jednako koliko i odmarajući se gledajući zalazak sunca na jadranskoj obali. Jedva čekam vratiti se u Hrvatsku.

Po čemu se "McMafia" razlikuje od ostalih mafijaških serijala?

- Nije to jednostavna kriminalistička drama, u kojoj postoje samo junaci i negativci. Uvjerljivo prikazuje koliko se mafija promijenila, pogotovo nakon pada Sovjetskog Saveza, ali i koliko takav način života donosi žrtava.

Kao član ruske obitelji u TV serijalu ‘McMafia'

Koliko ste zainteresirani za ulogu tajnog agenta 007?

- James Bond je ultimativni heroj, zar ne? Bizarno je i laskajuće da me se uopće spominje u tom kontekstu. No o tome znam samo onoliko koliko pročitam u novinama. Mnogo je tu glasina, a malo pravih informacija.

Koji je vaš omiljeni film o Jamesu Bondu?

- Volim stare filmove sa Seanom Conneryjem i Rogerom Mooreom, ali omiljeni mi je "Skyfall" s Danielom Craigom u režiji Sama Mendesa. Craig je uspio Bondu dati novu dimenziju.

Kako to da ste umjesto glume odlučili studirati teologiju?

- Dolazim iz katoličke obitelji i išao sam u katoličku školu pa mi se činilo da bi studij teologije bio logičan nastavak. Poslije diplome odlučio sam godinu dana putovati po svijetu. Uglavnom sam bio u jugoistočnoj Aziji, gdje sam počeo detaljnije proučavati hinduizam i budizam. I dalje me teologija zanima, ali više ne kao vjerovanje, već kao intrigantna znanost.

Je li to barem bila dobra priprema za ulogu svećenika Sidneyja u TV serijalu "Grantchester"?

- Nimalo. Zaboravio sam većinu onoga što sam učio na fakultetu pa bih se osramotio kada bi netko pokušao sa mnom započeti razgovor o mislima iz Biblije. Znali su da sam studirao teologiju i vidjeli me u svećeničkoj odori te su automatski smatrali da znam sve odgovore, što je daleko od istine.

Četiri sezone glumio je svećenika detektiva u serijalu ‘Grantchester’

Što biste radili da morate odustati od glume?

- U mladosti sam želio biti odvjetnik, ali ne znam koliko bih bio dobar. Previše sam nestrpljiv da iščitavam sve te članke i stavke u zakonima. Možda bih bio dobar novinar. Kao glumac dijelim istu radoznalost i želju da govorim sa što više ljudi. Nisam introvert, postanem nervozan kada predugo moram biti sam.

U čemu ste bolji, a u čemu lošiji od ostalih ljudi?

- Kuhanje me sve više zanima. Obožavam jesti, pogotovo kada je nešto pripravljeno na poseban način. U čemu sam loš? Na žalost, u previše toga. Recimo, nisam baš dobar u održavanju prijateljstva. Živim nomadskim životom, teško me zadržati na jednome mjestu. Zna proći cijela godina a da se ne javim dobrim prijateljima. To moram popraviti.

Možete li zamisliti da odustanete od takvog života?

- Teško. Nije to jednostavan život. Nema rutine, radite kada vas pozovu, ako ste uspješni, putujete po cijelome svijetu i teško je planirati što ćete raditi idući tjedan. Ranije sam bio nadobudan pa bih šest mjeseci prije ugovorio ljetovanje, ali svaki put bih morao otkazati. Sada na putovanje idem kada znam da ću imati tjedan dana slobodno. Uzmem torbu, vidim gdje imam neki pristojan aranžman i otputujem. Neću ni govoriti o tome koliko sam propustio važnih datuma, vjenčanja, rođendana i obiteljskih zabava. Sve su to sitni nedostaci glumačkog života, ali ne bih ga mijenjao ni za jedan drugi.

Je li to razlog zašto su vam djevojke uglavnom bile glumice?

- Istina je da su moje dvije posljednje djevojke bile glumice koje sam upoznao na zajedničkom projektu. Zbog svega što sam prije rekao, razumljivo je zašto je teško pronaći nekoga izvan branše, tko bi podnosio moj radni ritam. A onda kada se nađete na setu s nekim zanimljivim, s kim svakodnevno dijelite osmijehe i nedaće, normalno je da se zbližite. No ni to nije idealna situacija. Jednako kako ja imam prenatrpan raspored, tako ima i ona, a spojiti naše slobodne dane gotovo je nemoguće.

LONDON, ENGLAND - JUNE 06:  Imogen Poots (L) and James Norton attend the Royal Academy Of Arts summer exhibition preview party 2018 on June 6, 2018 in London, England.  (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images)
Dave Benett/Getty Images
S kolegicom Imogen Poots u vezi je od 2017.

Koliko je teško imati romantičnu vezu koja je stalno pod povećalom javnosti?

- Ne mogu govoriti za superzvijezde kao što su Justin Bieber ili Taylor Swift, koje paparazzi prate stalno, ali u mojem slučaju moguće je kontrolirati koliko će javnost doznati o privatnom životu. Uglavnom znate gdje će biti fotografi pa ako ne želite da vas fotografiraju, onda se tamo ne pojavite. Imogen i ja pokušavamo privatni život zadržati za sebe. Ponekad se pojavi neka fotografija za koju ne bismo željeli da je ostali vide, ali sve je to podnošljivo.

Linker
25. travanj 2024 16:55