Vedran Peteh
IME ĆE DOBITI PO KRALJU

Prvo dijete zagrebačke glazbenice: Sin stiže na ljeto

Zagrebačka violončelistica svjetskog ugleda pospremit će svoje gudalo jer u srpnju sa zaručnikom očekuje rođenje sina koji će im dobiti po jednom hrvatskom kralju

Jedna od najcjenjenijih hrvatskih violončelistica, Monika Leskovar (38), prije dva tjedna je u sklopu Majstorskog ciklusa u zagrebačkom Lisinskom održala je svoj posljednji nastup prije rođenja prvog djeteta, koje ona i zaručnik Vedran (35) očekuju krajem srpnja.

- Fizički mi je bilo malo teže svirati i podnositi napore zadnjih mjeseci, ali sam, s druge strane, dobila dodatnu snagu pa mi se činilo da sve mogu. Kažu da je neka glazba dobra za bebe i razvoj mozga, a iako vjerujem da zvuk violončela ne može naškoditi djetetu u trbuhu, ipak je vrijeme za mali odmor - kaže Monika.

Odjevena u dugu haljinu boje vina publici je, kao i uvijek, pružila vrhunski glazbeni užitak, a prije koncerta je, po običaju, napravila nekoliko vježbi istezanja. Ne voli nastupati gladna, a zbog niskog tlaka, kaže, prije izlaska pred publiku pojede nešto slano, najčešće malo pršuta. Monika je violončelo počela svirati sa šest godina, i već kao djevojčica očaravala je svojim izvedbama i talentom. Postdiplomski studij završila je u Berlinu, usavršavala se kod velikih pedagoga, poput Mstislava Rostropoviča, i predavala na konzervatoriju u švicarskom Luganu. Nastupala je s glasovitim filharmonijama, Moskovskom i Minhenskom, a za svoj je rad dobila brojna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i u svijetu.

Protekle četiri godine živi u Zagrebu i predaje na Muzičkoj akademiji, gdje ima fantastične mlade, pametne darovite studente, a rad s njima ju svakodnevno ispunjava. Prije četiri godine prekinula je dugogodišnju vezu s kolegom Giovannijem Sollimom, a zaručnika Vedrana, s kojim je u vezi dvije godine, upoznala je u kvartu svojeg djetinjstva - na Bukovcu.

4. zagrebacki medunarodni festival komorne glazbe, galzbeni zavod, Zagreb, 100909
monika leskovar, giovanni sollima
foto ines stipetic
Ines Stipetić
2015. je prekinula dugogodišnju vezu s 19 godina starijim kolegom, Talijanom Giovannijem Sollimom

Privatna fotografija
Zaručnika, s kojim je u vezi dvije godine, upoznala je u kvartu svog djetinjstva - na Bukovcu

- Godinama smo se viđali, no otkako smo se upoznali, postali smo nerazdvojni. Vedran je informatičar zaposlen u jednoj tvrtki. Iako puno radi, kad god može, prati me na putovanjima. Ako sviram u Austriji ili Italiji, vikendima je obavezno sa mnom, a i njegovo mišljenje oko odabira haljine za nastup jako cijenim - kaže Monika Leskovar. Ove su se zime i zaručili, a Monika nam je otkrila da čekaju sina kojemu će ime dati po jednom hrvatskom kralju. Iako je živjela u raznim europskim gradovima, uvijek je bila vezana uz Zagreb, gdje joj živi obitelj - mama Marija, tata Franjo i stariji brat Darko s obitelji. Premda su svjesni da kod nas mnogo toga ne funkcionira kao u inozemstvu, Monika i Vedran odlučili su svojeg sina odgajati u Hrvatskoj.

- Dijete jesmo planirali, onako generalno, ali sam se ipak iznenadila kad sam saznala za trudnoću. Sve je profunkcioniralo otkad sam kupila vlastiti stan i psihički i emotivno se opustila - priča Monika. Veseli se promjenama koje će joj donijeti dolazak djeteta i planira godinu dana biti na rodiljnom dopustu. Svjesna je da su prve godine najvažnije da bi dijete razvilo emocionalnu sigurnost pa planira što više biti kod kuće. Upisala je satove prenatalne joge, a rodit će u zagrebačkoj Petrovoj bolnici uz Vedranovu prisutnost.

zagreb 23.04.2019
Monika Leskovar - trudnica
foto vedran peteh
Vedran Peteh

- U vezi s trudnoćom i porođajem puštam da sve ide svojim tokom. Ako me nešto zanima, pročitam, ali ću radije pitati prijateljice i mame koje već imaju iskustva. Najdraži savjet mi je “Ti poslušaj sve, ali napravi po svom”, a mislim da svaka žena osjeti što je najbolje u određenom trenutku za njezino dijete - zaključuje Monika Leskovar.

Linker
13. ožujak 2024 12:01