Vladimira Spindler
"Zauvijek"

Osnivač Psihomodo popa obradio pjesmu iz mladosti! Kepeski i sjajna Danijela Večerinović u hitu iz 80-ih

Neven Kepeski, jedan od osnivača Psihomodo popa, a kasnije uspješni novinar, urednik, izdavač i TV scenarist, nikako se ne odriče – glazbe!

Slavni izdavač svoj novi glazbeni život kao autor počinje hitom "Donna" 2013. u izvedbi Psihomodo popa koji je baš za tu pjesmu dobio Porina!

Godine 2015. Kepeski je pokrenuo mračni pop-band Anatomija koji je dosad objavio singl "Apostol" koji pjeva Davor Gobac, a 2017. pojavio se i njegov vedriji retro band Avionas sa singlom "Gina" koji pjeva Robert Mareković, a 2019. objavljen je i singl "Ti nisi ta", također s Robertom Marekovićem kao pjevačem.

Ove godine Kepeski se vraća Anatomiji

Obradio je naime svoju pjesmu "Zauvijek" iz mladenačkih dana, koja je i danas sastavni dio repertoara Psihomodo popa. No, u novoj verziji pjesma je prebačena u ženski rod, a ponešto je promijenjen i tekst. Pjesmu je otpjevala sjajna pjevačica Danijela Večerinović koju mnogi poznaju po nastupu u X-factoru i po suradnji sa Swingersima, a koja se za ovu priliku potpisuje samo kao D.

To je mračna pjesma u kojoj se pokušavam baviti tzv. krajnjim stvarima, stvarima s ruba života i smrti.

Ona je neka vrsta odgovora na sveopću banalizaciju svega čime smo okruženi. Banalizirani smo i mi sami. Napisao sam je prije 30 godina, izvodili smo je još i kao grupa Neron, iz koje je nastao Psihomodo, no ni tada nije bilo puno drukčije. U svakom slučaju htio sam napraviti posve novu verziju pjesme, jer sada imam više od 50 godina a ne 16 koliko sam imao kada sam je napisao. Nekako mi se čini logično da ista pjesma u tako velikom razmaku mora zvučato posve, posve drukčije. No, naravno, i prvu i ovu novu verziju treba slušati na isti način – jaaaako glasno!"

Vladimira Spindler
Danijele Večerinović publika se sjeća iz showa 'X-Factor'.

Produkciju i aranžman za pjesmu "Zauvijek" potpisuje Duško Mandić, ovogodišnji dobitnik čak 3 Porina za produkciju

Neven Kepeski i Davor Gobac osnovali su, inače, Psihomodo pop 1983. U vrijeme demo faze Kepeski je uglavnom bio autor svih pjesama koje bi se najkraće mogle opisati kao post-punk. S Kepeskim na gitari su odsvirali pedesetak koncerata širom tadašnje Jugoslavije. Godine 1986. Kepeski napušta grupu kako bi se posvetio fakultetu, gdje će kasnije magistrirati književnost, a PP godine 1987. snimaju legendarni album "Godina zmaja". Na tom albumu nalazi se i pjesma "Zauvijek", jedna od najpopularnijih iz preddiskografske faze, koju je napisao upravo Neven Kepeski.

Vladimira Spindler
Kepeski se tek sada, nakon 30 godina, vratio pjesmi koju je krajem krajem osamdesetih napisao za Psihomodo pop.

Psihomodo pop se definitvno okreću vedrijem zvuku, a Kepeski glazbu mijenja za novinarstvo i izdavaštvo. Tek tu i tamo piše tekstove za pop-izvođače poput Tajči ili Neki to vole vruće.

Godine 2013. Psihomodo pop posežu za "Donnom", jednom od najranijih pjesama Nevena Kepeskog (napisao ju je u 8. razredu osnovne škole!) koja postaje super hitom i jednom od nosećih pjesama na albumu "Čiribu čiriba". I pjesma i album ovjenčani su - na kraju - Porinima.

Je li uspjeh "Donne" ili nikad uglasla želja za rock iskazom bila poticajem da se ponovno počne baviti glazbom, Kepeski kaže da ne zna ni sam. "Vjerojatno jedno i drugo", napominje. U svakom slučaju 2014. počinje pisati nove pjesme i malo-pomalo stvarati okvire za svoje nove projekte – Anatomiju i Avionas.

"Riječ je o bendovima koji i postoje i ne postoje", kaže. "No zasigurno je da ni Anatomija ni Avionas neće imati stalnog pjevača, nego će se pjevači mijenjati ovisno o potrebama svake pjesme."

Čitajte i:

'Već tada su se jako voljeli': Vili Gobac o vezi svojih roditelja, ljubavnom statusu i glazbenim uzorima

Davor Gobac izolaciju je proveo slikajući, pustio nas je u atelje i otkrio što će napraviti s djelima

Davor Gobac otkrio nam je tko je njemu bio najstroži sudac, ali i bi li se ponovno skinuo na pozornici

Da nam ljeto ne bude totalna 'banana': Novi hit Psihomodo Popa dobio zabavan i osvježavajuć spot

Linker
20. travanj 2024 04:38