Arhiva, Hanza Media / Arhiva, Hanza Media
najveće ljubavi Mani Gotovac

Povodila se za srcem: Mani Gotovac ostavila je brak, navike, društvo i stan ne marivši što o njoj bruji cijeli Zagreb

‘Ljubav je najveći dar, ali sam zbog nje povrijedila mnoge drage ljude', iskreno je, između ostalog, prije pet godina u intervjuu za magazin Gloria o svojim ljubavnim previranjima govorila Mani Gotovac, kritičarka, spisateljica, kazalištarka koja nas je napustila 12. studenog - na isti dan kad se prije 80 godina rodila.

Razvodom od kompozitora Pere Gotovca i udajom za slikara i scenografa Željka Senečića, starijeg šest godina, Mani Gotovac skandalizirala je zagrebačke kulturne krugove. Mani i Seneka, kako ga je zvala, preko noći su, naime, ostavili sve - brakove, navike, društva i stanove - te svoje ljubavno gnijezdo svili na jednom donjogradskom tavanu, gdje je Mani živjela.

"Ljubav je sigurno najveći dar, ali sam, prepustivši joj se, povrijedila mnoge bliske i drage ljude. Moje ponašanje bilo je neoprostivo jer sam vodila računa jedino o voljenom čovjeku. Ali opet bih učinila isto", rekla je Mani koja se s obojicom muževa razvela prijateljski. I ostala s njima prijateljica do 2018. godine, kad su obojica preminula u razmaku od tri mjeseca.

Zagreb, 061216.
Presnimke fotografija iz privatnog fotoalbuma Mani Gotovac.
Presnimio: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza media

"Tek sad uviđam što to zapravo znači. U oba moja razvoda se pitanje imovine uopće nije postavljalo. A ljudi se zbog toga truju mržnjom i ubijaju", nastavlja Mani, kojoj je jedina zabranjena tema - smrt kćeri Ane. Njeno mlađe dijete oboljelo je od zloćudne bolesti i preminulo u dobi od samo šest godina, a Mani ni danas - tri desetljeća poslije - ne može o tome govoriti. A trebale su joj godine da iziđe iz stanja obamrlosti i otupjelosti u kojem joj je bilo svejedno gdje se nalazi i što se oko nje događa. A tada kao da se ponovno rodila i svom se akumuliranom energijom bacila na posao. U pet mandata na čelu hrvatskih kazališta protresla je scenu, vratila publiku i otvorila vrata novim generacijama pisaca, redatelja i glumaca. Ni u mirovini nije stala, nego se prije šest godina - na poticaj urednika Velimira Viskovića - posvetila pisanju. Prva njezina autobiografska knjiga izašla je 2010. godine, naziva "Fališ mi", nakon toga napisala je još sedam knjiga od kojih je posljednja svjetlo dana ugledala u listopadu ove godine, naziva "Rastanci".

Zagreb, 190413.
Mani Gotovac, kriticarka, spisateljica, dramaturginja, teatrologinja i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazalista.
Foto: Roberto Orlic/ CROPIX
Roberto Orlić / Hanza Media

"Starost me oslobodila ovisnosti o muškarcima, bez te strasti mi je lakše živjeti. Sad drhtim u samoći i tišini, pred praznim listovima koje valja ispuniti", smije se Mani i dodaje da s njom sigurno nije bilo lako izdržati. Priznaje da su se njezini prijatelji divili svakom tko je s njom uspio izdržati dulje od mjesec dana, a da mu nakon toga nije trebao dvostruko dulji oporavak. Takva je Mani, iskrena i topla, puna strasti i proturječnosti. Koja nikome, ni sebi, ni drugima, a pogotovo svojim čitateljima, nije ostala dužna.

Zagreb, 061216.
Presnimke fotografija iz privatnog fotoalbuma Mani Gotovac.
Presnimio: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza media/Privatni album

Iza Mani Gotovac ostala je ožalošćena kći Katja i troje unučadi, Jakov, Brina i Nioma. Kćer Katju Mani je dobila u braku s Petrom Gotovcem s kojim se rastala nakon 14 godina braka. S drugim suprugom Željkom Senečićem u braku je provela punih 25 godina, a taj je brak obilježila tragična smrt petogodišnje kćeri Ane.

Zagreb, 201211.
U knjizari Profil Megastore odrzana je promocija nove knjige Mani Gotovac pod nazivom Falis mi, to je nastavak odnosno druga autobiografska knjiga: jesen/ljeto. 
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / Hanza Media

Ljubav je nesebično dijelila i s kolegama. "Ljubav se ne iskazuje samo u erotizmu žene i mu škarca, roditeljstvu i prijateljstvu, nego i u odnosu prema profesiji. Bez nje nema ničeg. Ljubav našoj egzistenciji daje smisao, a računica je jednostavna: što je više ljubavi, manje je mržnje. Upravo je ne dostatak ljubavi, po meni, glavni nedostatak našeg vremena", rekla je u intervjuu za Gloriju.

split
...tereza kesovija i mani gotovac na spltskom festivalu
foto  paun paunovic
Paun Paunović
Mani Gotovac s Terezom Kesovijom

Linker
08. travanj 2024 23:23