Najprestižnija nagrada

Tek se sada zahvalila: Jasmila Žbanić nominacije za Oscara dočekala s koronom, nisu stigli ni proslaviti

Sarajevska redateljica i njen suprug pozitivni su na koronavirus, zbog čega se tek sada oglasila povodom nominacije njenog filma ‘Quo vadis, Aida‘ za Oscara.

Redateljica Jasmila Žbanić proživljava najveće uspjehe u svojoj bogatoj karijeri, no kako je ova bosanskohercegovačka umjetnica otkrila, istovremeno proživljava i ozbiljno zdravstveno stanje. Naime, kako je redateljica filma "Quo vadis, Aida?" kazala prilikom objave video zahvale zbog nominacije za Oscara - ona i njen suprug, producent, Damir Ibrahimović pozitivni su na koronavirus.

"Dragi moji, kasnim da vam se svima zahvalim jer smo i Damir i ja COVID pozitivni. Priličan je kaos pa nismo stigli ni proslaviti nominaciju. Izvinjavam se medijima što nisam mogla ispuniti zahtjeve za intervjue. Nadam se da će biti prilika. Još uvijek nemamo teške simptome, ali nije ugodno razmišljati što se sve može dogoditi. Uz ovu zahvalu, dodala bih još i zahvalu svim doktorima i zdravstvenim radnicima u BIH koji nadljudskim naporima pokušavaju spasiti živote u zemlji koja je pod najgorom ‘diktaturom amatera‘", napisala je Jasmila Žbanić na svom službenom Instagram profilu.

U videu koji je snimila Jasmila se dodatno zahvalila u ime cijele filmske ekipe te je istaknula što su ovim filmom o genocidu u Srebrenici htjeli postići.

Čitajte i: Angelina Jolie intervjuirala Jasmilu Žbanić: ‘Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu za mir‘

Čitjate i: Jasmila Žbanić nakon nominacije za Oscara: Genocid se ne smije negirati!

"Ekipa filma ‘Quo vais, Aida?‘ je izuzetno počašćena i zahvalna što je film ušao u nominaciju za Oscara. Želimo se zahvaliti svim ljudima koji su podržali produkciju i ovu kampanju. Također posebnu zahvalnost imamo za žene, majke i preživjele Srebreničane koji su nam bili inspiracija i podrška. Ovaj film je za sve nas puno više od filma. Želimo da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi, ali također i svi genocidi koji su se dogodili na ovim prostorima, da se nikada ne negiraju i nikada ne zaborave. Ovaj film nije nastao da bi ljude dalje sukobio ili ih razdvajao, naprotiv, nastao je da bi se bolje razumjeli i nadam se više voljeli”, kazala je redateljica Jasmila Žbanić.

Čitajte i: Uoči Oscara nagrade ne prestaju pljuštati: ‘Quo vadis, Aida‘ pomeo festivale u Miamiju i Luksemburgu

Posebna dodjela

Sarajevska redateljica našla se među pet nominiranih za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg stranog filma pa bi Bosni i Hercegovini mogla donijeti drugog Oscara.

"Quo vadis, Aida?” je potresna drama o genocidu u Srebrenici, ispričana kroz oči Aide, prevoditeljice za UN, koja pokušava spasiti svoju obitelj nakon što je srpska vojska osvojila Srebrenicu i počela s etničkim čišćenjem. Aidu tumači Jasna Đuričić, a uz nju glume Izudin Bajrović, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

Dodjela Oscara, koja će ove godine biti održana 93. put, zakazana je za 25. travanj, no još se zbog pandemije ne zna sa sigurnošću hoće li se doista dogoditi uživo ili će dobitnici, kao i u slučaju brojnih drugih nagrada, biti objavljeni u virtualnom prijenosu.

Linker
20. travanj 2024 09:20