Opet ‘reže‘ jedan na drugoga

Prekinuli džentlmenski dogovor: Smjena bogataša prošla je u tišini, no Musk i Bezos opet ratuju

JUŽNOAFRIČKI BIZNISMEN I IZUMITELJ ELON MUSK U NOVU JE GODINU UŠAO KAO NAJIMUĆNIJI ČOVJEK NA SVIJETU TE SKINUO S TRONA SVOG LJUTOG RIVALA JEFFA BEZOSA - VLASNIKA AMAZONA. DANAS, SAMO NEKOLIKO TJEDANA KASNIJE, NAKON ŠTO SU JEDAN DRUGOGA MALO OSTAVILI NA MIRU, PONOVNO SU POČELI S JAVNIM PREPUCAVANJEM OKO SATELITA U ORBITI DIZAJNIRANIH ZA PRIJENOS INTERNETSKE USLUGE.

U prvim danima 2021. došlo je i do prve smjene na vrhu liste najbogatijih ljudi svijeta. Elon Musk (49), šef kompanije Tesla, s prvog je mjesta među najbogatijima istisnuo osnivača Amazona Jeffa Bezosa (56), koji je tu poziciju držao od listopada 2017. Za tu je rošadu najzaslužniji nagli skok vrijednosti Teslinih dionica - osam posto u samo jednom danu.

Kad se sve zbroji i oduzme, Musk sada raspolaže sa 195 milijardi dolara, 10 milijardi više od Bezosa.

Iako voli bockati Bezosa, ovaj put se suzdržao od zluradih komentara, vjerojatno zato što je svjestan da je njegov konkurent sam sebi potkresao krila. Uz to što je bivšoj supruzi MacKenzie Scott u brakorazvodnoj parnici ustupio 25 posto dionica Amazona, Jeff se lani isprsio i kao filantrop. Tako je prošlog studenog dao čak 680 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe.

image
Jeff Bezos lani se i rastao te je 25 posto dionica Amazona pripalo njegovoj bivšoj ženi.
ANDREJ SOKOLOW/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Elon Musk svoj novi status ipak ne duguje isključivo Bezosovoj galantnosti. Lani je njegova kompanija prodala oko pola milijuna električnih automobila, 36 posto više nego 2019., a vrijednost Teslinih dionica porasla je čak 743 posto. Muskovo se bogatstvo u samo 12 mjeseci uvećalo za više od 150 milijardi dolara. Tržišnu vrijednost svoje kompanije uzdigao je do neslućenih visina: Tesla sada vrijedi više nego Toyota, Volkswagen, Hyundai, GM i Ford zajedno te 10 milijardi dolara više od Facebooka.

image
S kanadskom pjevačicom Musk je nedavno dobio dijete kojemu su nadjenuli posve neobično ime - X AE A-Xii.
MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Što je njima?! Elon Musk i kanadska pjevačica sinu dali ime koje nitko neće znati izgovoriti

Muskovo poslovanje korona nekim čudom nije ni okrznula, iako je radi sprečavanja širenja virusa morao obustaviti proizvodnju u tvornici automobila u Fremontu pokraj San Francisca. Teško je podnio to zatvaranje, a epidemiološke mjere u Kaliforniji nazvao je fašističkim. Najavio je da će rasprodati sve što ima u Kaliforniji i preseliti se u Teksas, gdje Tesla gradi novu tvornicu pokraj grada Austina. Prešutio je da mu se Teksas sviđa ne samo zbog blažih epidemioloških mjera nego i zbog blažih poreza.

image
Dvije najvažnije žene u njegovu životu su djevojka Grimes i majka Maye Musk, koja se u osmom desetljeću bavi manekenstvom.
BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Slavna manekenka o sinu, najbogatijem čovjeku na svijetu: ‘Bojala sam se da ne završi u podrumu‘

Gdje god bio i ma koliko novca imao, od koronavirusa ne može pobjeći. Kanadska pjevačica Grimes (32), djevojka najbogatijeg čovjeka na svijetu i majka njihova sedmomjesečnog sina nazvanog X AE A-Xii, objavila je da je i ona dobila covid-19. Tržišni analitičari budno prate hoće li ta vijest utjecati na vrijednost Teslinih dionica.

U međuvremenu, prekinut je džentlmenski dogovor dvojce milijardera. Javno prepucavanje započeli su Musk i Bezos kao "u dobra stara vremena", ovoga puta zbog pozicije satelita dizajnirani za prijenos internetske usluge iz svemira u orbitu.

Naime, SpaceX Elona Muska zatražio je od američke Savezne komisije za komunikacije dozvolu za upravljanje komunikacijskim satelitima Starlink na nižoj orbiti od prvobitno planirane. Odmah se odazvao Amazon.com Inc. Jeffa Bezosa i prigovorio kako bi taj potez riskirao smetnje i sudar s planiranim Kuiperovim satelitima, koji su poput Starlinka dizajnirani za prijenos internetske usluge iz svemira.

"Izmjene predložene od SpaceXa mogle bi usporiti konkurenciju među satelitskim sustavima", objavio je u utorak Amazon. "SpaceXu je očito u interesu ugušiti konkurenciju, ali to sigurno nije u interesu javnosti."

Linker
19. travanj 2024 13:04