Iako joj je politika bila dosadna, uz Kennedyja je prihvatila ulogu žene političara
 Profimedia, Topfoto
SLAVILA BI 90. ROĐENDAN

Omiljena prva dama Jackie Kennedy: Modna ikona koja ni danas ne prestaje fascinirati glamurom

Supruga američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, koja je osvojila svijet svojim šarmom i elegancijom, umrla je prije 25 godina, ali je i dalje omiljena prva dama SAD-a.

Nitko vjerojatno s takvim pravom ne nosi titulu ikone stila kao Jacqueline Kennedy Onassis, koja bi, da je živa, navršila 90 godina. Jedna od najpoznatijih žena svijeta koja do danas ne prestaje fascinirati glamurom i nekadašnja Prva dama tijekom tisuću dana što ih je provela u Bijeloj kući s Johnom F. Kennedyjem diskretno je primjerom uputila Ameriku u rafinirano umijeće življenja, u drukčiju gastronomiju i u nove estetske standarde u odijevanju, a nakon tragičnog atentata u Dallasu dobila je gotovo svetačku aureolu, postavši dostojanstvena udovica i neodvojiv dio legende o Camelotu legende o Bijeloj kući u doba Kennedyjevih kao mitskom dvoru dobrog kralja Artura koju je sama kreirala.

Brak s Aristotelom Onassisom, 28 godina starijim i desetak centimetara nižim grčkim brodovlasnikom, zapanjio je javnost i možda oduzeo Jackie nešto od te svetosti, ali nije nimalo umanjio privlačnost njezine besprijekorne, nikad pretjerane elegancije. I unatoč tome što je cijeli život provela pred očima javnosti, uvijek je bila suzdržana, iznimno privatna osoba i možda je upravo zato zauvijek zadržala neku neuhvatljivu zagonetnu magiju.

Jackie Kennedy.  23rd June 1961., Image: 17274599, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Topfoto
Profimedia, Topfoto
Iako joj je politika bila dosadna, uz Kennedyja je prihvatila ulogu žene političara

Jacqueline Lee Bouvier rodila se 28. srpnja 1929. u imućnoj katoličkoj obitelji koja se ubrajala u aristokraciju na američki način: otac John Black Jack Bouvier trgovao je na burzi, majka Janet Norton Lee bavila se jahanjem i društvenim životom. Oca je Jackie obožavala, kao i on nju, ali kad su se roditelji rastali, uglavnom zbog Bouvierove sklonosti piću, kocki i ženama, a majka se preudala, Jackie je zavoljela i svojeg poočima Hugha Auchinclossa. Nakon povlaštenog djetinjstva u New Yorku, sa satovima baleta, jahanja i francuskog, školovala se u internatu Farmington gdje je za godišnjak izjavila kako joj je ambicija “ne biti domaćica”, a poslije je studirala na Vassaru i tijekom studija provela godinu u Parizu, za koju je poslije rekla da joj je bila najsretnija i najbezbrižnija u životu.

(Eingeschränkte Rechte für bestimmte redaktionelle Kunden in Deutschland. Limited rights for specific editorial clients in Germany.) Onassis, Jacqueline (Kennedy)   (*28.07.1929-19.05.1994+)  , Journalistin, USA, Ehefrau von John F. Kennedy, Ehefrau von Aristoteles Onassis, - als Kind bei einem Ausritt mit ihrer Mutter, - undatiert (vermutl. 30er Jahre)  (Photo by ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images
S majkom Janet, 1935.

IN PHOTO: A never-before-seen original photograph of a 16-year-old Jacqueline Bouvier

An amazing collection of never-before-seen personal items belonging to the late John F. Kennedy have gone up for auction as the 55th anniversary of his death approaches.

One of the items is a remarkable handwritten letter by Jackie Kennedy to her husband, then Massachusetts Senator John F. Kennedy, concerning their relationship and family. The three-page handwritten letter, signed “All my love, Jackie,” undated, but circa 1957-58.

