JOŠ UVIJEK ‘NEVINA‘

Prekid suđenja dočekala s osmijehom na licu: Ghislaine Maxwell za Božić ostaje iza rešetaka

Maxwell tvrdi da je njezin tretman u zatvoru toliko loš da bi bio "prikladan za Hannibala Lectera, no nisu ne za "59-godišnju ženu koja nikome ne predstavlja prijetnju".

Ghislaine Maxwell (59) provest će Božić - i svoj 60. rođendan - u neizvjesnosti i u zatvoru nakon što porota nije donijela presudu u njezinim slučajevima seksualne trgovine koju je navodno obavljala za svog sad već preminulog partnera i moćnika Jeffreya Epsteina.

Porota je raspravljala tri dana, ali nisu uspjeli donijeti odluku, a sada sud prekida s radom do kraja tjedna i vraća se u ponedjeljak, piše Daily Mail.

Maxwell je djelovala opušteno i smijala se sa svojim odvjetnicima te ih zagrlila prije nego što su je ponovno odveli u zatvor.

Unatoč tome što nije proglašena krivom ni za jedan od navodnih zločina, Maxwell će Božić, koji joj ujedno pada i na 60. rođendan, provesti iza rešetaka u Metropolitan Detention Centru, koji je opisala kao "paklenu rupu" gdje je držana od uhićenja u srpnju 2020.

Maxwell je tvrdila da je nevina, a njezini su odvjetnici optužili njezine tužitelje da imaju lažno pamćenje i da su motivirani novcem.

U pravnim podnescima ranije ove godine, Maxwell je tvrdila da je njezin tretman u zatvoru toliko loš da bi bio "prikladan za Hannibala Lectera, no nije prikladan za 59-godišnju ženu koja nikome ne predstavlja prijetnju", tvrdili su njeni odvjetnici.

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

US ATTORNEY OFFICE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Sutkinja Alison Nathan poručila je poroti da bude "sigurna" tijekom božićnih praznika zbog Omikron varijante koronavirusa te da želi da se vrate "zdravi" u ponedjeljak kako bi svi mogli prisustvovati sudu u New Yorku gdje će se odlučivati o sudbini Ghislaine Maxwell.

U ponedjeljak je porota zatražila još jedan primjerak transkripta Janeina svjedočenja, a također su zatražili svjedočenje Kate, još jedne tužiteljice, i bivšeg menadžera Epsteinove kuće u Palm Beachu Juana Alessija.

Porota od šest muškaraca i šest žena vijećala je punih 16 sati i 20 minuta, dok Maxwell poriče svih šest točaka optužnice za vrbovanje i prijevoz maloljetnih djevojaka za Jeffreyja Epsteina.

U utorak su raspravljali cijeli dan i poslali četiri bilješke sucu, uključujući i onu koja se odnosila na Annie Farmer.

Htjeli su znati mogu li iskoristiti njezino svjedočenje za dvije točke "urote kako bi namamili i prevezli maloljetnu djevojku na seksualne odnose".

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein u kolibi kraljice Elizabete II.

CAPITAL PICTURES/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

Ranije je porota tražila da vidi bilješke FBI-jevog intervjua koji je Carolyn dala 2007. godine, kada je prvi put razgovarala s policijom o tome da ju je Epstein zlostavljao, no sutkinja Nathan je rekla da to nije uvršteno u dokaze pa ga nisu mogli vidjeti.

U 10:10 sati, nakon nešto više od sat vremena vijećanja u utorak, porota je poslala svoju prvu poruku.

Sutkinja Alison Nathan rekla je da je porota tražila transkripte svjedočenja Jane, Annie i Carolyn - ali nije spomenula Kate.

Kate je jedina tužiteljica čije se tvrdnje ne bi trebale smatrati zločinima za koje se Maxwell tereti u optužnici.

Maxwell je došla na sud u crnoj dolčeviti i crnim hlačama dok je držala zeleni fascikl. Zagrlila je svoje odvjetnike i mahnula mladoj ženi na javnoj galeriji.

Njena obrana iznijela je završne riječi, rekavši poroti da je ona "nevina žena pogrešno optužena za zločine koje nije počinila".

