buzz aldrin ima 91 godinu

Slavljenik koji je hodao po mjesecu! Borio se s depresijom, tugom i bankrotom - no jači je od svega

Umirovljeni astronaut Buzz Aldrin proslavio je 91. rođendan. Unatoč svim nevoljama koje su ga tijekom života snašle, i dalje je vitalan, sretan i nasmijan - uvijek voljan pričati o onome što je vidio ‘tamo gore‘.

Za razliku od vršnjaka koji provode dane drijemajući u naslonjaču, umirovljeni astronaut Buzz Aldrin proslavio je 91. rođendan pozirajući s tortom kojom dominira otisak njegove čizme na Mjesecu. Dodao je u šali kako njegov dan, 20. siječnja, uvijek zasjeni predsjednička inauguracija, ali što je, tu je, s time se mora pomiriti. Jedini živući Zemljanin koji je u misiji Apollo 11 kročio na Mjesec (Neil Armstrong preminuo je 2012.), poznat je po osebujnom smislu za humor, ali i opakom krošeu kojim je 2002. „počastio” teoretičara zavjere Barta Sibrela kad ga je s televizijskom ekipom zaskočio na Beverly Hillsu, sileći ga da prizna kako je slijetanje na Mjesec bilo lažno.

image
Buzz Aldrin američko je nacionalno blago - i u toj tituli itekako uživa.
JEFF GRITCHEN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Ovih dana se kao jedan je od promotora misije na Mars Nacionalne aeronautičke svemirske administracije (NASA), priprema se za online aktivnosti vezane za spuštanje rovera “Perseverance” na površinu Marsa 18. veljače koji je lansiran krajem srpnja, na raketi Atlas V. Putovanje do Crvenog planeta traje sedam mjeseci i uskoro počinje najspektakularniji dio misije koju će, uz stručnjake iz matične kuće, komentirati i legendarni astronaut.

Kakav je osjećaj gledati Zemlju s njezinog jedinog prirodnog satelita, nekadašnji pilot iz Korejskog rata te doktor znanosti iz područja astronautike na MIT-u opisao je u autobiografiji “Veličanstvena pustoš”.

- Tada sam prvi put otkad sam zakoračio na površinu, pogledao prema gore, iznad lunarnog modula. Nije bilo lako to učiniti u odijelu pod pritiskom, napuhanom i krutom poput nogometne lopte, sa zlatnim štitnikom od sunca koji je virio iz moje kacige. Ali uspio sam svoj pogled usmjeriti prema kući i tamo, na crnom nebu bez zvijezda, mogao sam vidjeti naš planet, ne veći od palca. Posto sam svjestan da smo ovdje, dvojica momaka koji šetaju po Mjesecu, a svaki naš pokret prati više ljudi nego što je ikad pogledalo jedan događaj.

image
Duhovito se oglasio i rekao da mu inauguracija uvijek 'ukrade' rođendan.
EUROPA NEWSWIRE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Poslije povratka na Zemlju i umirovljenja 1972. borio se s alkoholizmom i depresijom, triput se ženio i suočio s bankrotom, a najteže mu je palo povlačiti se po sudu s dvoje od svoje troje djece koja su mu htjela oduzeti poslovnu sposobnost i preuzeti nadzor nad njegovim financijama. Ipak, izvukao se iz svih nevolja i danas slovi za američko nacionalno blago. Tetoše ga kao malo vode na dlanu, po njemu je prozvan lik astronauta u Disneyevoj franšizi "Priča o igračkama", pojavio se u "Simpsonima", "Teoriji velikog praska" te trećem nastavku filmskog hita "Transformeri", a on uživa u pozornosti, uvijek spremam pričati o zlatnim danima, kad je bio „tamo gore”.

Linker
14. travanj 2024 08:47