SVJETSKA PRVAKINJA

Simone Biles pokazala sportski duh: Nakon odustajanja iz pet disciplina, ipak se odlučila natjecati na gredi

O najboljoj američkoj gimnastičarki ovih dana čitamo iz malo drugačijeg ugla. Na Olimpijskim igrama u Tokiju odustala je natjecati se u pet od šest disciplina. Razlog je borba s mentalnim zdravljem, zbog čega su joj mnogi zahvalni na priznanju.

"Moram se usredotočiti na svoje mentalno zdravlje. Borim se!", ove su dvije rečeice najbolje američke gimnastičarke Simone Biles (24) odjeknule sportskim svijetom kao bomba. Favoritkinja na Olimpijskim igrama u Tokiju prvo je odustala od ekipnog finala, a potom se od olimpijskih medalja oprostila u još tri discipline - pojedinačnom višeboju, preskoku, neravnim šipkama i parteru. Iako se prvo nagađalo kako je u pitanju ozljeda, gimnastičarka je nakon nekoliko sati od odustajanja sama priznala kako je razlog mentalno zdravlje.

image
Simone Biles nakon odustajanja od ekipnog finala u Tokiju.
LOIC VENANCE AFP

Nakon toga pokrenula je lavinu ovacija koji su slavili njezin pothvat, a drugi su je pak napadali govoreći kako se ne može povući iz nečega za što je plaćena. No prema najnovijim informacijama, u utorak će se natjecati u finalu grede, gdje SAD uz Simone ima još jednog aduta, apsolutno iznenađenje ovih Olimpijskih igara i osvajačicu zlata Suni Lee.

Simone je aktualna svjetska prvakinja na gredi, a prije pet godina na OI u Rio de Janeiru je u toj disciplini osvojila broncu, nakon zlata u ekipnom i pojedinačnom višeboju te zlata na preskoku i parteru. Velik je to pritisak za sportašicu zbog kojeg se i povukla iz natjecanja u pojednim disciplinama.

Čitajte i: Najbolja američka gimnastičarka odustala od nastupa u finalu OI, razlog je mentalno zdravlje: 'Borim se...'

Gimnastički svijet podržao je Simone i njezine odluke, a javio se i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

"Mogu samo reći da smo uz nju i želimo joj dobro. I osobno moram reći da sam imao priliku nakratko razgovarati s njom nakon timskog natjecanja. Divim se kako se nosi sa situacijom. Jako hrabro od nje što je priznala kako ima problem. Tko bi, primjerice, prije godinu dana priznao probleme s mentalnim zdravljem? I u isto vrijeme navijao za svoje suigrače, a zatim bio tamo i podržavao kad je njezina nasljednica okrunjena. Ovo je izvrsna ljudska kvaliteta i ovo je olimpijski duh u njegovom najboljem izdanju”, rekao je Bach.

Simone je na Instagramu napisala poruku za sve one koji smatraju kako je odustala te se time ponijela nesportski.

image
Nastup Simone Biles na parteru.
DANIEL LEA/CSM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Nisam odustala. Moje tijelo i um nisu sinkronizirani. Mislim da ne razumijete koliko je to opasno na natjecateljskoj razini", napisala je Biles.

Ona je jedna od 250 gimnastičarki koje su bile žrtve liječnika američke gimnastičke reprezentacije Larryja Nassera. Godinama ih je seksualno zlostavljao, a kad je sve isplivalo na površinu, ovaj skandal proglašen je najvećim u sportskoj gimnastičkoj povijesti. Simone je jedina žrtva koja se nakon iskrene ispovijesti i svjedočenja nastavila natjecati na profesionalnoj razini. Tokio, izgleda, posljednje su joj Olimpijske igre, barem što se natjecateljskog dijela tiče...

Čitajte i: Dirljive scene! Pogledajte trenutke u kojima Matea Jelić javlja majici da je osvojila olimpijsko zlato

Linker
20. travanj 2024 09:19