Vedran Peteh
Povratak na pozornicu

Samohrana majka bila je sa svega 20 godina, a danas je obožava i premijer! Lana Kos oduševljava svijet

Operna pjevačica Lana Kos bez razmišljanja je prihvatila poziv čuvenog madridskog Teatra Real da nastupi u 'La Traviati' gdje joj je uz pridržavanje epidemioloških mjera pljeskalo gotovo 900 dirnutih gledatelja željnih grandioznih koncerata.

Nakon što je slavni madridski Teatro Real živio u tišini gotovo 100 dana, sredinom srpnja konačno ga je probudila svečana izvedba Verdijeve "Traviate”"s našom poznatom opernom divom Lanom Kos (35) u naslovnoj ulozi kurtizane Violette Valéry.

Kako tvrdi ova varaždinska sopranistica, riječ je o povijesnom događaju koji nitko nije tako brzo očekivao, s obzirom na to da je Madrid bio jedan od najpogođenijih gradova koronavirusom u Španjolskoj. Lana nije dvojila ni sekunde, jer, kaže - pjevanje nije samo želja, već i potreba, stoga je zatomila strah, kupila avionsku kartu za Madrid i još jednom zaigrala u ulozi koja joj je obilježila karijeru. Da je u tome ponovno uspjela, dokazale su ovacije publike koja je bila u smanjenom broju i s maskama na licu, pa joj je umjesto 1750 pljeskalo 869 ljudi.

Petnaest godina igram Violettu, otpjevala sam je više od 100 puta u više od 23 različitih produkcija u raznim dijelovima svijeta. To je uloga koja raste u meni i ja rastem s njom, u tehničkom, pjevačkom i glumačkom smislu od svoje 21. godine i svaki put je drukčije proživljavam.

Sretna sam što imam priliku biti u Madridu, jer nakon pandemije i zagrebačkog potresa mogućnost putovanja, dolazak u kazalište i stajanje na pozornici s kolegama čini mi se poput vraćanja života - kaže Lana kojoj je ova godina, unatoč teškim okolnostima, u poslovnom smislu zaista uspješna.

Lana je na poziv Dubravke Vrgoč postala članica opernog ansambla zagrebačkog HNK i ostvarila dugo željeni san.

Na poziv intendantice Dubravke Vrgoč početkom godine postala je članica opernog ansambla zagrebačkog HNK i ostvarila dugo željeni san. "Tko čeka, taj dočeka! Ništa se u životu ne događa slučajno, pa je očito tek sada bilo pravo vrijeme za to. Zahvalna sam što Dubravka ima povjerenja u mene kao umjetnicu i veseli me što će me hrvatska publika sad češće moći čuti", ističe Lana. I uistinu, pozitivne reakcije domaće publike na njezin nastup u sklopu svečanog programa u povodu Dana državnosti koji se prenosio na javnoj televiziji, nisu izostale. Izvela je tri arije koje je pjevala: završni dio Zajčeva "Nikole Šubića Zrinjskog", ariju Floramye "Daleko m’e biser mora" iz Tijardovićeve operete "Mala Floramye" te "Tvoju zemlju" Alfija Kabilja.

Taj je nastup za mene bio od posebne važnosti, jer sam prvi put uz orkestar stala na pozornicu nakon tri mjeseca pauze.

"Prvi telefonski poziv nakon nastupa dobila sam od naše velike primadone Ruže Pospiš-Baldani koja mi je izrazila čestitke, prenijeli su mi i da je premijer Andrej Plenković bio oduševljen. Maestro Kabiljo napisao mi je srdačan mail iz kojeg će se najvjerojatnije izroditi nova suradnja. Videosnimke s nastupa počele su se širiti i društvenim mrežama pa su mi čestitali i brojni kolege sa svih strana svijeta", govori Lana, za koju će i ljeto biti radno jer nove opere, Verdijev "Falstaff" i Bellinijevu "Normu", treba "staviti u grlo".

lana kos i gianfranco del monaco zagreb 02022013 foto posavec
Ivan Posavec / Hanza Media
U vezi sa slavnim opernim redateljm Lana je već osam godina.

Nakon nastupa u Madridu odlazi na Ibizu gdje već godinama ljetuje sa sinom Adamom (13) te svojim životnim partnerom Giancarlom del Monacom (76), čiji je otac slavni talijanski tenor Mario del Monaco. Slavnog opernog redatelja upoznala je prije osam godina kad je pjevala u Bizetovoj "Carmen".

Što te ne ubije, to te ojača!

"On je veliki redatelj, čovjek s međunarodnom karijerom. Ima znanje i iskustvo i to je najljepše u našoj vezi u kojoj svakodnevno učim od njega. I još imam što naučiti. Moj sin Adam i Giancarlo prate me kad god mogu, a sada su sa mnom u Madridu i gledaju sve predstave. Adam već pokazuje neke umjetničke crte, no neka vrijeme pokaže čime će se baviti u životu, on će biti taj koji će sam odlučiti. Jer jako je važno u životu raditi ono što voliš. Previše vremena svi provodimo radeći, pa neka onda to bude i zadovoljstvo", ističe Lana, naglašavajući kako je izuzetno sretna svojom karijerom, iako je ponekad bilo teških trenutaka.

Kao mlada trudnica, sa svega 20 godina, postala je solistica Bavarske državne opere u Münchenu i kao samohrana majka četiri godine provela u Njemačkoj. "Što te ne ubije, to te ojača", tako sada komentira to razdoblje. Ubrzo je postala članica Opere Slovenskoga narodnog gledališča u Mariboru, a nakon toga je odlučila otići u slobodne vode i tada se njena karijera rasplamsala. Svijet je upoznao energičnu Varaždinku koja ima raspon glasa od tri oktave i izuzetnu radnu etiku...

Čitajte i...

Glazbenica se prisjetila svojih početaka i izmamila osmjehe: 'Nisam ni znala da imam sramežljivu fazu'

Zorica Kondža o obitelji: 'S 43 godine rodim treće dijete, govorili su mi da mi je karijera gotova'

Ne ide sve uvijek kako želiš: Ona je najbolji dokaz da u životu možeš imati sve, a ipak biti nesretan

Linker
28. ožujak 2024 04:48