Getty Images
MOŽE BITI I VAŠA

Pravi fenomen: Bivša prva dama je svojom knjigom srušila sve rekorde prodaje

Bivša američka prva dama Michelle Obama sa svojim memoarima, sada objavljenima i kod nas, srušila je sve rekorde prodaje - i postala milijunašica

Bivša američka prva dama Michelle Obama sa svojim memoarima, sada objavljenima i kod nas, srušila je sve rekorde prodaje - i postala milijunašica

Memoari Michelle Obame upravo su objavljeni u Hrvat­skoj i nema sumnje da će ubrzo postati bestseler. Naime, otkako je izišla lani u studenom, knjiga bivše američke prve dame pod naslovom “Moja priča” prerasla je u knjižarski fenomen, i u Americi i u 32 zemlje svijeta u kojima je dosad objavljena. Po prodaji ruši apsolutno sve rekorde: samo prvi dan u Americi kupljeno je nevjerojatnih 725 tisuća primjeraka, u dva tjedna otišlo je dva milijuna, sad se broj popeo na više od 10 milijuna primjeraka, najviše u povijesti za memoarsku prozu.

--> DARUJEMO TRI KNJIGE MICHELLE OBAME: Memoari bivše prve dame otkrivaju intimne trenutke iza svjetla javnosti

Na Amazonu, gdje je na prvom mjestu već 28 tjedana, trenutačno se ne može naručiti u papirnatom obliku jer je cijela naklada razgrabljena. I dok mnogi smatraju da su Michelleini memoari itekako zaslužni za nakladnički preporod u Americi, gdje se knjige, unatoč pesimističnim predviđanjima, sve više kupuju i čitaju, “Moja priča” je u velikoj mjeri promijenila i život svoje autorice.

AUSTIN, TEXAS - FEBRUARY 28:  Michelle Obama visits BookTube at YouTube Space Austin on February 28, 2019 in Austin, Texas.  (Photo by Gary Miller/Getty Images)
Getty Images

Omiljena još dok je bila u Bijeloj kući, kad je kao karizmatična supruga prvog crnog američkog predsjednika osvojila Amerikance osobnošću, šarmom i stilom, Michelle je nakon izlaska autobiografije otišla korak dalje i postala istinska zvijezda, po sjaju ravna najvećim estradnim imenima i veća možda i od Baracka Obame. Tijekom spektakularne promotivne turneje koja je više nalikovala koncertima neke pop-zvijezde, poput njezine dobre prijateljice Beyonce Knowles, Michelle je, uz voditelje kao što su Oprah Winfrey i Sarah Jessica Parker, punila dvorane koje primaju po nekoliko desetaka tisuća gledatelja. U njezinom rodnom Chicagu to je bila dvorana United Centre, inače dom košarkaške momčadi Chicago Bulls, s 23.500 mjesta – premda su ulaznice katkad stajale i više od 3000 dolara. A kad se u veljači u srebrnastom kombinezonu pojavila na pozornici na dodjeli nagrada Grammy, dobila je veći aplauz od Lady Gage, Jennifer Lopez i Jade Pinkett Smith, koje su stajale uz nju.

Michelle nije samo zvijezda, nego i milijunašica, baš kao i njezin suprug, jer otkako su napustili Bijelu kuću, u koju su došli s razmjerno skromnim imutkom od oko milijun dolara, zarada pristiže sa svih strana pa se procjenjuje da su Obame sad teške bar 40 milijuna, ako ne i više; samo lani su od nakladnika Penguin House dobili 60 milijuna dolara predujma za autobiografije (Michelle je svoju objavila, dok će Barack sljedeće godine), a nedavno su potpisali i vrlo unosan ugovor o produkciji dokumentaraca s Netflixom, koji im je navodno donio 50 milijuna.

WASHINGTON, DC - JANUARY 21:  U.S. President Barack Obama and first lady Michelle Obama dance together during The Inaugural Ball at the Walter E. Washington Convention Center on January 21, 2013 in Washington, United States.  (Photo by Michael Kovac/WireImage)
WireImage
S mužem na Inauguracijskom balu 2013.

Osim što pišu knjige, Obame zarađuju i na druge načine: tako Michelle uz autobiografiju prodaje 25 različitih prigodnih predmeta, primjerice šalice po 20 dolara i svijeće po 35, a Barack drži govore na javnim događajima za honorar od 400 tisuća dolara – točno dvostruko veći od predsjedničke mirovine koja iznosi 200 tisuća dolara godišnje. Michelle trenutačno za nastup ubire 225 tisuća dolara, ali s obzirom na uspjeh njezinih memoara, lako je moguće da će ubrzo nadmašiti muža. No zarađeno treba i znati potrošiti, a Michelle to radi sa sebi svojstvenim stilom.

