iz pera najveće obožavateljice

Novi detalji 20 godina nakon odlaska: Uskoro izlazi konačna biografija tragično preminule r&b zvijezde

Kathy Iandoli, američka novinarka i autorica, otkriva tajne preminule pjevačice u nadolazećoj knjizi ‘Baby Girl: Better Known as Aaliyah‘.

Aaliyah Dana Haughton, poznatija kao samo Aaliyah, bila je američka pjevačica, plesačica, manekenka i glumica. Svojom je glazbom redefinirala R&B,pop i Hip-Hop a poznata je i kao Princeza R&B-a.

Aaliyah je već s 22 godine postigla nevjerojatan uspjeh, od glazbenih hitova i hvaljenih glumačkih uloga, te je bila na putu do velike slave. Zato je vijest o tragičnoj smrti mlade pjevačice potresla svijet. Zvijezda je umrla u avionskoj nesreći, no njezin je utjecaj na glazbeni svijet vidljiv i danas, 20 godina nakon smrti.

Kathy Iandoli napisala je konačnu biografiju talentirane Aaliyah-e pod nazivom 'Baby Girl: Better Known as Aaliyah' uz nova istraživanja i nove ekskluzivne intervjue.

"Ovo je knjiga obožavatelja Aaliyah-e, za obožavatelje Aaliyah-e" opisala je svoj rad Iandoli.

image
Aaliyah je tragično preminula sa samo 22 godine.
LISA O‘CONNOR/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Stižu memoari Sharon Stone: Progovara o razvodima, traumatičnom djetinjstvu, ali i cijeni slave

Kathy je imala 15 godina kada se zaljubila u Aaliyah-inu glazbu. MTV je premijerno prikazao spot pjesme 'Back & Forth', a autorica knjige tog se sjeća kao da je bilo jučer. Imala je postere u sobi, molila mamu da idu u trgovinu pločama, bila je pravi obožavatelj.

Iandoli je svoj proces pisanja knjige započela posjetom obitelji Aaliyah-e. Obratila se obitelji za dopuštenje, no radi pravnih pitanja, obitelj nije ništa htjela govoriti, a o kojim se pravnim pitanjima radi, Kathy kaže kako se u knjizi i time pozabavila. Sve je, kaže, napravila po nekom moralnom kodeksu, te iako nije dobila direktan odgovor obitelji, to ju nije spriječilo da napiše biografiju.

O Aaliyah-i nikada nije bilo govora kako je ona žrtva medijske industrije, okružena mnogo starijim ljudima, o njoj se često pisalo kao da je neiskusna tinejdžerka - to je Kathy htjela 'ispraviti'.

Aaliyah je bila u tajnom braku s R. Kellyjem, koji je trenutno na sudu radi optužbi silovanja maloljetnih djevojaka. Par je bio poznat po skandalu gdje je Aaliyah lagala reperu oko svojih godina, te su mnogi nakon skandala pamtili njenu grešku.

image
Aaliyah je u filmu iz 2002. 'Kraljica prokletih' glumila kraljicu vampira Akashu.
WARNER BROS. PICTURES - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nešto za vašu privatnu biblioteku: Dolly Parton ušla je u autorske vode i piše svoj prvi roman

Kada je uzela sve podatke, sve pravne dokumente, spojila je sve u jednu potpunu sliku - o kojoj se može čitati u knjizi. Jedan od detalja koji je Kathy zapeo za oko je činjenica koju mnogi ne znaju - Aaliyah je bila operna pjevačica, a prije koncerata, zagrijavala bi se pjevajući baš operu. Kathy je otkrila puno detalja od obožavatelja pokojne pjevačice, a kaže da će ti svi mali detalji samo učiniti biografiju više 'osobnom'.

Jedna priča, koju će sigurno biti zanimljivo još jednom istražiti kad biografija izađe, je ta da se Aaliyah nije htjela ukrcati na let koji je završio tragično. Kao obožavatelj, Iandoli je neke stvari iz ljubavi prema pjevačici htjela izostaviti. No kao novinarka je znala da je to bitno za autentičnosti i uvjerljivost priče. Knjiga o R&B princezi bit će dostupni 18. kolovoza, a do tad se može već sad naručiti preko Amazona.

Linker
25. travanj 2024 09:20