složni mama i sin

Sreća je na selu! Željka Klemenčić otkrila zdravi recept koji obožava njezin sin

Knjiga recepata "Sretno dijete" Željke Klemenčić mnogim roditeljima pomaže s jednostavnim receptima. Obožavateljica tradicionalne kuhinje svom sinu Peri nudi zdravu verziju doručka.

"Dobila sam poziv kojemu ću se vrlo rado odazvati - da sudjelujem u izazovu "Živjeti zdravo" na temu školskog doručka. Da ja mogu birati što bih pripremila za doručak skupini od 500 školaraca? Razmišljala sam o tome nekoliko dana i evo mog odgovora. Kao i kod vrtićke djece - najviše me brine količina i kvaliteta kruha koju konzumiraju. Sve se prečesto svodi na loše pekarske proizvode. A opet - djeca toliko uživaju u kruhu. I moj sin je među njima. Zato se meni čini najvažnije ponuditi im bolji kruh - nutritivno bogatiji. Dakle, za početak - pekli bismo neki fini kruh. Napravimo superbrzi kruh od kukuruznog i slanutkovog brašna. Zapravo, nešto između slanog biskvita i kruha. Kad nastojim razumjeti prehrambene navike svog djeteta uvijek krećem od sebe. A znate što sam ja obožavala jesti za doručak kad sam bila dijete? Kruha paštete, kako smo to lijepo zvali. Pa nije bilo dileme što bismo i mi danas, u Tjednu školskog doručka, mazali na kruh - domaću paštetu od pilećih jetrica s jabukom. Oba recepta su iz moje knjige "Sretno dijete", napisala je Željka Klemenčić uz prekrasne fotografije Barbare Šarić.

"I još jedna važna napomena. U idealnim okolnostima - jeli bismo vani. Da, čak i ako je ovako sivo i hladno. Jer ono što zapravo želim poručiti svom sinu dobrim doručkom je - svaki se dan računa. Svaki se zalogaj računa. I svako je vrijeme dobro kad smo zdravi i osjećamo se poletno. Tome služi doručak - veselom početku lijepog dana. Uz ovakav kruh i paštetu pili bismo kefir. I mali i veliki", dodala je Željka koja je sve svoje pratitelje pozvala da se jave sa svojim prijedlozima.

image
Željka Klemenčić i sin Pero često su zajedno u kuhinji.
FOTOGRAFIJE: MARIO KUČERA

Poznata mama sa svojom kuharicom "Sretno dijete" razveselila je sve roditelje koje muku muče s jelovnikom svoje djece, a misija je ove uporne Slavonke promijeniti loše navike djece diljem Hrvatske. Osim što je život u gradu zamijenila seoskom idilom i uvijek naglašava prednosti.

"Pero je apsolutno svoj, kao i svako nesputano dijete. Živi u prirodi, 365 dana u godini vrijeme provodi vani. Kopao je po zemlji i lišću dok još nije znao hodati, bere i jede divlje kupine, poljubi drvo kad se na njega popne, prstićima pokazuje kako se ujutro polako otvaraju pupovi cvjetova… Skuplja puževe i bube, prvog je krpelja skupio s 13 mjeseci dok smo brali smrčke. Učimo ga da nema loših dana ni lošeg vremena, samo loša oprema. Jedemo vani i po kiši i po zvizdanu, tako bježimo od monotonije."



Čitajte i:

Željka Klemenčić o izazovima majčinstva i zdravim zalogajima: 'Imala sam lažni osjećaj da nemamo apsolutno nikakvih problema'

Željka Klemenčić o velikoj životnoj promjeni: 'Produljeno ostajanje s djetetom je ujedno i privilegija i teži put'

Željka Klemenčić: 'Roditelji rade ogromne pogreške u prehrani svoje djece'

Linker
20. travanj 2024 10:10