The auction, hosted by Boston-based RR Auction, is currently live and will conclude on November 7.

The collection also includes five original vintage circa 1945 glossy candid photos of a teenage Jacqueline, taken during the summer between terms at Miss Porter's School, believed to have been taken at The Homestead in Hot Springs, Virginia.

Two of the photographs are well-composed portraits of Jacqueline, aptly capturing her radiant beauty; two show her at a tennis court with her younger sister Lee Bouvier; and one shows Jackie, Lee, and their beloved father, John 'Black Jack' Bouvier III, seated at an outdoor table. 

The consignor notes that these originate from the personal photo album of J. D. Wooster Lambert, heir to the Listerine mouthwash fortune. Wooster's brother, Gerard Barnes Lambert, was the father of Jacqueline's close friend, Rachel 'Bunny' Lambert Mellon, who would design the modern White House Rose Garden during the Kennedy administration. 

“These marvelous never-before-seen snapshots wonderfully portray Jackie's entering young womanhood at age 16,” said Bobby Livingston, Executive VP at RR Auction. 

Jacqueline’s beauty, as we would come to know the future First Lady, is captured in these candid photos with her sister Lee and their beloved father John ‘Black Jack’ Bouvier III. 

They look happy and radiant, just five years after their parents’ divorce: although their mother, now remarried as Janet Lee Auchincloss, reta
RR Auction/Cover Images
Jacqueline kao tinejdžerica

Nakon diplome na sveučilištu George Washington zaposlila se u novinama kao “radoznala fotografkinja”: zadatak joj je bio snimati zanimljive ljude na ulici i postavljati im duhovita pitanja. Mnogi su joj se udvarali, čak je jedno vrijeme bila i zaručena, ali kad je na jednoj večeri upoznala Kennedyja, tad naočitog mladog kongresnika iz Massachusettsa i potomka utjecajne i imućne irske katoličke obitelji, brzo je shvatila da je on onaj pravi i nakon godinu hodanja, kad je on već postao senator, rekla je “da” na njegovu prosidbu uz prsten Van Cleefa & Arpelsa s dijamantom i smaragdom.

A scene from the Kennedy-Bouvier wedding. Groom John walks alongside his bride Jacqueline at an outdoor reception, 1953. Newport, Rhode Island. (Photo by Bachrach/Getty Images)
Getty Images
Za Johna F. Kennedyja udala se 1953.

Nakon vjenčanja, Jackie je povjerila prijateljicama da joj je “naporno slušati te dosadne političare”, ali zdušno je obavljala dužnosti žene političara, unatoč intimnim traumama: prva trudnoća završila joj je pobačajem, druga, godinu poslije, mrtvorođenom kćerkicom. Kad su Kennedyjevi već počeli strahovati da nikad neće imati djece, 1957. na svijet je došla Caroline, a tri godine poslije rodio se i John Jr., kao prva beba u Bijeloj kući u 20. stoljeću; samo tri tjedna prije njegova rođenja njegov tata za dlaku je pobijedio Richarda Nixona na izborima i postao 35. predsjednik Sjedinjenih Država, a tad 31-godišnja mama najmlađa Prva dama u povijesti.

JOHN F. KENNEDY and JACQUELINE KENNEDY, in New York City, c. fall 1960, Image: 98334778, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; CSU Archives/Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett history
Profimedia, Everett history
S mužem u njegovoj predizbornoj kampanji u New Yorku

