Getty Images
Winona Ryder

Povratak na holivudski tron: Ljubavni brodolomi, psihički problemi i kleptomanija nisu je uništili

Zvijezda devedesetih, kojoj su karijeru umalo uništili ljubavni brodolomi, psihički problemi i kleptomanija, ponovno je na holivudskom tronu zahvaljujući ulozi u hit serijalu 'Stranger Things'.

Zvijezda devedesetih, kojoj su karijeru umalo uništili ljubavni brodolomi, psihički problemi i kleptomanija, ponovno je na holivudskom tronu zahvaljujući ulozi u hit serijalu 'Stranger Things'.

Više od ičega na svijetu američka glumica Winona Ryder (47), zvijezda televizijskog serijala “Stranger Things”, želi mir jer joj je stresa i drama, kaže, dosta za cijeli život, pa ih podnosi samo na ekranu. Kad nije na setu, najradije dan provodi kod kuće, čitajući dobru knjigu. I to tiskanu, jer nema ni tablet ni Kindle, ne objavljuje na Instagramu ni na Twitteru i ne živi u Los Angelesu, nego u San Franciscu, a kad snima nove epizode serijala “Stranger Things”, spava kod prijatelja u New Yorku. Za razliku od većine holivudskih glumica, Winona Ryder ne trči za slavom i novcem. Bogatstvo joj je procijenjeno na oko 18 milijuna dolara, s tim da se stalno povećava jer za svaku epizodu “Stranger Thingsa” dobiva 350 tisuća dolara, no novac joj je manje važan od duševnog mira, a takva je, otkriva, bila oduvijek.

USA. Winona Ryder in the ©Netflix TV series: Stranger Things - season 1 (2016). 
Plot: When a young boy disappears, his mother must confront terrifying forces in order to get him back., Image: 353400555, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark
Profimedia, Landmark
Kao zaštitnički nastrojena samohrana majka u serijalu ‘Stranger Things’

- Kad sam počela glumiti, išla sam u srednju školu i nisam bila posve svjesna svega što se događa oko mene. Agenti su mi stalno govorili da moram snimati film za filmom, nagovarali me da odbijem uloge koje su mi se sviđale ili da prihvatim neke koje me nisu privlačile. Uvjeravali su me da će me publika zaboraviti, a kad bih odbila otići na audiciju koju su mi dogovorili, čudili bi se i pitali me u čemu je problem. Meni takav pritisak ne treba u životu - kaže glumica.

Pravim imenom Winona Laura Horowitz, rođena je 29. listopada 1971. u gradiću Winona u Minnesoti po kojem je dobila ime. Njezina majka Cynthia Palmer je spisateljica i videoproducentica, a otac Michael Horowitz antikvar, jedan od osnivača Memorijalne knjižnice Fitz Hugh Ludlow, u kojoj se čuvaju djela psihodelične književnosti, a neko vrijeme i tajnik Timothyja Learyja, gurua beat pokreta, spisatelja i psihologa koji je zagovarao upotrebu halucinogena u liječenju psihičkih bolesti. Kad joj je bilo sedam godina, obitelj se preselila na farmu Rainbow u Kaliforniji, gdje su bez struje i tekuće vode živjeli s još sedam obitelji, pa je Winona odrasla bez televizora, u prirodi, uz brata Urieja koji je dobio ime po Juriju Gagarinu, prvom čovjeku u svemiru, te polubrata Jubala i polusestru Sunyatu, majčinu djecu iz prvog braka. Nakon tri godine obitelj se opet preselila, ovaj put u gradić Petaluma, također u Kaliforniji, gdje je Winona već prvi tjedan u novoj školi doživjela traumu koju pamti i danas.

Mlada Winona u srednjoj školi u gradiću Petaluma

- Došla sam u svojoj staroj, širokoj odjeći kakvu sam najradije nosila i krenula na zahod, kad me nekoliko djevojaka zaskočilo. Srušile su me i udarale nogama samo zato što sam bila nova i nisam se odijevala poput njih - ispričala je kasnije. Za glumu se zainteresirala nakon što je gledala film “Ubiti pticu rugalicu”, a s 12 godina je pohađala satove glume u San Franciscu i prijavila se na prvu audiciju - za film “Desert Bloom”. Redatelju Davidu Seltzeru poslala je video s monologom iz novele “Franny i Zoe” svojeg omiljenog pisca J. D. Salingera, a iako ulogu nije dobila, Seltzer ju je zapamtio pa ju je angažirao kasnije, za film “Lucas”, koji je snimao 1986. Za ulogu je svoju plavu kosu prvi put obojila u crno, a novi izgled toliko joj se svidio da ga je zadržala do danas pa mnogi misle da je prirodna crnka.

