Getty Images/Screenshot/Splash
sve za karijeru

Prepoznajete li ih: Za uloge su ugrožavali vlastito zdravlje

Glumci za filmske uloge rade svašta, ali potpuno brijanje glave ili promjena boje kose nije ništa naspram velikih tjelesnih promjena u kakve se znaju upuštati.

Da bi se probio u Hollywoodu nužno se istaknuti pa nije rijetkost da glumci pristaju na sve i svašta – kako bi dobili ulogu, ali i kako bi bili prepoznati u filmskoj industriji. Ipak, niti kasnije, s već izgrađenom karijerom, ne prežu od velikih transformacija – što, između ostalih, dokazuje oskarovka Charlize Theron. Južnoafrička glumica već je za svoju glumu nagrađena najprestižnijom nagradom, ali to ne znači da se više neće upuštati u zahtjevne projekte. Ona se za film "Monster", za koji je osvojila nagradu Oscar, udebljala gotovo 15 kilograma, a isto je ponovila i za novi film "Tully", ali ovog puta morala je na svoju težinu dodati gotovo 23 kilograma. Charlize je otkrila kako je jela samo nezdravu hranu, u čemu je djelomično i uživala jer je mogla jesti čips u neograničenim količinama, Ipak, glumica je naposljetku priznala kako se zbog uloge suočila s depresijom, a nakon što je odradila sve na setu, shvatila je kako će joj trebati mnogo duže da se nakupljenih kilograma i riješi.

LOS ANGELES, CA - APRIL 18: Charlize Theron arrives to the Los Angeles premiere of Focus Features'
FilmMagic
Charlize Theron

Ipak, nisu se svi kao ona morali udebljati unoseći nezdravu hranu - neki od njih imali su za zadatak isklesati svoje tijelo, što im je mnogo lakše palo nego onima koji su redoviti u teretani, a odjedanput su morali izgledati kao da nikada nisu kročili u nju. Pogledajte tko je sve morao dobiti na kilaži zbog posla.

Oskarovka Emma Stone je lani snimila film "Battle of the Sexes“" u kojem je utjelovila tenisačicu Billie Jean King. Njezina gluma pohvaljena je od strane filmskih kritičara čime je Stone itekako bila zadovoljna jer je mjesecima radila na ulozi, prvenstveno na fizičkoj formi. Trener Jason Walsh joj je pomogao da dobije gotovo sedam kilograma čistih mišića u samo tri mjeseca.

PARIS, FRANCE - MARCH 06: Emma Stone attends the Louis Vuitton show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2018/2019 on March 6, 2018 in Paris, France. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
Emma Stone

Kanadski glumac Ryan Reynolds morao je namaknuti mišiće za film "Blade Trinity", a kasnije ostati u formi za ulogu u filmu "Green Lantern". Njegov zadatak je bio da do snimanja ima 90 kilograma pa je svaki dan, punih tri mjeseca, vježbao po 90 minuta i dnevno unosio 3200 kalorija – a sve kako bi dobio 11 kilograma mišića.

NEW YORK, NY - MARCH 22: Ryan Reynolds attends the
FilmMagic
Ryan Reynolds

Tom Hardy je morao ojačati za ulogu zločinca Banea u filmu "The Dark Knight Rises". Prije izlaska filma, neki su obožavatelji bili razočarani jer su smatrali kako nije dovoljno mišičav da bi utjelovio Banea, ali se Hardy branio kako je naporno vježbao i dobio više od 13 kilograma mišića te došao na 90 kilograma na svoju visinu od metar i 75 - što je smatrao sasvim dovoljno za utjelovljivanje mišičavog lika.

LONDON, ENGLAND - MARCH 06: Tom Hardy attends 'The Prince's Trust' and TKMaxx with Homesense Awards at London Palladium on March 6, 2018 in London, England. (Photo by Tim P. Whitby/Tim P. Whitby/Getty Images)
Tim P. Whitby/Getty Images
Tom Hardy

Glumica Renee Zellweger nije bildala mišiće, ona se za prvi i drugi film o Bridget Jones morala udebljati 15 kilograma. Dnevno je unosila četiri tisuće kalorija kako bi u tome uspjela, a bila je spremna sve ponoviti 2016. za treći film "Bridget Jones's Baby", ali ju je redateljica Sharon Maguire odgovorila.

SANTA MONICA, CA - DECEMBER 02: Renee Zellweger arrives to The ALS Association Golden West Chapter's 2017
FilmMagic
Renee Zellweger

Samo deset tjedana bilo je potrebno Bradleyju Cooperu da postigne kilažu od 102 kilograma kako bi uvjerljivo utjelovio Chrisa Kylea, najubojitijeg snajperista u povijesti Američke vojske u filmu "American Sniper". Glumac je vježbao dva puta dnevno pod vodstvom trenera, a dan mu je započinjao u pet sati ujutro.