Uz nekoliko lijepih izleta na kojima je bila s mužem, uključujući splavarenje u Indoneziji, kušanje vina u Toskani i ljetovanja u Kaliforniji, priuštila si je i poneku nekretninu. Nakon selidbe iz Bijele kuće par je, naime, kupio novu kuću u Washingtonu, 820 četvornih metara stambenog prostora u susjedstvu vlasnika Amazona Jeffa Bezosa, za nešto više od osam milijuna dolara. Zadržali su i kuću u Chicagu koju su još 2005. kupili na kredit za 1,65 milijuna, a sad vrijedi 2,5 milijuna dolara. Dio novca sigurno odlazi i na “obnovu” garderobe, do čega Michelle posebno drži, te je i javnost osvojila svojim osebujnim stilom.

Michelle Obama (michelleobama / 10.05.2019): With #MothersDay just a couple days away, I find myself thinking a lot about the way my mother raised me. And even though our family was crammed into a tiny apartment, one of the greatest gifts she gave me was the freedom to explore and develop into my own person. For instance, even though we didnt have much money, she and my dad cobbled enough money together to send me on a high-school trip to Paris, which opened up the world to me in so many ways. And now that Im raising kids of my own, I wanted to pass that lesson on to my own girls. Ive been so fortunate to be able to travel with Sasha and Malia all across the country and around the worldexperiences my mother never would have dreamed of back when I was their age. But though the settings may be different, the message is the same, and its one I hope mothers everywhere pass on to their daughtersin seeking out new perspectives and reaching outside of our comfort zones, we can discover more about ourselves.
Profimedia, Face To Face A
U Veneciji s kćerima Malijom i Sashom

Toalete slavnih kreatora kao što su Vera Wang, Tom Ford, Monique Lhuillier ili Versaceova zlatna haljina za 12 tisuća dolara koju je odjenula za posljednju državničku večeru u Bijeloj kući, kombinirala je, pak, s kreacijama mladih dizajnera. Osobito su joj dragi Isabel Toledo, Brandon Maxwell, kojeg voli i Lady Gaga, Jason Wu ili Thakoon Panichgul u čijem je efektnom kompletu jednom zasjenila i tadašnju prvu damu Francuske, Carlu Bruni. Također nosi pristupačnu konfekciju poput J. Crew, H&M i Gapa. No Michelle je uvijek bila sklona potrošiti malo više za kvalitetu pa je tako, recimo, kupovala tenisice za 500 dolara i čiz­mice Jimmyja Chooa, a jednom je, još kao srednjoškolka, zaradom od bejbisitanja kupila skupu torbicu marke Coach, a kad joj je mama Marian rekla da nikad ne bi dala toliko za torbicu, Michelle joj je odgovorila: - Da, ali zato ćeš ti morati kupiti deset torbica, a ja samo jednu. Svakako, od zarade od memoara Michelle sad mo­že kupiti i mnogo više od jedne torbice.

_________________

O ČEMU PIŠE U SVOJOJ KNJIZI

_________________

This cover image released by Crown Publishing Group shows
AP

Uspjeh Michelleine autobiografije dijelom se može pripisati zvučnom imenu autorice, ali najviše tome što bivša prva dama na više od 450 stranica vrlo iskreno i otvoreno progovara i o intimnim i o političkim trenutcima koji su joj obilježili život. Velik dio knjige, kod nas objavljen u izdanju Planetopije, posvećen je Michelleinom odrastanju uz oca Frasera Robinsona, koji je umro 1991. od multiple skleroze, i majku Marian. Opisuje i školovanje na Princetonu, gdje je kao crna djevojka iz skromnog radničkog dijela Chicaga odskakala od ostalih, uglavnom bijelih i imućnih studenata. U središtu memoara je ipak Michellein odnos s Barackom, kojeg je upoznala 1989., kad je ona već završila pravo na Harvardu. I premda joj je tri godine stariji Barack bio potpuna suprotnost - još nije magistrirao i pomalo izgubljen eksperimentirao je s marihuanom i kokainom, nosio crnu kožnatu jaknu i čitao Marxa – par je odmah kliknuo. Michelle u knjizi opisuje kako su u braku, unatoč ljubavi i poštovanju koje ih povezuju, katkad imali i problema pa su išli kod bračnog savjetnika, a jednako iskreno piše i spontanom pobačaju koji je doživjela, o neuspješnim pokušajima da nakon toga zatrudni i kako su napokon pribjegli potpomognutoj oplodnji da bi na svijet došle njihove kćeri, danas 20-godišnja Malia i 17-godišnja Sasha. Bivša prva dama ne stavlja politiku u prvi plan, ali i priznaje da nikad neće oprostiti Donaldu Trumpu što je lansirao teorije zavjere oko Barackovog rodnog mjesta i tako ugrozio sigurnost njezine obitelji.

Linker
26. travanj 2024 10:27