ashlađena voda aromatizirana limunom, krastavcem i mentom godi u vrelo ljetno poslijepodne
 Ines Stipetić
OPUŠTANJE IZMEĐU GAŽA

Poznati domaći par uživa uz papicu, koktele i gitaru - sami na brodu

Riječku pjevačicu i glazbenika s Krka vežu dvije godine ljubavi, ali i strast prema finoj hrani koju zajedno pripremaju i dok plove prema skrovitim uvalama.

Kad sunce upeče, i uhvati se koji slobodni trenutak između gaža, riječka pjevačica Eni Jurišić (27) i glazbenik iz Punta Vjekoslav Ključarić (24) najradije se brodom - koji je vlasništvo Vjekine obitelji - otisnu do neke skrivene uvalice na Krku. Ondje se u miru mogu opustiti, okupati i zabaviti, a za dobar provod treba im doista malo: neko lagano ljetno jelo, koktel i gitara.

kuhinja na jahti vjekoslav kljucaric, eni jurisic, pjevaci koji su se upoznali na natjecanju the voice, punat, 170717
Ines Stipetić
Glazbenom paru za idealno opuštanje trebaju samo more, lagani vjetar i gitara

Par se upoznao prije dvije godine tijekom glazbenog TV showa "Voice", a pjesma "Prije nego nestane", koju su snimili u ožujku, već je 15. tjedan na hrvatskoj glazbenoj ljestvici najslušanijih. No taj duet bio je samo zajednički glazbeni iskorak zaljubljenih pjevača koji inače samostalno nastupaju: ona s Nikom Zubović kao duo Pinky&The Brain, a on ima svoj bend Open Road.

- Svim glazbenicima ljeto je udarna sezona pa nam svaki slobodni trenutak puno znači. Baza nam je Punat, ondje su nam prijatelji i uživamo u izlascima uz glazbu, a kako smo oboje veliki gurmani i hedonisti, volimo otići i u neki dobar restoran, ali i zajedno nešto pripremiti - kaže Vjekoslav Ključarić, strastveni krotitelj valova na dasci, koji je uz baku svladao osnove kulinarstva, a strast prema kuhanju prenio mu je Tvrtko Abramović, basist iz njegova benda.

kuhinja na jahti vjekoslav kljucaric, eni jurisic, pjevaci koji su se upoznali na natjecanju the voice, punat, 170717
Ines Stipetić
ashlađena voda aromatizirana limunom, krastavcem i mentom godi u vrelo ljetno poslijepodne

Tvrtko svaku zimu ode na neko egzotično putovanje pa kući dolazi s raznim receptima i obiljem začina - dodaje. - Probe održavamo u njegovoj konobi, i posljednje dvije godine svaka završi kuhanjem. Uvijek nam otkrije neki neobičan recept iz Meksika, Tajlanda, Vijetnama, Kambodže, i uz njega smo svi postali solidni kuhari te naučili mnogo o začinima. Mene su osvojile najljuće meksičke papričice i mogao bih ih staviti u svako jelo.

Njegova djevojka Eni je pak majstorica za tjestenine i lagane ljetne salate.

- Obožavam paštu jer se slaže sa svime - ribom, mesom, povrćem, morskim plodovima i sirom - i dovoljno je samo malo maštovitosti za prave delicije. A kuhanje, kao i pjevanje, zavoljela sam uz mamu Jozefinu, koja je nekada bila pjevačica Grupe 777. Uz nju sam se naviknula na mediteransku kuhinju s puno ribe, povrća i maslinovog ulja.

kuhinja na jahti vjekoslav kljucaric, eni jurisic, pjevaci koji su se upoznali na natjecanju the voice, punat, 170717
Ines Stipetić
Nakon kupanja najviše godi voćna salata

Za svoje izlete ponekad kupe gotovo jelo u restoranu u marini, a požele li sami kuhati, iskombiniraju nešto na brzinu - voćnu salatu, laganu morsku paštetu ili školjke.

- Ljeti uglavnom odmaramo, dok zimi s prijateljima znam otići u lov na lignje - kaže Vjekoslav Ključarić. - Čim se vratimo s mora, neočišćene ih bacimo na malo maslinova ulja, dodamo češnjak i nekoliko kapi limuna. Nema boljeg obroka.

Voćna salata

kuhinja na jahti vjekoslav kljucaric, eni jurisic, pjevaci koji su se upoznali na natjecanju the voice, punat, 170717
Ines Stipetić

Sastojci: 1 kg lubenice, 1 kg dinje, 3 kruške, 3 nektarine, 10 dag grožđica, sok pola limuna, nekoliko listića mente ili melise, dvije velike žlice sirupa od javora

Priprava: Voće narezati na kockice, dodati grožđice, pokapati sokom od limuna i zasladiti sirupom od javora.

Tagliatelle s vongolama

kuhinja na jahti vjekoslav kljucaric, eni jurisic, pjevaci koji su se upoznali na natjecanju the voice, punat, 170717
Ines Stipetić

Sastojci (za 4 osobe): 1 kg vongola, 40 dag tagliatella, 4 režnja češnjaka, maslinovo ulje, 0,5 dl suhog bijelog vina, 4 fileta inćuna iz ulja, prstohvat svježeg timijana i peršina, kockica maslaca, 0,5 dag parmezana, sok pola limuna, sol, papar

Priprava: Školjke očisiti od algi i ostaviti ih nekoliko minuta da se zatvorene ispiru u vodi. U velikoj zdjeli zagrijati maslinovo ulje, dodati inćune i pirjati na laganoj vatri dok se ne rastope, dodati narezani češnjak, peršin, timijan i vino. Ubaciti školjke, poklopiti zdjelu i pirjati 5-7 minuta dok se vongole ne otvore. Otklopiti i dodati kuhane tagliatelle, pomiješati, dodati još malo ulja, maslac i na kraju parmezan.

Linker
05. travanj 2024 20:54