Ostvario dugogodišnji san

Slavko Sobin napisao knjigu za djecu: ‘Želim da njezina poruka ostavi trag u životima najmlađih‘

Nakon što je 10 godina čekao na realizaciju ovog projekta, poznati domaći glumac se konačno odvažio i pretočio nekadašnju dječju predstavu u slikovnicu na koju je jako ponosan. U razgovoru za Gloria.hr otkrio nam je otkud mu ideja, koja mu je najdraža slikovnica iz djetinjstva i što želi poručiti ‘Šapicama‘.

Kazališni, televizijski i filmski glumac Slavko Sobin otkrio je još jednu strast u svom životu - pisanje! Naime, nakon punih 10 godina premišljanja i nagovaranja od strane njegovih roditelja i prijatelja, izdao je dječju slikovnicu "Šapice". No, "Šapice" nisu tek obična knjiga za djecu, već djelo u koje je glumac unio svu svoju ljubav prema životinjama, posebice psima.

Nastala je prema nekadašnjem dramskom tekstu za istoimenu dječju predstavu, koja se, kako nam je Sobin otkrio za Gloria.hr, još uvijek igra u njegovom matičnom kazalištu GKM Split.

image
Slavko Sobin sa svojom ljubimicom Marom.
SLAVKO SOBIN

"'Šapice' su nastale u trenutku kad nisam mogao naći posao pa sam ga sam stvorio. Tekst sam tada pretočio u format spreman za slikovnicu te iste godine, ali kako sam konačno počeo raditi i snimati, jednostavno je pao u drugi plan. Kada bih i pomislio na njega, pokolebala me je nesigurnost jer sam se bojao kritika. Mislio sam zašto bi pored toliko dobrih pisaca netko čitao nešto što sam ja napisao?", prisjetio se Sobin.

Ipak, njegovi roditelji nisu odustajali od ideje slikovnice. "Oni su veliki fanovi 'Šapica' pa su me upravo oni svako malo podsjećali da je pošaljem izdavačima", otkriva Sobin, čija je slikovnica, u izdanju Mozaika, od jučer u pretprodaji, a od ponedjeljka u knjižarama.

Čitajte i: Slavko Sobin ponosno predstavio svoj projekt na koji je čekao 10 godina: 'Kad nema posla, stvori ga'


Ljubav i prihvaćanje kao glavna poanta

Glavna inspiracija za stvaranje 'Šapica' su Sobinove omiljene životinje - psi, s kojima dijeli svoj životni prostor i koji ga svakog dana iznova oduševljavaju. Slavko je, naime, udomio dvije kujice - Bubu i Maru.

"Knjiga je puna skrivenih, ali i onih očitih poruka, ali ona glavna jest da je ljubav jedina stvar koje ima sve više, što je se više dijeli", poručuje glumac koji je za ilustratora svoje slikovnice angažirao venezueleanskog umjetnika Patricija Agueroa.

Ovaj 44-godišnji scenograf, kostimograf, animator i ilustrator 'Šapicama' je dao impresivni vizualni identitet koji pri samom pogledu na naslovnicu knjige privlači kako djecu, tako i odrasle, da je otvore i zavire u njezin sadržaj.

Jedna od najdražih Sobinovih knjiga iz djetinjstva, kazao nam je, omiljena je knjiga mnogih generacija - "Pale sam na svijetu" Jensa Sigsgaarda, a osim nje obožavao je čitati i avanture Pet prijatelja iz istoimene književne serije.

Osim ljubavi, u 'Šapicama' je važan element i prijateljstva te prihvaćanja drugih onakvih kakvi jesu. Radnja se vrti oko dva psa koja se sretnu na ulici – jedan mali, ulični, ničiji i sretan s onim što nema i jedan kućni, dobro odgojeni, nezadovoljan s onim što ima. Ipak, njihov susret bit će početak jednoga velikog prijateljstva.


Želi da knjiga postane inspiracija djeci

Sobin, kaže, nije bio ni svjestan koliko mu je stalo do ovog projekta pa je time uzbuđenje, kada je "Šapice" konačno uzeo u ruke, bilo tim veće. Međutim, knjigu nitko od njegovih prijatelja nije pročitao, a on sam je, otkad ju je dao izdavaču, nije imao hrabrosti otvoriti. Razlog tome je što se još uvijek boji hoće li se knjiga svidjeti prvenstveno onima kojima je namijenjena - djeci.

"Čekat ću da je ljudi pročitaju i jave mi što misle. Mislim da je bolje tako nego gurati knjigu svakome pod nos. No, najviše želim da se svidi najmlađima, da u njoj nađu inspiraciju, poruku i da ostavi neki trag u njihovim životima. Nek' 'Šapice' započnu svoj vlastiti život pa ćemo vidjeti", poručio je glumac.

Linker
19. travanj 2024 17:31