Šok cijelom svijetu

Ne staju reakcije zbog napada na Ukrajinu: Od sudjelovanja na prosvjedima do snimanja filma o toj zemlji

Angelina Jolie, Javier Bardem, Miley Cyrus kao i ruska manekenka Irina Shayk, zazivaju mir u svijetu.

Gotovo cijeli svijet se digao na noge nakon vojnog napada na Ukrajinu, među njima su i brojni poznati. Dok se neki prisjećaju svojih posjeta i suradnji koje su imali u toj zemlji, drugi su se i više aktivirali. Američka pjevačica Miley Cyrus prisjetila se svog rada u Ukrajini gdje je 2019. snimala video spot.

"Vijesti da je Ukrajina napadnuta slomile su mi srce. Imala sam nevjerojatno iskustvo snimanja Nothing Breaks Like A Heart u Kijevu i zauvijek ću biti zahvalna lokalnoj zajednici koja me primila otvorenih ruku", napisala je pjevačica. U trenu dok je ona pisala objavu na Twitteru, vijesti su izvještavale o 40 poginulih Ukrajinaca, ta se brojka sa svakim izvještajem i povećava. "Ovaj sukob može dovesti do mnogo više smrti, još jednom izbjegličkom krizom. Solidariziram se sa svima u Ukrajini tko je pogođen ovim napadom te s našom globalnom zajednicom koja traži trenutni kraj ovog nasilja", napisala je Cyrus.

Glumac i filmaš Sean Penn otišao je još dalje u izražavanju svoje podrške, naime umjetnik je upravo u Ukrajini. Sudjeluje na tiskovnim konferencijama i sastao se s predsjednikom Volodymyrom Zelenskijem nakon što je Rusija započela invaziju te istočnoeuropske zemlje.

Iz ureda ukrajinskog predsjednika kazali su da je Penn došao u Kijev kako bi "rekao svijet uistinu o ruskoj invaziji na našu zemlju. Naša mu je zemlja zahvalna na iskazanoj hrabrosti i iskrenosti", napisali su na službenoj Facebook stranici ukrajinskog predsjednika.

Čitajte i: Koristeći svoje plemenitaške titule Harry i Meghan poslali poruku: ‘Stojimo uz narod Ukrajine‘

Aktivisti iz svijeta poznatih

Apelima za mir pridružila se glumica i humanitarka Angelina Jolie. "Kao mnogi od vas, molim za ljude u Ukrajini. Fokus mene i mojih kolega iz UNHCR-ove agencije za izbjeglice, jest da se učini sve što je moguće kako bi se osigurala zaštita i osnovna ljudska prava onih koji su iseljeni kao i izbjeglica u regiji. Već smo vidjeli izvještaje o ljudskim žrtvama i ljudima koji napuštaju svoje domove kako bi našli sigurnost. Još je prerano da znamo što će se dogoditi, ali ne može se previše naglasiti značaj ovog trenutka - za narod Ukrajine i međunarodnu vladavinu prava.

Španjolski glumac Javier Bardem pridružio se prosvjedu protiv ruske invazije na Ukrajinu ispred ruskog veleposlanstva u Madridu. "Ovdje sam da pokažem koliko osuđujem ruski rat protiv Ukrajine", rekao je glumac Reutersu na prosvjedu na kojem je bilo stotinjak ljudi.

Čitajte i: Cijeli svijet zgrožen je ratom u Europi, slavni šalju poruke ohrabrenja Ukrajincima

Posebno je znakovito da su i poznati Rusi ustali protiv ovog napada, tako je najpoznatija ruska manekenka Irina Shayk na svom Instagramu storiju objavila je crtež zemaljske kugle preko kojeg se može vidjeti znak koji označava mir.

image

Irina Shayk pozvala je na mir

INSTAGRAM IRINA SHAYK
Linker
20. travanj 2024 00:34