GLUMAC I GENTLEMAN

Obožavali su ga Tarantino i Brando, a pamtit ćemo ga po ulogama u kultnim serijalima

Britanski glumac ostat će upamćen kao najstariji glumac na West Endu. Zvali su ga kraljem humora, a kritičari The Timesa prozvali su ga jednim od najkompletnijih glumaca svoga vremena.

Proslavio se kasno, ali dovoljno rano da pridobije vojsku obožavateljica i holivudsku sljedbu. Britanski glumac Peter Bowles preminuo je 17. ožujka u 86. godini od posljedica zloćudne bolesti, a neumorni radoholičar najsretniji je bio uz svoju životnu ljubav, suprugu Susan s kojom je lani proslavio dijamantni pir, šezdesetu obljetnicu braka. U povijest britanskog kazališta upisao se kao najstariji glumac na West Endu jer je posljednju premijeru odigrao kao 81-godišnjak.

No njegova karijera ipak je mnogo više od toga. Započeo ju je ulogom u predstavi Romeo i Julija u Shakespearovom kazalištu Old Vic 1956., a sedamdestih je postao televizijska zvijezda zahvaljujući ulogama u serijalima kao što su "The Good Life", "Da, ministre" i "Da, premijeru", "To The Manor Born", serijalima po romanima Agathe Christie, ali je glumio i u kultnim filmovima kao što je, primjerice "Blow Up" talijanskog redatelja Michelangela Antonionija. Bowlesovi obožavatelji uz ostale su bili kultni američki filmaš Quentin Tarantino i glumačka legenda Marlon Brando.

image

S kolegicom Penelope Keith glumio je u popularnom TV serijalu 'To The Manor Born'

PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Olivera Balašević o godini bez Đoleta: ‘Ne prođe dan a da ne pustim suzu za Njim

"Žao mi je što vas uznemiravam, ali želio bih vas pozvati na ručak u restoran preko puta, gdje imam rezerviran stol sa svojom djevojkom", opisao je Quentin Tarantino njihov prvi susret u londonskom pubu, ali Bowlesu nije palo na pamet da mu se pridruži, jer je baš prije toga - naručio sendvič i nije želio razočarati konobaricu svojim odlaskom.

Marlon Brando nazvao je, pak, Bowlesova agenta da ugovori sastanak s njim za vrijeme svog boravka u Londonu. Telefonistica mu nije prenijela poruku, pa se taj susret nikada nije ni dogodio.

Tako je Bowles neko vrijeme bio na zlu glasu čovjeka koji ne odgovara na pozive niti Marlonu Brandu.

image

Peter Bowles s 81. godinom bio je najstariji glumac na West Endu

DONALD COOPER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kralj engleskog humora, kako su ga titulirali otočki mediji od honorara si je sedamdesetih kupio Rolls-Royce, ali se limuzina pokazala nepraktičnom za njegove potrebe, pa ju je nakon pola godine trampio za sportski - Porsche. Promijenio ih je osam.

Odrastao je u radničkoj obitelji: otac mu je bio sobar Grofa od Sandwicha, a majka dadilja Vojvode od Argylla, a Rollce-Royce mu je bila davna želja, jer mu se otac nakon Drugog svjetskog rata zaposlio kao radnik u toj tvornici.

image

Sa suprugom Susan proslavio je dijamantni pir

RAY TANG/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Suprugu, glumicu Susan Bennett upoznao je na glumačkoj probi, a vjenčali su se 1961. i podigli troje djece - kćer i dvojicu sinova. A svoju autobiografiju "Pitajte me jesam li sretan" objavljenu 2010. zaključio je citatom kritičara The Timesa u kojem ovaj tvrdi da je Bowles jedan od najkompletnijih glumaca svoga vremena - besprijekoran komičar, ali podjednako uvjerljiv i u dramskim ulogama.

Linker
18. travanj 2024 12:32