Mini intervju

Tamara Babun shvaća važnost domaće proizvodnje: ‘Odgajana sam da vodim računa o tome što konzumiram‘

Filmska producentica, koja je snimila dokumentarni serijal ‘Dulum zemlje‘, priprema još mnogo odličnih projekata.

Rečenicu Brucea Springsteena da ‘nitko nije pobijedio ako svi ne pobijedimo’ slijedi i 36-godišnja zagrebačka producentica. Empatična je prema mnogima - poput poljoprivrednika iz dokumentarnog serijala ‘Dulum zemlje’, koji je radila sa scenaristom i redateljem Filipom Filkovićem Philatzom te koscenaristom i snimateljem Tomislavom Krnićem.

Koliko dugo je nastajao ‘Dulum zemlje’?

- Seriju smo razvili u dva mjeseca kontinuiranih razgovora i pisanja pred ljeto 2017. Tad smo je prvi put i prijavili na javni poziv HRT-a. Nismo prošli ni tada ni iduće godine, ali 2019. smo primili poziv za pregovore i uspjeli dogovoriti suradnju.

Čitajte i: Film "Mare" najbolji na američkom SEEFestu i još jedan trijumf glumice Marije Škaričić

Kakav je vaš stav o eko poljoprivredi?

- Dolazim iz obitelji u kojoj je zdrava prehrana normalna stvar i odgajana sam da vodim računa u tome što konzumiram, ali i da budem svjesna da Zemlja ima svoj ritam. Moja baka Anđelka je u blizini Zagreba imala vrt i zlatne ruke. Zato mi je jedna od omiljenih knjiga ‘Prijelaz ekonomije iz EGOsustava u EKOsustav’ Otta Scharmera i Katrin Kaufer.

Što planirate producirati u skorijoj budućnosti?

- Uskoro će pred publiku kratkometražni dokumentarac Tomislava Krnića ‘Put su ljudi’, o njegovom iskustvu na hodočašću Camino del Santiago. U montažu je upravo ušla redateljica Renata Lučić s prvijencem ‘Godina prođe, dan nikako’, u kojem se vraća u svoje Rajevo Selo ne bi li dokučila zašto je Slavonija pusta. Franko Dujmić će nas u dokumentarcu ‘FunkYu’ razonoditi pričom o vinilmaniji i funku na našim prostorima. U snimanje uskoro ide i Damir Markovina s dokumentarcem ‘Borac’, a najesen snimamo debitantski igrani film Filipa Herakovića ‘Pelikan’.

Linker
15. travanj 2024 08:18