NEW YORK - SEPTEMBER 1994: Actress Winona Ryder plays the guitar in her livingroom on September 1994 at her apartment in New York City.  (Photo by Joe McNally/Getty Images)
Getty Images
U svojem domu u San Franciscu, gradu u kojem živi više od dvadeset godina

Dvije godine kasnije redatelj Tim Burton angažirao ju je za film “Bubimir” u kojem je glumila uz Aleca Baldwina, Michaela Keatona i Geenu Davis. A iako je film postigao solidan uspjeh, u školi su je vršnjaci i dalje maltretirali.

- Svi su govorili o tom filmu, kritičari su me hvalili, pa sam se nadala da će i u školi to netko primijetiti, no ništa se nije promijenilo. Samo su otada vikali za mnom “evo vještice” - govori Winona Ryder. Iste godine snimila je i “Heathers”, tinejdžersku dramu koja nije postigla veliki komercijalni uspjeh, ali je za njezinu generaciju bila kultni film. Na setu se i zaljubila, u kolegu Christiana Slatera, no tinejdžerska ljubav trajala je samo dva tjedna.

EDWARD SCISSORHANDS, from left: director Tim Burton, Winona Ryder, on set, 1990. ©20th Century-Fox Film Corporation, TM & Copyright/courtesy Everett Collection
©20thCentFox/Courtesy Everett C
Redatelj Tim Burton jedan je od najzaslužnijih za njezin proboj u Hollywoodu

A iako je u to doba još pohađala srednju školu, pa joj je majka dopuštala da radi samo preko vikenda, te je godine stigla snimiti još jedan film, “Velike vatrene lopte”, o rock’n’roll pijanistu i pjevaču Jerryju Leeju Lewisu, u kojem joj je partner bio Dennis Quaid. Na zabavi poslije premijere tada 17-godišnja Winona upoznala je sedam godina starijeg Johnnyja Deppa i u njega se smrtno zaljubila. Ljubav je bila obostrana i par je već nakon nekoliko tjedana počeo živjeti zajedno.

- Volim je više od ičega. Otkako sam je upoznao, život mi se promijenio - govorio je Depp i na ramenu dao istetovirati “Winona Forever” - Winona zauvijek. - S njim sam se prvi put poljubila. Bio je moj prvi pravi dečko i zato će zauvijek biti u mojem srcu - rekla je Winona. Zajedno su glumili u Burtonovu filmu “Edward Škaroruki”, a kako ju je u to doba Depp i zaprosio, činilo joj se da njezinoj sreći nema kraja.

EDWARD SCISSORHANDS, Johnny Depp, Winona Ryder, 1990, TM & Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp./courtesy Everett Collection
©20thCentFox/Courtesy Everett C
S Johnnyjem Deppom u ‘Edwardu Škarorukom’

Njezinim roditelja to se nije svidjelo jer su smatrali da je premlada za brak, ali joj nisu željeli ništa braniti. A onda je netko drugi to učinio - redatelj John Waters, s kojim je Depp snimio film “Cry Baby”. Na setu su se sprijateljili pa ga je Depp zamolio da ih on vjenča. Waters je isprva pristao i izvadio licencu za matičara, no umjesto da ih proglasi mužem i ženom, on je dugo razgovarao s njima i uvjerio ih da su nezreli za brak - na čemu su mu Winoni roditelji i danas zahvalni. Ljubav između Winone i Deppa pukla je 1993., nekoliko godina nakon planiranog vjenčanja, a iako nikad poslije nisu otkrili što je bio uzrok, oboje su priznali da su se osjećali shrvano.

BEVERLY HILLS,CA - JANUARY 19:   Actor Johnny Depp and actress Winona Ryder attend the 48th Annual Golden Globe Awards on January 19, 1991 at Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California. (photo by Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella Collection via Getty
Za Johnnyja Deppa se trebala udati, ali su otkazali vjenčanje

- Zatvorila sam se u sobu, slušala Toma Waitsa i opijala se do besvijesti - priznala je glumica poslije. Ni Deppu nije bilo lakše. Sljedećih nekoliko godina bio je više pijan nego trijezan - valjda u skladu s time što je tetovažu “Winona Forever” preoblikovao u “Wino Forever” (Pijanac zauvijek) - i često je završavao na naslovnicama zbog bijesnih ispada i razbijenih hotelskih soba te je mijenjao djevojke, no ni uz jednu nije nalazio sreću. Za razliku od Deppa, Winona je brzo ušla u stabilnu vezu, s Daveom Pirnerom, pjevačem benda Soul Asylum, s kojim je hodala gotovo četiri godine.