GENEVA, SWITZERLAND - JANUARY 16: Bradley Cooper walks the red carpet for IWC Schaffhausen at SIHH 2018 on January 16, 2018 in Geneva, Switzerland. (Photo by Venturelli/WireImage)
WireImage
Bradley Cooper

Nagrađivani film "American Hustle" ostat će upamćen i po neprepoznatljivom Christianu Baleu koji se za tu ulogu udebljao 20 kilograma. Doduše, on je morao izbjegavati treninge, a na meniju su mu bile krafne i cheeseburgeri. Glumčeva transformacija je bila toliko uvjerljiva da ga Robert de Niro, kolega iz filma, nije prepoznao na setu.

LONDON - JULY 18: Christian Bale and Sandra Bale attend The Dark Knight Rises European Premiere on July 18, 2012 at the Odeon Cinema, Leicester Square in London. (Photo by Anthony Harvey/Getty Images)
Getty Images
Christian Bale 2012. godine

Iako se najviše govorilo o trenutku kada je izgubio 22 kilograma za ulogu u filmu "Dallas Buyers Club", za koju je osvojio i Oscara, Matthew McConaughey se nekoliko godina kasnije našao na suprotnoj strani - za film "Gold" morao se gotovo toliko udebljati. - Bio sam debeo i sretan - izjavio je glumac nakon tog podviga koji mu je mnogo lakše pao od drastičnog mršavljenja.

HOLLYWOOD, CA - MARCH 04: Matthew McConaughey arrives at the 90th Annual Academy Awards at Hollywood & Highland Center on March 4, 2018 in Hollywood, California. (Photo by Steve Granitz/WireImage)
WireImage
Matthew McConaughey

Priča kanadskog glumca Ryana Goslinga vjerojatno je najgora. Naime, on je sam odlučio da bi njegov lik trebao biti deblji 28 kilograma i takav se pojavio na setu. Redatelj Peter Jackson mu je otkazao suradnju jer se nisu slagali oko toga kako bi lik trebao izgledati. Naravno, Gosling nije mislio da izgleda dobro, već je smatrao da takav izgled odgovara liku kojeg je trebao utjeloviti.

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 17: (L-R) Ryan Gosling poses for the 'Blade Runner 2049' photo call at Akademie der Kuenste on September 17, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Sebastian Reuter/Getty Images for Sony Pictures)
Getty Images for Sony Pictures
Ryan Gosling

Pravu odanost glumi pokazao je glumac Robert de Niro koji je u filmu "Raging Bull" utjelovio boksača Jakea LaMotta. On je s legendarnim boksačem trenirao i radio na izgradnji mišića, ali kasnije se morao udebljati gotovo 30 kilograma kako bi bio vjerodostojan u prikazivanju LaMottinih kasnijih godina - drastična promjena uzrokovala je glumcu probleme s disanjem, ali je za tu ulogu nagrađen Zlatnim globusom i Oscarom.

Iako se toga rijetko tko sjeća, glumac George Clooney udebljao se gotovo 15 kilograma kako bi utjelovio terorista u filmu "Syriana". Njegov prijatelj, glumac Matt Damon, kasnije je otkrio da je George postao depresivan na snimanju jer je inače vrlo aktivan i stalno nešto radi, a zbog uloge se morao odreći svega i samo sjediti i izležavati se.

TORONTO, ON - SEPTEMBER 09: George Clooney attends the 'Suburbicon' premiere during the 2017 Toronto International Film Festival at Princess of Wales Theatre on September 9, 2017 in Toronto, Canada. (Photo by J. Merritt/WireImage)
WireImage
George Clooney

Kako bi čim bolje utjelovio Marka Davida Chapmana, ubojicu Johna Lennona, glumac Jared Leto za film "Chapter 27" dobio je čak 30 kilograma. "Drugačije sam hodao, govorio pa čak se i smijao i mislim da je to bilo potrebno, ali nisam uživao u transformaciji. Na kraju sam morao kod liječnika jer sam pred kraj snimanja teško hodao i stalno sam bio u bolovima".

LONDON, ENGLAND - MARCH 26: Jared Leto seen at Absolute Radio on March 26, 2018 in London, England. (Photo by Neil Mockford/GC Images)
GC Images
Jared Leto

Nešto manje od Jareda, nakupio je Russell Crowe za ulogu u filmu "Body of Lies", a u tome je uspio uz pomoć kolačića i cheeseburgera za doručak. "U jednom trenutku sam se zabrinuo za svoje zdravlje jer mi je kolesterol bio jako povišen. Iznenadio sam se kako mi tijelo na to reagira jer sam uživao - jeo sam i pio što sam htio, ali tijelo se bunilo. Najstrašnije mi je bilo to što nisam mogao normalno izaći iz automobila nego sam se morao "zanjihati" naprijed-natrag kako bih uspio".

Linker
16. siječanj 2023 12:35