Najveća tuga

Svjedočanstvo koje otkriva razmjere prokletstva Kennedyjevih: ‘Samo je stajala i odbijala otići od njega‘

Udovica Bobbyja Kennedyja davno je izgubila supruga, a izgubila je i sina Michaela koji je stradao u skijaškoj nesreći gotovo 20 godina kasnije.

Tužna sudbina muških članova obitelji Kennedy prepuna je neispričanih detalja. Jedna od svjedokinja intimne boli i tragedije je i bivša televizijska voditeljica Kathie Lee Gifford, koja je svjedočila majčinskoj boli koju je Ethel Kennedy osjetila nakon što je njen sin Michael Kennedy tragično stradao 1997. godine.

Kathie Lee Gifford opisala je kako je tješila članove Kennedyjeve obitelji u jednom od njihovih gubitaka. U svojoj knjizi "Never Too Late", koja je upravo objavljena, opisala je kako je sjedila zajedno uz Ethel Kennedy kraj Michaelovog tijela, nakon što su ga proglasili mrtvim, na Silvestrovo 1997.

"Preplavila ju je tolika bol da se nije mogla pomaknuti. Bila je doslovno paralizirana od tuge", opisala je Gifford.

image
Michael Kennedy i Vicki Gifford na proslavi svojih zaruka, 1980.
SHUTTERSTOCKEDITORIAL/PROFIMEDIA

Michael je poginuo je s 39 godina, nakon što se zaletio u drvo na skijalištu u Aspenu, tamo je zimovao s obitelji.

Kathiena pokćerka, Victoria Gifford, upravo je bila pokrenula rastavu s Michaelom prije nego se nesreća dogodila, a smrt supruga kojeg je i dalje voljela ju je jako pogodila.

Neutješna i supruga

"Vicki je neutješno plakala", prisjetila se vožnje u bolnicu s kćerkom svog supruga Franka Gifforda. Iako je Vicki tada bila prekinula s Michaelom nakon što se otkrilo da je imao aferu s obiteljskom dadiljom, žena ga je još uvijek voljela.

"Voljela je Michaela otkako je imala 15, iako ju je izdao i povrijedio, nikad mu nije željela loše. Ona će ga uvijek voljeti", piše u knjizi i dodaje kako su ona i suprug s pokćerkom stigli zajedno u bolnicu. Susreli su Ethel (92) ispred Michaelove sobe.

image
Uz Victoriu na Michelovom sprovodu bili su njezin otac Frank i pomajka Kathie Lee Gifford.
SHUTTERSTOCKEDITORIAL/PROFIMEDIA

"Stajala sam direktno ispred Ethel Kennedy, još je uvijek bila u svojem skijaškom odijelu, ali rastvorenom, jakna joj je visjela na struku. Izraz njenog lica odavao je potpuni šok", opisala je Kathie. Isti je izraz na licu imala kada su pored nje ubili supruga Roberta Bobbyja Kennedyja, 1968.

Tiho joj je prišla i šapnula koliko joj je žao, opisuje autorica knjige, dodavši kako je Ethel uvijek iskreno isticala Michaela kao omiljeno dijete. U bolnici su se izmjenjivali, u trenu kada je Vicki otišla do troje djece koje su ona i Michael zajedno dobili, s ožalošćenom Ethel ostali su Kathie i suprug Frank Gifford.

Riječi koje su joj pomogle

S tugujućom majkom proveli su oko sat vremena. "Ethel nije rekla ni riječ, nije pustila niti jednu suzu. Odbijala je napustiti beživotno tijelo svog sina, samo bi zatresla glavom kad god bi došao netko tko bi je probao uvjeriti da bi trebala otići".

Kathie i Frank su se pogledavali, nisu znali što učiniti. "Frank me pogledao bespomoćno. Poznavao je Ethel godinama i znao je da je nitko ne može natjerati da učini ono na što nije spremna", opsuje dalje vrlo stresnu i emotivnu situaciju Kathie Lee Gifford.

image
Victoria Gifford Kennedy neutješna na Michaelovom sprovodu.
SHUTTERSTOCKEDITORIAL/PROFIMEDIA

Nakon što je u sebi izmolila molitve, Gifford se okrenula Ethel i prišapnula joj jedan citat iz Biblije. "Biti odsutan iz tijela, znači biti prisutan u božjoj blizini", prisjetila se koje je riječi uputila ožalošćenoj majci, obiteljskoj prijateljici.

"Što si rekla", odgovorila joj je Ethel, bile su to prve riječi koje su doprle do nje. Nakon što joj je Kathie ponovno rastumačila rečenicu, ona i suprug su se povukli. "Frank mi je dao znak da bismo trebali izaći kako bi se posljednji put oprostila od sina".

Nježno joj je stisnula ruku i izašla iz sobe. "Još jednom se pokazalo kako Bog djeluje kroz svoje riječi. Taj ulomak iz Biblije bile su jedine riječi koje su mogle dovoljno utješiti njeno srce da joj daju snagu da nastavi dalje i napusti tijelo svog voljenog sina", uvjerena je autorica knjige.

Linker
18. travanj 2024 14:03