Jackie je unijela novi duh u Bijelu kuću koju je pomno renovirala i ispunila namještajem iz 19. stoljeća, antikvitetima i vrijednim slikama, a onda kroz nju provela cijelu naciju u TV prijenosu koji je pratilo 56 milijuna gledatelja. Dok je pred kamerama na sebi imala crveni komplet Chez Ninon, Jackie je od Olega Cassinija, dizajnera koji je radio za holivudske zvijezde, zatražila da joj kreira cijeli izgled i redovito nosila njegove savršeno krojene haljine, kostime i kapute koje je dopunjavala klasičnim dodacima kao što su toka, duge rukavice i trostruki niz bisera. Ipak, za večeru u čast tadašnjeg francuskog ministra kulture Andrea Malrauxa odjenula je Diorovu toaletu u svojoj najdražoj boji, ružičastoj, a Malraux se zasigurno osjećao kao kod kuće jer je Jackie u Bijelu kuću uvela francusku kuhinju koju je pripremao pravi francuski kuhar René Verdon: za prvi službeni ručak, za britanskog premijera Harolda McMillana, poslužio je pastrvu u vinu, goveđi filet i artičoke Beaucaire te desert od bezea, čokolade i malina, a na repertoaru su mu bila jela kao što su saumon mousseline à la Normande, piletina s estragonom ili casserole marie blanche, sve začinjeno svježim začinskim biljem koje je sam uzgajao. Sve je to bilo novo Amerikancima naučenim na povrće iz konzerve i mesne štruce, ali uskoro se Amerika zaljubila u novu Prvu damu i bila je spremna prihvatiti sve što ona voli; kad je nekoliko mjeseci nakon Kennedyjeve inauguracije Julia Child objavila “Umijeće francuske kuhinje”, kuharica je razgrabljena jer su svi htjeli biti nalik “prvoj obitelji”.

President and Jacqueline Kennedy watch the America's Cup Race from the Deck of the USS Joseph P. Kennedy, Jr. The race was off Newport, Rhode Island, on Sept. 15, 1962., Image: 148307304, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use;, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett history
Profimedia, Everett history
U Newportu na regati America’s Cup, 1962.

Ipak, život u Bijeloj kući bio je daleko od idealizirane slike u javnosti. Kennedy je, kako je Jackie vjerojatno brzo otkrila, bio prilično težak, dijelom i zato što je patio od kroničnih bolesti zbog kojih se doslovce drogirao sredstvima protiv bolova koja danas teško da bi bila dopuštena, a osim toga, bio je nepopravljiv ženskar pa se upuštao u afere s pripravnicama i tajnicama u Bijeloj kući, kao i s djevojkama mafijaša i zvijezdama poput nesretne Marilyn Monroe (koja je, čini se, spavala i s njegovim mlađim bratom Bobbyjem). Kad se tome dodaju i nezajažljive političke ambicije obitelji Kennedy, Jackie zasigurno nije bilo lako održavati privid savršenstva. No odano je pratila i podržavala muža u drugoj predizbornoj kampanji, unatoč trudnoći koja je ponovno nesretno završila: maleni Patrick umro je samo dva dana nakon rođenja u ljeto 1963.

Nekoliko mjeseci poslije Kennedy je 22. studenog u sklopu kampanje posjetio i Dallas, gdje ga je, dok se vozio u otvorenom automobilu, ustrijelio Lee Harvey Oswald; Jackie je sjedila pokraj njega i ružičasti Chanel kostimić poprskala joj je muževa krv, a ona ga poslije nije htjela skinuti. - Neka vide što su mi napravili! - rekla je.

Members of the Kennedy family at the funeral of assassinated president John F. Kennedy at Washington DC. From left: Senator Edward Kennedy, Caroline Kennedy, (aged 6), Jackie Kennedy (1929 - 1994), Attorney General Robert Kennedy and John Kennedy (1960 - 1999) (aged 3).   (Photo by Keystone/Getty Images)
Getty Images
Mužev pogreb: s djecom Caroline i Johnom mlađim između Kennedyjeve braće Edwarda i Roberta

