JOHN RUSSO/TWENTIETH CENTURY FOX /
Michael Fassbender

Romantična strana akcijskog junaka: 'Ništa mi nije teško napraviti za voljenu'

Holivudski glumac, koji se nakon dvije godine stanke vraća u kina s ulogom u filmskom serijalu o X-Menu, živi povučeno u Lisabonu, uživa u svojoj mladoj supruzi Aliciji Vikander i propagira - ljubav u svijetu.

Godine nam donose mudrost, a holivudskom glumcu Michaelu Fassbenderu (42) donijele su, među ostalim, spoznaju da ne treba u svemu juriti. Oduvijek je bio ljubitelj brze vožnje, žestokog rocka i žestokog ritma snimanja filmova (po četiri godišnje!), no ulaskom u peto desetljeće života malo je prikočio. Tome je pridonio i brak sa švedskom glumicom Alicijom Vikander (30), s kojom se preselio u Portugal, kupio luksuzni stan u starom dijelu Lisabona, uzeo glumačku pauzu i posvetio se - životnim užicima.

Sarajevo film festival, 2011. drugio dio
Michael Fassbender i otac Josef
snimio Petar Jurica
Petar Jurica
S ocem Josefom se 2011. na motoru dovezao u Sarajevo, gdje je bio poseban gost Sarajevo Film Festivala

- Kao tinejdžer sam se previše brinuo - zbog AIDS-a, nuklearnog rata, prištića... No s vremenom sam shvatio da to nema smisla. Ne mogu stalno biti zabrinut zbog nečega što ne mogu kontrolirati. I nije dobro stalno analizirati prošlost: danas shvaćam da mi je svaka pogreška koju sam u životu napravio donijela novo iskustvo - kaže irsko-njemački glumac, čija se dvogodišnja glumačka stanka prekida početkom lipnja. Tada, naime, u kina stiže "X-Men: Dark Phoenix", dvanaesti dio u serijalu o mutantima sa supermoćima, u kojem Fassbender četvrti put tumači snažnoga Magneta.

Kao Magneto, uz Alexandru Shipp, Andrewa Stehlina, Nicholasa Houlta, Kodija Smit-McPheeja i Kotu Eberhardt, u holivudskom spektaklu ‘X-Men: Dark Phoenix’

- Redatelj Simon Kinberg ovaj je put htio da se ogolimo i emotivno i vizualno. Riješimo se nepotrebnih maski. Tako je film uglavnom sniman iz ruke, a i ja nemam kostim pa me uglavnom možete vidjeti u dolčevitki i trapericama. Ne mogu vam ni opisati koje je olakšanje kada na setu odmah možete uskočiti u lik, a ne provoditi sate u šminkeraju - govori Fassbender, koji se sada s osmijehom može prisjetiti svojeg neslavnog holivudskog početka.

JOHN RUSSO/TWENTIETH CENTURY FOX
Svako snimanje ‘X-Mena’ za mene je poput obiteljskog okupljanja, kaže Fassbender

Superherojski vestern "Jonah Hex", u kojem je 2010. glumio nemilosrdnog zlikovca, propao je na kinoblagajnama zaradivši samo 10,9 milijuna dolara, odnosno ni 20 posto uloženog novca. Većini bi to bio karijerni poljubac smrti, no glumac rođen u njemačkom gradu Heidelbergu, odakle se s ocem Josefom i majkom Adele kao dvogodišnjak preselio u irski Killarney, nije želio tako lako odustati. Već godinu poslije prvi put glumio je Magneta u spektaklu "X-Men: Prva generacija", ali i počeo nizati hvaljene uloge u nezavisnim filmovima "Jane Eyre", "Sram", "12 godina ropstva"... Taktika je to koju je nastavio sve do danas jednako je sposoban biti glavni glumac u holivudskom spektaklu ("Assassin’s Creed, "Alien: Savez"...) i nezavisnom art filmu ("Macbeth", "Svjetlo između oceana"...).

Androidi David 8 i Water One koje je 2017. igrao u ZF spektaklu ‘Alien: Savez’

This image released by Fox Searchlight shows Michael Fassbender, left, Lupita Nyong'o and Chiwetel Ejofor, right, in a scene from
AP Photo/Fox Searchlight, Francois Duhamel
U Oscarom nagrađenom filmu ‘12 godina ropstva’ glumio je uz Lupitu Nyong’o i Chiwetela Ejiofora

- Isti je to zanat, ali različita tehnika. Na akcijskim spektaklima nije bitno ostvariti dobru suradnju samo s drugim glumcima, nego morate misliti i na kaskadere, ljude koji vas drže na žici, pirotehničare... Sve je to jedan veliki ples u kojem itekako uživam - kaže Michael Fassbender, kojem je ipak lakše kada u tom plesu ima iste partnere kao što je slučaj s "X-Men: Dark Phoenix". U njemu četvrti put glumi uz Jamesa McAvoya, a stare su znanice i Jennifer Lawrence i Sophie Turner.

PARIS, FRANCE - APRIL 26: (L-R) Actors Jessica Chastain, Michael Fassbender and Sophie Turner attend the
Getty Images For Twentieth Centu
S kolegicama Jessicom Chastain i Sophie Turner na promociji filma u Parizu

- Svakom je glumcu važno da se ugodno osjeća uz svojeg kolegu. Zato su prvi dani na snimanju novog filma uvijek nezgodni. Svi opipavaju što drugi misle, pokušavaju vidjeti hoće li se slagati. Na ovom setu toga nije bilo. Svi se znamo i međusobno vjerujemo jedan drugome. Nama je to poput obiteljskog okupljanja - opisao je Fassbender atmosferu na snimanju filma "X-Men: Dark Phoenix".

Koliko god volio pričati o svojoj filmskoj obitelji, Fassbender je tajnovit kada je riječ o privatnom životu. Isto tako ponaša se i njegova supruga Alicia Vikander.

- Naša prva dva susreta protekla su gotovo bez riječi, samo smo plesali - prisjetila se Alicia njihovih početaka na festivalskim zabavama uoči snimanja filma "Svjetlo između oceana" na kojem su se 2014. zaljubili. Vjenčali su se 14. listopada 2017. na španjolskom otoku Ibiza, a svadbeno slavlje je bilo opušteno - uzvanici su pili koktele i uživali uz bazen, dok je mladoženja hodao oko njih bos u bermudama i havajskoj košulji.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 19:  Alicia Vikander and Michael Fassbender arrive for the UK premiere of
Getty Images
Sa švedskom glumicom Alicijom Vikander vjenčao se 2017

- Nikada nisam bila sretnija. Irska i Švedska imaju mnogo toga zajedničkog, tamo se voli plesati i piti, što naš bračni život čini mnogo lakšim - rekla je Alicia Vikander, a ni Fassbender nije skrivao da uživa u ljubavnoj sreći.

- Vrlo sam romantičan. Ništa mi nije teško napraviti kako bi se voljena osoba osjećala po­sebnom - govori glumac koji se ne srami priznati da mu je ljubav najvažnija stvar na svijetu: - Možda zvučim kao hipi, ali doista vjerujem da bi svijet bio bolji kad bi ljudi više vjerovali u ljubav. Kada bi energiju koju troše na ratove, pohlepu i svađe uložili u ljubav.

Linker
20. travanj 2024 08:15