tužna vijest

Odlazak glumačke legende: Preminuo Sidney Poitier, prvi afroamerički dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu

Sidney Poitier, legendarni glumac i prva afroamerička zvijezda Hollywooda, umro je u 94. godini, priopćio je u petak dopredsjednik vlade Bahama, gdje je glumac odrastao.

"Izgubili smo velikana, junaka, učitelja, borca i nacionalno blago", napisao je dopredsjednik vlade Chester Cooper na Facebooku o glumcu "Bijega u lancima" i "U vrelini noći", ne navodeći uzrok smrti.

image

Sidney Poitier

MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Sidney Poitier je slučajno rođen u Miamiju, na Floridi 20. veljače 1927. dok su njegovi roditelji sa susjednih Bahama došli u posjet u Sjedinjene Države pa je tako imao američko i bahamsko državljanstvo.

Bio je prvi Afroamerikanac koji je 1964. osvojio Oscara za najboljeg glumca u "Poljskim ljiljanima".

"Dugo je trebalo da se dođe do ovog", rekao je ganut primajući zlatni kipić.

Čitajte i: Odlazak velikana: Preminuo legendarni redatelj iz zlatne ere Hollywooda

Kada je u 37. godini primao Oscara, glumac čarobnog osmjeha bio je jedina holivudska zvijezda obojene kože.

image

Sidney Poitier

COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

"Filmska industrija tada još nije bila spremna stvoriti više od jedne zvijezde među glumcima pripadnicima manjina", napisao je u svojoj autobiografiji "Ovaj život".

"U to sam vrijeme (...) uzeo na sebe nade čitavog naroda. Nisam mogao utjecati na sadržaj filma (...) ali sam mogao odbiti ulogu, što sam učinio bezbroj puta".

Zapaženu ulogu ostvario je u "Pogodi tko dolazi na večeru?" (1967.), istaknutom filmu o rasizmu tadašnjeg vremena. Godine 2002. nagrađen je Oscarom za životno djelo za svoja "iznimna postignuća, dostojanstvo, stil i nadarenost".

Linker
19. travanj 2024 11:19