Čitajte i: U vrijeme dok je ona zloglasnom Epsteinu podvodila maloljetnice, princ Andrew ju je uvodio u Palaču

U završnoj riječi odvjetnica Laura Menninger rekla je: "Vlada nije uspjela dokazati nijednu optužbu izvan razumne sumnje i jedina ispravna presuda u ovom slučaju je da nije kriva po svakoj točki."

Obrana je ponovno pokušala diskreditirati optužbe četiri tužitelja, a Menninger je izjavila: "Dokazi su utvrdili ono što smo vam rekli da hoće, da su priče na koje se vlada oslanja pogrešna sjećanja, manipulacija i novac. Ali u ovom slučaju redoslijed je obrnut. Novac je odveo tužitelje u FBI, a tamo su sjedili njihovi odvjetnici za osobne ozljede".

Što se tiče načina na koji je Maxwell prikazana, Menninger je rekla da je napravljena da izgleda kao "Cruella de Vill i Vrag nosi Pradu, sve upakirano u jedno".

Menninger je dodala: "Odvjetnici su manipulirali svojim pričama i vlada je prihvatila njihove priče, a da ih nikad nije potvrdila, a tužitelji su prema njoj vratili svoja sjećanja godinama kasnije. Obnovljena sjećanja da je Ghislaine bila umiješana, da je bila tamo, da je bila krivac".

Menninger je rekla da je tužiteljstvo puno vremena govorilo o Epsteinovom načinu života, o njegovom bogatstvu i imovini te privatnim avionima "baš kao što bi to činio senzacionalistički tabloid", on je bio "glavni manipulator" koji je "zloupotrijebio svoj novac i svoju moć".

image

Ghislaine Maxwell

ROB KIM/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Rekla je: "Nismo ovdje da branimo Jeffreyja Epsteina, on nije moj klijent", ali je dodala: "Ghislaine Maxwell nije Jeffrey Epstein", te ustvrdila da, kad je Epstein umro, tužiteljstvo se "okrenulo" za Maxwell.

Ideja je bila da je "Ghislaine bila tamo, morala je znati".

Menninger je također kritizirala tužitelje što su poroti pokazali desetke fotografija od 38.000 zaplijenjenih iz Epsteinove kuće u New Yorku 2019.

Rekla je: "Gdje je ostalih 31.960 fotografija? Tko je bio na tim fotografijama? Njegove druge djevojke? Druge žene? Niti bi porota trebala izvlačiti bilo kakav zaključak iz toga što Epstein čuva fotografije Maxwell". Menninger ih je pitala što misle ako bivši dečko ili djevojka imaju njihove fotografije, bi li ih to činilo "seksualnim prijestupnikom te je to nazvala senzacionalizmom.

Menninger je rekla da je na obrani da postavlja "teška pitanja" tužiteljima i da je unakrsno ispitivanje pokazalo da se "istinom manipuliralo i mijenjalo ju tijekom vremena" kako bi žrtve dobile odštetu.

Menninger je prošla kroz nedosljednosti u izjavama Jane i Carolyn i rekla da su patile od "sugestije nakon događaja", kako je to opisala njihova stručnjakinja za 'lažno sjećanje' Elizabeth Loftus - dodajući nove i lažne informacije nakon događaja.

Čitajte i: Prva svjedokinja protiv Ghislaine Maxwell samo samo 14 godina imala seksualni kontakt s njom i zloglasnim Epsteinom

Prema Menninger, tužiteljstvo je "prekršilo obećanja" da će pred porotu izvesti brojno kućno osoblje, članove obitelji i druge svjedoke koji će potkrijepiti tvrdnje.

Ideja koju su iznijeli tužitelji o Maxwell da je Epsteinu postala "pomoćnik u seksualnom zlostavljanju" da zadrži svoj bogati "životni stil" bila je pogrešna, njena odvjetnica je rekla da je Maxwell u to vrijeme bila "lijepa žena u svojim 30-ima" koja je tek počela svoju karijeru.

Epstein je "manipulirao svima oko sebe" i "zabavljao se sa ženama iza njezinih leđa".

Menninger je rekao da je "možda Jeffrey trebao Ghislaine i njezine veze", a ne da je ona trebala njega zbog novca.

Okrećući se svakom tužitelju, Menninger je rekla da je Jane bila poput "glumice koja je zaboravila svoje replike" - jer je Jane inače glumica u sapunici.

Linker
16. travanj 2024 13:52