Getty Images
ŽIVOTNA PRIČA

Rumunjska teniska zvijezda ostvarila je san svoje majke: Nekad je ronila suze prije izlaska na teren, a sada sigurno kroči prema vrhu

Nakon što je u subotu pobijedila jednu od najboljih tenisačica svih vremena, Serenu Williams, njezina deset godina mlađa rivalka Simona Halep postala je prva Rumunjka koja je osvojila Wimbledon i tako ispisala sportsku povijest. Iako je sedmerostruka wimbledonska pobjednica, Amerikanka Williams krenula po svoj 24. Grand Slam trofej kako bi srušila rekord kojeg drži s Margaret Court, Halep ju je u briljantnom meču savladala s rezultatom 6-2, 6-2 i to za samo 55 minuta.

Čak je sama Serena Williams (37) priznala da joj je ovo bio jedan od najtežih poraza u životu, ali da je Simona Halep (27) pobjedu definitivno zaslužila. "Igrala je nemoguće dobro! Svaki put kada me protivnik tako nadigra, nema mi druge nego priznati poraz. Bravo, Simona!", poručila je iznenađena Williams svojoj kolegici. Subotnje finale Wimbledona bio je njihov 11. dvoboj i tek druga pobjeda za Halep na Grand Slam turnirima, nakon što je 2018. godine osvojila pehar Suzanne Lenglen u Roland Garrosu.

LONDON, ENGLAND - JULY 13: Simona Halep of Romania celebrates match point in her Ladies' Singles final against Serena Williams of The United States during Day twelve of The Championships - Wimbledon 2019 at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 13, 2019 in London, England. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Getty Images

Sudeći po toliko intenzivnom meču, činilo se nemogućim da nekada sramežljiva djevojčica, koja je uvijek ronila suze prije izlaska na teren, lavovski porazi odličnu Williams. Dok je Halep stiskala srebrni pladanj Venus Rosewater Dish, mnogi su se pitali je li ikad bolje igrala? "Nikada! Ovo je bio moj najbolji meč. Bila sam užasno nervozna i bolio me trbuh prije izlaska na teren, ali nisam imala vremena za emocije", rekla je Halep nakon pobjede. Osim što ju je čekao napeti susret s Williams, nervozi je doprinjela i činjenica da meč iz kraljevske lože prate vojvotkinja od Cambridgea i vojvotkinja od Sussexa, vrlo bliska Serenina prijateljica.

No, Halep se nije dala smesti, otkrivši da je pobjeda na Wimbledonu bila njezin san od malih nogu, ali i žarka želja njezine majke koja ju je cijelo vrijeme tjerala i poticala da daje najbolje od sebe. "Bio je to san moje majke kada sam imala negdje 10 godina. I taj dan je došao, a moja mama je imala prilike sve promatrati. Puno sam radila kako bih dogurala do ovdje. Ove godine sam se po prvi put osjećala kao da znam što napraviti s loptom. Jedva čekam da se vratim!", rekla je Halep.

Razvijeni sportski duh, ustrajnost i sposobnost fokusiranja isključivo na igru Halep je naslijedila od svojih roditelja, prvenstveno oca, bivšeg nogometaša iz kluba AS Săgeata Stejaru. Kada je imala samo četiri godine, Halep je gledala svog starijeg brata kako igra tenis te je tada prvi put uzela reket u ruke jer je željela biti poput njega.

LONDON, ENGLAND - JULY 13: Serena Williams of The United States and Simona Halep of Romania embrace after their Ladies' Singles final during Day twelve of The Championships - Wimbledon 2019 at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 13, 2019 in London, England. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Getty Images

Iako ju je sama Williams prozvala 'malom elektranom' zbog iskričave volje za napretkom, a kritičari i fanovi već dugo smatraju da se na terenu kreće bolje od svih ženskih igračica, Halep je, baš kao i svi ostali sportaši, ponekad gubila povjerenje u samu sebe. Kada je 2014. po prvi put stigla u polufinale Wimbledona, izgubila je zbog ozljede gležnja, a iste godine morala se povući i iz Rogers Cup zbog problema s koljenom. Upravo joj je ozljeda koljena spriječila da pobijedi Serenu Williams na turniru Indian Wells Masters. Prije dvije godine izgubila je finale na French Openu, a izgubila je i još dva velika Grand Slam naslova prije prošlogodišnje pobjede u Parizu.

Takvi bi neuspjesi slomili mnoge, no njezin tadašnji trener Darren Cahill, s kojim se tada nakratko razdvojila, uvjerio ju je da ako želi biti najbolja, mora se riješiti negativnosti i više vjerovati u sebe. Da, biti najbolji vrlo često zahtijeva žrtvu, što Halep jako dobro zna. "Sve što sam u životu napravila, bilo je samo za tenis. Ništa drugo nije bilo važno. Možda mi je zato sve postalo previše. Osjećala sam užasan pritisak. Sad kad sam osvojila French Open, mogu se konačno opustiti", rekla je u intervjuu početkom ove godine. Halep je, osim brojnih ozljeda koja uključuje i jednu kralježnice, 2009. čak smanjila grudi kako joj ne bi smetale tijekom igre.

LONDON, ENGLAND - JULY 13: Simona Halep of Romania pose for a photo with her trophy after winning the Ladies' Singles final against Serena Williams of The United States during Day twelve of The Championships - Wimbledon 2019 at All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 13, 2019 in London, England. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Getty Images

No, Halep definitivno ne ulaže samo u sebe. Kako dolazi iz malenog grada Constante, zna kako se teško probiti u svijetu pa svoje vrijeme i novac poklanja mladim rumunjskim sportašima koji si ne mogu priuštiti sportsko obrazovanje i opremu. "Tenis mi je mnogo dao pa me čini sretnom kada mogu i ja drugima dati. Mnogo talentirane djece je izgubljeno jer nemaju novca. Tenis je skup sport u Rumunjskoj", otkrila je Halep koja osim tenisača financijski podupire i mlade igrače hokeja na ledu.

Sve njezine žrtve nisu bile uzalud. Halep je konačno ostvarila svoj san, a sada joj predstoje Olimpijske igre 2020. godine, na kojima će, nada se, biti još bolja. "Ne želim si raditi pritisak. Želim se baviti tenisom još par godina, a onda se posvetiti i nekim drugim stvarima. Za 10 godina voljela bih imati troje djece, predivnu obitelj i biti gotova s tenisom, znajući da sam mu dala sve", zaključila je tenisačica.

Linker
20. travanj 2024 12:34