NEW YORK CITY -  SEPTEMBER 13:   Musician Dave Pirner of Soul Asylum and actress Winona Ryder attend
Ron Galella Collection via Getty
Četiri je godine bila u vezi s Daveom Pirnerom iz benda Soul Asylum

U to je doba, početkom devedesetih, bila na vrhuncu slave, dvije godine za redom nominirana za Oscara, za uloge u filmovima “Male žene” i “Doba nevinosti”.

- Nevjerojatna je glumica. Iz nje kao da zrači tinejdžerska energija, neobična mješavina gnjeva i emocionalne ranjivosti, nevinosti i seksualne zrelosti - napisao je jedan kritičar.

THE AGE OF INNOCENCE, from left: Daniel Day-Lewis, Winona Ryder, Miriam Margolyes, June Squibb, 1993, (c)Columbia Pictures/courtesy Everett Collection
©Columbia Pictures/courtesy Eve
S Danielom Day-Lewisom i Miriam Margolyes u 'Doba nevinosti'

Potkraj devedesetih, nakon prekida s Pirnerom, novu je ljubav opet pronašla među kolegama. S Mattom Damonom upoznala ju je zajednička prijateljica, glumica Gwyneth Paltrow. Ubrzo su počeli zajedno živjeti, no vezu nije bilo lako održati jer su oboje zbog posla odlazili na filmske lokacije na dulje vrijeme. Glasine koje su počele kolati da su oboje imali afere u njegovu su se slučaju pokazale istinitima - dok je snimao film “Svi lijepi konji” Damon je Winonu prevario s filmskom partnericom, španjolskom ljepoticom Penélope Cruz.

Matt Damon and Winona Ryder at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California (Photo by Jim Smeal/WireImage)
WireImage
Vezu s Mattom Damonom prekinula je nakon što ju je prevario s Penélope Cruz

Shrvana zbog još jednog ljubavnog kraha, glumica je utjehu pronašla u poslu. U ambicioznom projektu “Prekinuta mladost” bila je izvršna producentica i glumica, no bila je pomalo razočarana kad je pažnju i kritičara i publike više od nje privukla tri godine mlađa Angelina Jolie koju je upravo uloga u ovom filmu, za koju je dobila Oscara, lansirala u holivudske zvijezde. Winona je iste godine doživjela još jedno neugodno iskustvo: snimila je “Jesen u New Yorku”, a iako je to bio njezin dotad komercijalno najuspješniji film, koji je 2000. zaradio više od 90 milijuna dolara, za svoju je glumu prvi put u karijeri dobila loše kritike. Kritičari su pokopali film, a ona i Richard Gere, koji je glumio glavnu mušku ulogu, bili su nominirani za nagradu Zlatna malina za najgori filmski par. Razočarana kritikama i ljubavnim jadima, iscrpljena stalnim napornim snimanjima, Winona Ryder bila je u teškom psihičkom stanju koje se pogoršalo kad je ozlijedila ruku i dobila lijekove protiv boli o kojima je postala ovisna, a nesavjesni liječnik - koji je poslije izgubio licencu - pisao joj je lažne recepte kad god bi ga nazvala.

U stanju psihičke rastrojenosti glumica je u prosincu 2001. pokušala ukrasti odjeću i nakit vrijedan oko pet tisuća dolara u robnoj kući Saks Fifth Avenue na Beverly Hillsu. Uhvaćena je na djelu, a kao dokazni materijal na suđenju su priložene snimke s nadzornih kamera na kojima se vidi kako skida etikete s odjeće i stavlja ih u svoju torbu. Winona se branila da je robu namjeravala platiti, no nitko joj nije vjerovao. Osim za krađu, optužena je i za posjedovanje lijekova bez recepta te je potkraj 2002. osuđena na tri godine uvjetne kazne, 480 sati društveno korisnog rada, 3700 dolara kazne i 6535 dolara odštete robnoj kući. Uz to se morala podvrgnuti liječenju od ovisnosti i odlaziti na psihološku terapiju.

