NICEPAPGIO/X17online.com
odgoj djece

Olivia Wilde ne prestaje podsjećati djecu: 'Dobili ste na životnoj lutriji'

Pranje zubi jedna je od mnogih situacija u obiteljskom domu slavne glumice Olivije Wilde kad kao majka osjeti da djeci mora ukazati na pravila ponašanja zbog dobrobiti njih samih, ali i planeta Zemlje.

'Molim svog sina da zatvara vodu dok pere zube', rekla je Olivia Wilde za magazin People. 'Moj Otis ima četiri godine i to još sasvim ne razumije. Uvijek kaže nešto poput 'Ali svaki put kad otvorim slavinu iz nje poteče voda'. Moram mu objašnjavati da prirodni izvori vode nisu neiscrpni, da su limitirani, i tada se naširoko raspričamo općenito o tim i sličnim pitanjima', nadovezala se.

Samo je to djelić nadanja Olivije Wilde da će četverogodišnjeg Otisa i dvogodišnju Daidy dovoljno naučiti o siromaštvu u svijetu, o ravnopravnosti spolova i o klimatskim promjenama. O tome, kaže, progovaraju i glavni akteri u crtiću Thomas i prijatelji, pa je to jedna od rijetkih animiranih serija koje im dopušta gledati, osobitu epizodu koja je nastala u suradnji s UN-om i koja govori o osnovnim vrijednostima te humanitarne organizacije.

'Shvatila sam koliko je važno djecu podučavati kroz priče, i to od najmlađe dobi. To pomaže njihovoj psihi, gradi im temelje da se mogu uhvatiti ukoštac sa svijetom. Sa suprugom Jasonom Sudeikisom stalno ih podsjećam da su dobili na životnoj lutriji. Sve čemu imaju pristup privilegija je, i zato na njima leži odgovornost da čuvaju prirodno bogatstvo i da budu ljubazni, da prihvate ravnopravnost spolova, da shvate važnost školovanja... Odgojimo li generaciju koja tako razmišlja, doista vjerujem da će svijet biti bolji', rekla je glumica.

Sunday, September 2, 2018 - Happy couple Olivia Wilde and Jason Sudeikis treat adorable kids Otis, 4, and Daisy, 1, to a fun day at the star-studded Malibu Chili Cook-Off and Carnival in Malibu, CA. Olivia goes casual in heather gray, star-print overalls and Jason sports a Hawaiian shirt. Jul-Rol/X17online.com
Jul-Rol/X17online.com

Kad je riječ o ravnopravnosti spolova, djeca je, kaže, iznenade razmišljanjima. 'Moj sin kaže: 'Dečki su jači', ili 'Dečki vole plavo'. Pitam se odakle im takvo razmišljanje, što je imalo takav utjecaj na njega. Tada im pokušam iznijeti nešto što razbija tu paradigmu. Uvjerena sam da mnoge pojave, kao što je recimo #MeToo i Trumpova administracija, polaze od rane edukacije o ravnopravnosti spolova. Učenjem djece boljih vrijednosti moglo bi nam pomoći u budućnosti izbjeći ova doista staromodna uvjerenja', govori Wilde.

Linker
19. travanj 2024 01:15