ne osjeća se ugodno

Nema više skidanja pred muškarcima: Glumica donijela odluku koja bi mogla pokrenuti važan trend

"Za potrebe filma i umjetnosti možda bih to i napravila, no taj film morala bi režirati žena", objasnila je Kiera Knightly, majka dvoje djece, odluku koja joj djeluje sasvim prirodno.

Holivudska glumica Keira Knightley (35) ponovno je pokazala svoje snažno feminističko lice. Nakon što je i drugi put postala majka, zvijezda filmova "Pirati s Kariba" te "Ponos i predrasude", koji joj je donio nominaciju za Oskara, donijela je odluku: "Pred muškim redateljima više se neću skidati".

Naime, glumica rođena u Velikoj Britaniji zaključila je kako se na setu više ne osjeća ugodno u takvim ulogama,. Da misli ozbiljno te da podržava #MeToo pokret potvrdila je za podcast Chanel Connects, gdje je govorila o odnosima moći na snimanjima filmova.

"Pred muškim redateljima na setu i za potrebe filma više se neću nikad razodjenuti i neću snimati scene seksa. Ne osjećam se više ugodno u takvom okruženju", rekla je, dodajući kako o tome razmišlja već neko vrijeme. I da osjeća kako je to ispravan potez. Seksualnost na filmu je, kaže, važna, ali ona više ne želi snimati klasične, uštogljene i glumcima uvijek neugodne scene.

"Dijelom je to i do moje taštine. Rodila sam dvoje djece i ne želim da me nagu promatraju muškarci. Za potrebe filma i umjetnosti možda bih to i napravila, no taj film morala bi režirati žena", objašnjava Keira Knightley.

"Mi nismo lijepe, mi nismo ružne, mi smo ljute"

Glumica se nikad nije libila javno govoriti o svom feminizmu, a "prethodnica" konačne odluke o nastavku karijere bez skidanja pred kamerama bila je i njezina zadnja uloga. U filmu "Pogrešno ponašanje" ("Misbehaviour”) Philippe Lowthorpe iz 2020., snimljenom po istinitoj priči, glumi članicu Pokreta za oslobođenje žena, aktivisticama-feministicama koje su, vođene krilaticom "Mi nismo lijepe, mi nismo ružne, mi smo ljute", upale na izbor za Miss svijeta u Londonu 1970. i prekinule prijenos uživo iznimno gledana TV showa, u znak protesta zbog seksizma takvih izbora. Film govori o djeliću povijesti ženske borbe protiv muškog establišmenta, seksualne objektivizacije i spolne diskriminacije, koji se posljednjih mjeseci yahuktao diljem svijeta.

Proslavljena glumica Keira Knightley tako je zatvorila jedno životno poglavlje i, umjesto filmske industrije, na prvo mjesto stavila obitelj, supruga i djecu.

U braku s poznatim glazbenikom i frontmenom grupe The Klaxons Jamesom Rightonom je sedam godina. Vjenčali su se u svibnju 2013. u Francuskoj. Dvije godine kasnije dobili su prvu djevojčicu Edie, a prije nekoliko mjeseci i drugu, kojoj su dali ime Delilah. Keira se već sada brine o budućim stavovima svojih kćerkica, u čemu je podržavaju i suprug i majka, također glumica Sharman Macdonald. Tako je, gostujući u popularnoj TV emisiji komičarke Ellen DeGeneres, otkrila kako odgaja svoje mezimice i što im brani.

- Bajka o Pepeljugi je zabranjena jer čeka bogatog muškarca da je spasi, a to je pogrešno. Djevojke, nemojte čekati, spasite same sebe. Također na popisu stvari koje ne dozvoljavam kćerima da gledaju je crtić „Mala sirena”. Šteta jer animirani film je divan, a posebno pjesme u njemu, ali poruka filma je pogrešna. Ne smijete se pokoravati muškarcu – smatra glumica.

I time je, na neki način, upozorila zbog čega je ženama neugodno govoriti o spolnom zlostavljanju. Tome, su kaže, „podučavane” odmalena i teško im je preko noći promijeniti taj obrazac. Slavna glumica tu nema nikakvih dvojbi. Tako je i , pričajući o svom iznimno teškom prvom porodu, na primjeru britanske vojvotkinje Kate Middleton, pokayala što sve žene moraju pretrpjeti da bi yadovoljile društvene norme.

- Izašla je iz bolnice sedam sati nakon poroda s namještenim lice i visokim potpeticama. Licem koje je svijet želio vidjeti. Sakrij, sakrij našu bol, naša se tijela raspadaju, naše grudi cure, naši hormoni luduju. Izgledaj prekrasno, dotjerano i ne pokazuj svoje bojište Kate. Izgledaj prekrasno, i to sa stilom, ne pokazuj svoje slabosti, Kate. Sedam sati nakon što si se borila za život i smrt, sedam sati nakon što ti se tijelo raspolovilo, a krvavi vrišteći život je izašao iz tebe… Ne pokazuj ništa. Ne pričaj. Stani tamo sa svojom curicom u rukama i neka te fotografira čopor muških fotografa - napisala je Keira.

Premda su neki napali glumicu da se osobno obrušila na Kate, kolumnistica Guardiana objašnjava da je Keira samo kritizirala sustav koji funkcionira tako da žena i u najranjivijim i možda najtežim i najljepšim trenucima mora ‘skrivati istinu’ kako bi predodžba ostala idealna. A Keira Knightley svojim će feminističkim stavovima zasigurno pridonijeti da žene napokon bez straha budu onakve kakve jesu, ono što žele. I uzdignute glave kažu „ne”.

Linker
22. travanj 2024 20:05