BEVERLY HILLS, CA - JUNE 3:  Actress Winona Ryder and her attorney, Mark J. Geragos,  arrive at the Beverly Hills Municipal Court for her preliminary hearing on  shoplifting charges on June 3, 2002 in Beverly Hills, CA.  Ryder was injured trying to make her way through a crowd of photographers.  The actress left court a short while later to seek medical attention.  (Photo by Frazer  Harrison/Getty Images)
Getty Images
Na suđenju zbog krađe sa svojim odvjetnikom Markom J. Geragosom

- Nekoliko mjeseci prije mojeg uhićenja teroristi su napali New York, Amerika i svijet bili su u šoku, no odjednom sam se ja našla u fokusu svih vijesti - rekla je tada.Kako bi se maknula od pritiska medija i osude javnosti - malo tko ju je tada branio, a leđa su joj okrenuli i mnogi njezini poznanici iz filmskog svijeta - glumica se povukla u svoj dom u San Franciscu, pisala kratke priče i posvetila se ekološkim i humanitarnim aktivnostima, a karijeru je sljedećih nekoliko godina stavila u stanje mirovanja. Neko je vrijeme bila ekološka aktivistica, pa je tako bila podrška djevojci koja je 738 dana živjela na tisuću godina starom stablu sekvoje, koje je zvala Luna, u kalifornijskom okrugu Humboldt, kako bi ga spasila od sječe. S njom je na drvetu provela tjedan dana, no to je bilo dovoljno da slučaj privuče pozornost i da tvrtka koja je trebala posjeći cijelu šumu pod pritiskom javnosti i ekoloških udruga odustane od svojeg nauma. Glumica je uz to osnovala i zakladu koja financijski pomaže visokoškolsko obrazovanje mladima iz indijanskih rezervata, a nije zaboravila ni gradić Petaluma, u kojem je odrasla, pa je sudjelovala i pokrenula nekoliko humanitarnih akcija za njegove žitelje.

Povratak glumi nije bio lagan. Ispočetka je dobivala uloge u nezavisnim projektima: crnohumornom filmu “Seks broj 101”, dramama “Oproštajna poruka” i “Život bez granica”... Filmovi nisu imali veliki odjek među širom publikom, ali su uglavnom dobivali dobre kritike. Nedugo potom nastupila je u sporednoj ulozi u holivudskom spektaklu “Zvjezdane staze”, koju je prihvatila na nagovor brata Urieja, velikog obožavatelja tog televizijskog i filmskog serijala. A potom je 2010. ponovno zabljesnula u visokobudžetnom filmu, hvaljenoj drami “Crni labud” redatelja Darrena Aronofskog, nakon kojeg su joj se ponovno otvorila vrata Hollywooda. Sljedeće godine ponovno se i zaljubila - u ekološki osviještenog modnog dizajnera Scotta Mackinlaya Hahna, osnivača Loomstatea, brenda koji se zalaže za ekološki održivu modu, pa se njihova odjeća izrađuje samo od organski uzgojenog pamuka.

SANTA MONICA, LOS ANGELES, CALIFORNIA, USA - JUNE 28: World Premiere Of Netflix's 'Stranger Things' Season 3 held at Santa Monica High School on June 28, 2019 in Santa Monica, Los Angeles, California, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency)

Pictured: Millie Bobby Brown,Scott Mackinlay Hahn,Winona Ryder, Image: 452500629, License: Rights-managed, Restrictions: -ALLCOUNTRY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Splash - aktivní
Profimedia, Splash - aktivní
Od 2011. njezin je partner modni dizajner Scott Mackinlay Hahn

Hahn je poput Winone tajnovit kad je u pitanju njegov privatni život pa nikad o njemu ne govori u javnosti, ali svoju dragu redovito prati na dodjele nagrada i filmske premijere. S njom je bio i na nedavnom predstavljanju treće sezone serijala “Stranger Things” u produkciji Netflixa, koji se po gledanosti uspoređuje s “Igrom prijestolja”. S njim se Winona Ryder ponovno vratila među holivudske zvijezde, na mjesto koje joj po većini kritičara i pripada. A konačno je sretna i u ljubavi, iako na pitanje hoće li se uskoro prvi put u životu odlučiti za brak odgovara da zasad ne razmišlja o tome.

- Nemam ništa protiv braka, no bojim se razvoda. Moji su se roditelji vjenčali prije 45 godina, a još su zaljubljeni kao prvog dana. Oni su mi uzor, ali mislim da ga ne mogu dostići. Tko zna, možda sam si zbog njih postavila previsoke kriterije - kaže glumica.

Linker
27. travanj 2024 05:26