afera HNB razdvojila kolege

Okršaj Maje Sever i Damira Smrtića: Prozvala ga je javno jer je neprofesionalan, on ju je odmah blokirao!

Damir Smrtić odradio je neprofesionalno emisiju Otvoreno jer nije pozvao u goste novinara koji je otkrio aferu o kojoj je bilo riječ u emisiji - smatraju HND i Maja Sever koji su ga prozvali javno nakon čega je Smrtić na Twitteru blokirao kolegicu.

Afera HNB koju je otkrio Indexov novinar Ilko Ćimić nije uzdrmala samo Hrvatsku narodnu banku, već i HRT. I to nakon što je toj temi bila posvećena sinoćnja emisija Otvoreno koju je vodio i uređivao Damir Smrtić, a u koju nije pozvao Ćimića koji je aferu i otkrio. Nakon što se o tome očitovalo Hrvatsko novinarsko društvo, uslijedio je i javni istup najglasnije HTV-ovke Maje Sever koja je prozvala kolegu Smrtića.

Iz Hrvatskog novinarskog društva u četvrtak su ocijenili "uredničkim propustom" i "profesionalnim promašajem" odluku da se u HRT-ovu emisiju "Otvoreno" na temu HNB-a i korištenja povlaštenih informacija ne pozove novinar Indexa Ilko Ćimić.

"Potpuno nedopustivim uredničkim, odnosno profesionalnim promašajem ocjenjujemo odluku urednika i voditelja emisije Hrvatske televizije 'Otvoreno' Damira Smrtića, kao i nadređene mu urednice Informativnog medijskog servisa Katarine Periše Čakarun, da u studio emisije 'Otvoreno' koja je u srijedu navečer tematizirala dvadesetogodišnje zakonski nedopušteno stjecanje materijalne koristi čelnika Hrvatske narodne banke (HNB), uključujući i guvernera Borisa Vujčića, korištenjem povlaštenih informacija, ne pozove onoga tko je svojim istraživačkim novinarskim radom taj skandal javnosti i otkrio, novinara Indexa Ilka Ćimića", stoji u priopćenju HND-a.

ČITAJTE I : Buntovna HTV-ovka Maja Sever: Nakon svega sam shvatila da je privatni život najvažniji

"HRT bi", kako su istaknuli, "po definiciji trebala biti javni servis, a neupitni je javni interes da najutjecajniji medij, koji se financira od pretplate građana, tim istim građanima pruži informacije iz prve ruke o prvorazrednom otkriću – da su oni najodgovorniji za kontrolu banaka koristili svoj položaj za svoje osobno bogaćenje", navodi se u priopćenju koje potpisuju predsjednik i dvojica potpredsjednika HND-a Hrvoje Zovko, Branko Mijić te Goran Gazdek.

Iz HND-a smatraju da se ničime ne može opravdati nepozivanje novinara koji najbolje poznaje temu te koji bi mogao kompetentno braniti činjenice do kojih je došao svojim istraživačkim radom.

"Ničim, pa ni uredničkom slobodom, ne može se braniti odsustvo u studiju novinara koji je skandal otkrio, dok u njemu istodobno sjedi zaposlenik HNB-a dužan braniti interese svojih za sumnjive poslove prozvanih nadređenih mu poslodavaca, a možda i samoga sebe", stoji u priopćenju.

Naveli su i kako očekuju reakciju novog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba, kao i ostalih nadležnih tijela koja su dužna reagirati.

ČITAJTE I : Poznati HTV-ov voditelj na špici ispod kišobrana skrivao brinetu

"U suprotnom, umjesto javnog servisa imat ćemo javno-privatno partnerstvo na Prisavlju u kojem će javno biti zastupljeno samo u onoj mjeri u kojoj ne ugrožava nečije privatne interese, dakle samo u strogo kontroliranim i unaprijed snimljenim prilozima, a nipošto u izravnom obraćanju gledateljstvu koje bi upravo iz sučeljavanja suprotstavljenih stavova trebalo iznjedriti svoje mišljenje", ocijenili su iz HND-a.

image
FOTOGRAFIJE: SCREENSHOT

Nakon toga javila se i Maja Sever na Twitteru kazavši kako je Ćimić morao biti gost emisije. Smrtić ju je upozorio da bi morala provjeriti prije nego što krene lupetati te da je Ćimić odbio sudjelovanje u emisiji. No, Sever mu je skrenula pažnju na to da je Ćimić odbio dati izjavu za uvodni prilog, baš zato što nije bio pozvan da gostuje u emisiji. Nakon toga Smrtić je blokirao kolegicu Sever na Twitteru što je ona opet objavila uz salve smijeha. Zanimljivo je da zajedno dijele iste prostore Informativnog programa i sjede tek par stolova udaljeni jedno od drugoga.

Linker
17. travanj 2024 17:50