INSTAGRAM
SAVRŠEN ODMOR

Paula Šik Sik: 'Želim uvalu i osamu, a ne smještaj od kojeg boli glava, ali i novčanik'

U novoj kolumni naša Paula analizira što bi to bio savršen odmor, znači li on svima isto i koliko se razlikujemo po tom pitanju...

"Savršen odmor za nesavršenu svakodnevnicu..." Znaš li ti što je savršen odmor? Baš znaš definiciju?

Postoji u online hrvatskom leksikonu definicija odmora koja glasi:

1) Prekid duševne ili fizičke djelatnosti kako bi se organizam regenerirao odnosno spriječio ili otklonio umor.

2) Pravo radno razdoblje u kojemu je radnik oslobođen obveze (dnevni, tjedni, godišnji o.).

Okej, taj dio "savršenog odmora" smo riješili, a ovaj prvi, opisni?

Definirati savršenstvo u bilo kojem obliku je nemoguće pa tako i u ovome. Daj da ti malo približim situaciju. Kada sam bila mlađa ljutila sam se na sestru što ne izlazi sa mnom, ne partyja i ne pije kave po cijele dane, nego leži na plaži i čita knjigu.

Govorila sam joj kako se ne zna opustiti i odmoriti od učenja - tada sam ja bila u srednjoj školi, a ona na faksu. Na što mi je ona odgovorila: "To što tebe izlasci opuštaju i čine sretnom, ne znači da i mene. Za mene je odmor knjiga, kazalište, šetnja i plaža". Tu sam prvi put počela razmišljati na način da moja sreća ne znači nužno tuđu sreću.

Prošlo je par godina i evo nas na "odmoru". Zamijenile smo uloge i ona je "odmorila", ali ja nisam. Odmor nam se sastojao od partyjanja, kava, druženja... sada napokon shvaćam što mi je govorila tada.

Kada bi me netko pitao da definiram svoj savršen odmor, zvučalo bi ovako: uvala, osama, pustoš, bicikl, knjiga, priroda, more, daleko od civilizacije. Ne… čekaj, zvučalo bi ovako: cvrčci, morski valovi, pijesak pod stopalima, povjetarac u borovoj šumi, galebovi na obali. Bez luksuznih terma, sauna, bazena, kuhinja visokog sjaja, obroka od šest slijedova, smještaja od kojeg boli glava, ali i novčanik.

Definicija "savršenog odmora" ovisi o osobi, njenim godinama, afinitetima (hoće li biti aktivan ili pasivan)... ovisi također o stanju na računu i mogućnostima.

Tako da, molit ću da mi više ne iskaču reklame "savršen odmor za dvoje..." jer nemate pojma što je savršenstvo. Ono ne ovisi o nekome preko puta... nego prije svega o nama samima..

Uživajte u odmoru,

Pusa!

Vaša P

Linker
18. travanj 2024 05:27