Nika Antolos
 Davor Žunić / CROPIX
dogodio se obrat

Nika Antolos: 'Već sam se bila pomirila da ću nakon terapija izgubiti svu kosu'

Otkako joj je na ljeto prije dvije godine dijagnosticirana multipla skleroza, Nika Antolos, bivša pjevačica grupe Feminnem, otvoreno govori o životu s kroničnom bolešću. Time želi pomoći svima koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, bilo zdravstvenim savjetima, bilo kao psihološka podrška. Ovaj put osvrnula se na gubitak kose uslijed terapija kroz koje je prolazila, te istaknula da su veliki obrati nabolje mogući i kod ove bolesti.

"Padala mi je kosa nakon terapija, mislila sam "u redu, neka ide, kupit ću periku ili isfurati tu ćelavu glavu uz neku dobru maramu oko vrata". Kako sam se pomirila, tako je krenula rasti i prestala ludo ispadati. Hoće to, kad na zlo odgovoriš s "mah, dok nije kraj ja ću plesati", odmah se crna razvodni u bijelu. Nakon svega sto je moja mala glava prošla, odlučila sam je iz tamne u svijetlu pretvoriti i izvana. Ali ne kod bilo koga i ne s bilo kakvim preparatima. Izgled je najmanje bitna stvar... onaj osmjeh na srcu mora biti postojan, da bi ga onaj na glavi kopirao. Ali tijelo je hram i iako svakakvi ljudi po duši nam hodaju, mi ga svejedno moramo održavati najbolje sto možemo", riječi su koje je sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama podijelila 30-godišnja Riječanka Nika Antolos.

Ispadanje kose bila je tek jedna od niza popratnih pojava uslijed iscrpljujućih terapija. Ono što ju je svakodnevno pritiskalo, a o čemu je također progovarala, jest bol.

Prošle godine u veljači čak se pismeno za pomoć obratila Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstvu zdravstva, da se založe za legalizaciju medicinskog ulja kanabisa koje joj smanjuje simptome bolesti, osobito bolove. Dobila je i obećanje da će na tome ozbiljnije poraditi.

Nika Antolos, 1122018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Nika Antolos

Nika Antolos opet je u bolnici: 'Ja mogu sve, ali moje tijelo baš i ne'

Da ima multiplu sklerozu, liječnici su Niki dijagnosticirali prije nešto više od dvije godine, čak 12 godina nakon što je osjetila prve simptome.

"Zvuči grozno, ali kad sam saznala svoju dijagnozu - multipla skleroza - pao mi je kamen sa srca. Jer godinama sam zbog raznih tegoba obilazila liječnike, koji su me uvjeravali da mi nije ništa, da je to "od stresa" te da će svi ti simptomi nestati sami od sebe. Već sam i sama počela vjerovati da sam luda i hi­­pohondrična, a sada moj neprijatelj ima ime. Mul­tipla skleroza. Grozna bolest s kojom ću se boriti do zadnjeg daha jer imam za što, jer želim da moja petogodišnja kći Sienna ima sretno djetinjstvo. A to joj može dati samo zdrava mama. Ona mi je sve na svijetu i obje zaslužujemo bolji život od ovog. Zato je pobjeda jedina opcija", rekla je ova hrabra Riječanka u intervjuu za magazin Gloria netom nakon što je tešku vijest prvi put pustila u javnost.

Linker
18. travanj 2024 03:08