Nakon što je organizirala veličanstven sprovod na kojem je snimljena potresna fotografija malenog Johna kako se vojničkim pozdravom oprašta od tate, Jackie se preselila u New York kako bi se posvetila djeci i našla mir, daleko od političkih spletki Washingtona. Ali ispalo je da se mora boriti s paparazzima i tabloidima, posebno kad je nakon razdoblja korote počela nositi mini suknje i izlaziti na večere sa zavodnicima kao što su Marlon Brando i Frank Sinatra. Kad se u listopadu 1968. udala za Onassisa, ožalošćena udovica ubijenog američkog predsjednika pretvorila se iz uzvišene tragične figure u životniju, možda i sretniju Jackie O., a Amerika se žestoko podijelila. Jedni su je prezirali, tvrdeći da je izdala uspomenu na Johna Kennedyja kad se - samo pet godina nakon njegove smrti i nekoliko mjeseci nakon pogibije njegova brata Bobbyja u atentatu - spetljala s tajkunom sumnjiva poslovnog morala, jednako nemilosrdnim u biznisu i u ljubavi, dok su drugi smatrali da je Jackie s Kennedyjem previše i predugo trpjela te da je nakon vjenčanja s nedvojbeno karizmatičnim i superbogatim Onassisom odahnula.

Jackie Onassis and husband Aristotle Onassis (Photo by Tom Wargacki/WireImage)
WireImage
Za Aristotela Onassisa bila je udana od 1968. do njegove smrti 1975.

Istina je da je jedno vrijeme Jackie doista uživala. Preselila se u Europu gdje se osjećala sigurnije - U Americi ubijaju Kennedyje, rekla je - i putovala kamo je htjela, kad je htjela, napokon bez pratnje tajnih agenata, zaštićena Onassisovom moći i novcem. Odijevala se i dalje elegantno, ali ležernije nego dok je bila Prva dama i rado je nosila predimenzionirane sunčane naočale koje su joj omogućavale da promatra ljude, a oni joj ne vide oči. Najviše je voljela dolaziti na romantični talijanski otok Capri gdje je naručivala sladoled u lokalnim kafićima, večerala s Onassisom u restoranima uz gitare i napolitanske pjesme te kupovala ravne kožnate sandale i svoje omiljene tričetvrt hlače koje su bile dio njezina prepoznatljivog stila - jednom ih je navodno u samo pola sata kupila 30 pari - ali najopuštenija i najsretnija bila je na Skorpiosu, grčkom otoku što ga je Onassis kupio 1963. i na kojem se par i vjenčao. Uz vilu koja se savršeno uklapa u krajolik, helidrom i marinu za hidroavion i jahtu Christina, Onassis je na najljepšoj plaži na otoku podignuo kućicu, u kojoj su držali ručnike, maske i peraje te ostali pribor za kupanje i upravo se na toj plaži Jackie najradije odmarala za boravka na Skorpiosu. Čitala je, drijemala, vježbala jogu i pušila. No bračna je sreća kratko potrajala, stale su izbijati prepirke oko novca i ljubomorni ispadi i Onassis se ubrzo počeo ponovno viđati sa starom ljubavi Marijom Callas, a Jackie izlaziti s drugim muškarcima. Brak je već bio gotov kad je Onassisov jedinac Alexander poginuo 1973. u padu aviona, a slomljeni Onassis umro je dvije godine poslije. Uz njega je bila kći Christina, dok je Jackie bila u New Yorku: ponovno udovica u dobi od 46 godina, od pokojnog muža naslijedila je 20 milijuna dolara, znatno manje od 125 koliko joj je pripadalo, a i to tek nakon sudskog procesa.

Jackie Onassis and photographer Ron Galella on October 7, 1971 in New York City. (Photo by Ron Galella/WireImage)
WireImage
Njena najdraža fotografija: na ulici u New Yorku, 1971.

Novac joj nije bio potreban, ali ipak se zaposlila kao urednica u izdavačkoj kući Doubleday gdje je radila samo tri dana u tjednu - u Doubledayu nisu htjeli reći koja su to tri dana da ne navale znatiželjnici - i cijelo ljeto boravila na Martha’s Vineyardu, ali unatoč skraćenom radnom vremenu bila je vrlo produktivna i uređivala je 10 do 12 knjiga godišnje, uglavnom o likovnoj umjetnosti, arhitekturi i baletu.

