HRT / Screnshoot
nova bitka

Nino Raspudić objavio da stupa u političku arenu: 'Istrčavam na teren, ulazim u ring, vrijeme je'

Nakon što se u politku uključila njegova supruga Marija Selak, ulazak u političku arenu najavila je još jedna zvijezda "Petog dana" - Nino Raspudić.

Politički analitičar, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Mostaru Nino Raspudić nedavno je demantirao svoj ulazak u stranku Miroslava Škore i na njegovu listu. A upravo je umjesto Škore "uskočio" u današnju emisiju "Nedjeljom u 2" urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

"Uskačem jer mislim da je sat vremena na javnoj televiziji važno, da je to vrijedan prostor za reći neke stvari. Špekulira se u medijima već tjednima oko toga idem li na izbore, ulazim li u politiku", rekao je Raspudić te ekskluzivno izjavio da ulazi u politiku - na listu Mosta, baš kao i njegova supruga Marija Selak Raspudić.

Nova životna uloga Marije Selak Raspudić: Energična docentica hrabro stupa na političku scenu

"Ulazim, ulazim u arenu, istrčavam na teren, ulazim u ring, kako hoćete. Vrijeme je", kazao je Raspudić koji će biti kandidat na spomenutoj nezavisnoj listi.

Kao razlog ulaska u politiku naveo je da više ne želi biti "idiot" - onaj koji boravi u svom zatvorenom prostoru i dopušta da mu drugi određuju svijet u kojemu živi.

"Ja više od 10 godina pišem kolumnu i javno nastupam. I to je bila politika na neki način. Ne angažirana politika u stranačkom smislu, ali dijelom sam utjecao na modeliranje nekog političkog diskursa u Hrvatskoj", rekao je.

HRT / Screnshoot

Na Stankovićevo pitanje zašto sada, Raspudić je odgovorio: " Ono zašto sada ulazim u politiku je budućnost, pozitiva, istina..."

Također, dodao je da "sigurno neće dići ruku za Vladu Andreja Plenkovića".

Osvrnuo se politički analitičar i na fotografije koje se u medijima objavljuju uz ime njegove supruge. Kritizirao je tako domaće medije koji uz članke o Mariji Selak Raspudić objavljuju njenu fotografiju na kojoj je u osmom mjesecu trudnoće kao da je to nešto jako ružno. Naravno, nije trebalo čekati dugo da ga zbog toga prozovu na društvenim mrežama. Niti sat vremena kasnije Facebook se počinje "gomilati" objavama #trudneilijepe.

"Što vi mislite da ste ljepši nego što jeste?" pitao ga je Stanković.

Mišljenje koje je, uz spomenutu kritiku, također izazvalo pažnju javnosti jest Raspudićev stav oko posvajanja djece istospolnih parova.

"U situaciji gdje bi bilo više djece nego obitelji koje ih mogu usvojiti, jedina solucija je da je to istospolna zajednica koja će usvojiti, to je nešto drugo. No u ovoj situaciji mislim da je to bespredmetno i da se radi o ideološkoj manipulaciji" rekao je.


Više neće pisati kolumne

Nino Raspudić rođen je u Mostaru 3. studenog 1975. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a maturirao je u Trevisu (Italija). Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine diplomirao filozofiju i talijanski jezik i književnost, 2004. magistrirao radnjom "Slaba misao i postmodernistička poetika u suvremenoj talijanskoj prozi", a 2008. doktorirao radnjom "Prekojadranski (polu)orijentalizam: Dominantni modeli konstruiranja slike Hrvata u talijanskoj književnosti od prosvjetiteljstva do danas".

Znanstveni novak je na katedri za talijansku književnost od 2000. godine. Prevodi s talijanskog jezika književnost i teoriju (Eco, Ammaniti, Vattimo, Pareyson i dr.), objavljuje književnu kritiku i esejistiku te je redoviti kolumnist Večernjeg lista. Međutim, zbog ulaska u politiku, najavio je, oprostit će se od čitatelja.

Zagreb, 041017.
Pravni fakultet, Trg Republike Hrvatske.
Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organiziralo je promociju knjige Miko Tripalo: Otvoreno drustvo i okrugli stol Demokracija i odgovornost.
Na fotografiji: Marija Selak.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX
Marija Selak s Raspudićem je zvijezda emisije 'Peti dan' HRT-a


Tajna ljubav i vjenčanje otkriveni! Kako je Nikola Grmoja otkrio dobro čuvanu intimu zvijezda HRT-a

Uz suprugu i u političkim vodama

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana i Marija Selak Raspudić, filozofkinja i nekadašnja zvijezda "Petog dana", objavila je da će na parlamentarne izbore izaći kao nezavisna kandidatkinja na listi Mosta. Rekla je tada kako to čini jer je "demokracija u Hrvatskoj ugrožena".

Inače, stranka Most nezavisnih lista pokrenula je na Facebooku svoju 'televiziju' gdje je poznata profesorica Marija Selak otkrila i dobro čuvanu tajnu iz privatnog života. Iako ju je Nikola Grmoja najavio samo pod djevojačkim prezimenom, ubrzo je na ekranu osvanuo i potpis sugovornice u kojem je ispravno najavljena filozofkinja, ali i otkrila da se udala za svog kolegu Ninu Raspudića.

Cijelu emisiju Nedjeljom u 2, u kojoj je gostovao Nino Raspudić, možete pogledati na HRTi servisu.

Linker
20. travanj 2024 02:01