- Ono što volim u svojem poslu jest da se ne promovira urednik, nego knjiga i njezin autor - skromno je izjavila u posljednjem od rijetkih intervjua što ih je dala za života. Više se nije udavala, ali bila je u vezi s financijašem Mauriceom Templemanom s kojim je izlazila u restorane i ljetovala na Martha’s Vineyardu. Nakon pada s konja krajem 1993. dijagnosticirali su joj rak pa je prestala pušiti, a čini se da je i počela jesti. Poslije ručka u njujorškom restoranu Le Cirque u proljeće 1994. vlasnik Sirio Maccioni joj je, kao i uvijek, poslao razne deserte na stol. Jackie ih nikad nije jela, samo bi ih gledala, možda pojela zalogaj i rekla kako su fantastični. Taj put pojela je svih pet slastica. Umrla je dva mjeseca poslije, kod kuće u Virginiji, okružena obitelji - nasreću, prije tragične pogibije svog sina koji je također izgubio život u avionskoj nesreći.

186194 03: Former First Lady Jacqueline Kennedy Onassis takes her first walk with Maurice Tempelsman in Central Park after leaving the hospital April 24, 1994 in New York City. Onassis who is suffering from lymphatic cancer left New York Hospital on after receiving treatment for a bleeding ulcer. (Photo by Steve Allen/Liaison)
Getty Images
Od 1980. do smrti 1994. partner joj je bio financijaš Maurice Tempelsman

Ni dvije godine nakon njezine smrti javnost je dobila priliku zaviriti u Jackien privatni život koji je tako brižno štitila kad su se na dražbi u Sothebyju našli mnogi od predmeta kojima se okruživala - slike, komadi namještaja, knjige, nakit s mnogo umjetnih dragulja i zaručnički prsten s pravim dijamantom koji joj je dao Aristotel Onassis, koji je prodan za više od dva milijuna dolara; ukupno se na dražbi prikupio iznos od 39 milijuna dolara. Nasljednici su izjavili da ih na to nije natjerala potreba za novcem, nego činjenica da svega ima previše; Jackie je uz stan u New Yorku imala i tri kuće, na Martha’s Vineyardu, u Hyannisportu i u Middleburgu u Virginiji, sve potpuno opremljene, i jednostavno nisu imali kamo sa stvarima, to više što su postupno prodavali i kuće. Nakon što je prije dvije godine prodana ladanjska kuća u Virginiji gdje se Jackie opuštala jašući, ovih je dana u prodaju stavljeno i imanje na otoku Martha’s Vineyard uz istočnu američku obalu u blizini Bostona koje je Jackie kupila prije 40 go­dina te podignula lijepu obiteljsku kuću s bazenom i teniskim terenom.

--> Prodaje se velebno imanje Jackie Kennedy: Bivša prva dama odmarala se u kući od koje zastaje dah

Imanje je dobilo ime Red Gate Farm i Jackie je ondje često boravila s obitelji i bavila se unucima: kako je rekla njezina kći Caroline Kennedy, voljela je sve ondje - stare kamene zidove, američku plavu čaplju koja je živjela na jezercu, lovačku brvnaru koja je bila na imanju kad ga je kupila, stijene uz ocean, indijanske legende plemena Wampanoag i kućice na drvetu koje je gradila za unuke. Ali Jackie je odavno pokojna, a unuci su odrasli i više se ne igraju u kućicama na drvetu pa je Caroline ovih dana oglasila kuću na prodaju, po cijeni od 65 milijuna dolara. Na prodaju je i trudnička haljina koju je Jackie nosila dok je čekala Johna Juniora, a Cartierov sat Tank koji je Jackie darovala njezina sestra Lee Radziwill prodan je još 2017. na dražbi za 379 tisuća dolara, i to Kim Kardashian.

Linker
24. travanj 2024 12:10