novi hit

Miroslav Rus o povratku ITD Bandu s kojim je žario i palio osamdesetih: ‘Postao sam prava autorska posvuduša‘

‘Kao sjena si koja me prati‘ naziv je nove pjesme Miroslava Rusa i ITD Banda, a inspiracija za pjesme su mu prošle ljubavi koje je sačuvao u svom sjećanju - ispričao je za Gloria.hr

Jedan od naših najplodnijih skladatelja, tekstopisaca i glazbenika, Miroslav Drljača Rus poznat po hitovima koje godinama piše za domaće i regionalne pjevačke zvijezde, podsjetimo samo na nezaboravnu pjesmu 'Igre bez granica' u izvedbi makedonskog slavuja Toše Proeskog, posljednjih godinu dana odlučio se više posvetiti svom prvom glazbenom sastavu, ITD Bandu kojeg je osnovao glazbeno plodnih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Iako ih je pandemija usporila u snimanju i objavljivanju novog albuma, dečki se ne daju i ovih dana su u eter pustili svoju novu pjesmu i spot 'Kao sjena si koja me prati' za koju je glazbu i stihove napisao Miroslav Rus, a s njim smo porazgovarali što ga inspirira za pisanje pjesama i za koga je sve skladao u ova pandemijska vremena.

Što se posljednjih godina događalo s vašim ITD Bandom?

- Nakon što smo poslije 25 godina snimili tri nove pjesme sa pripadajućim spotovima u kojoj glavni glumac nosi masku, nismo ni slutili da će ta ista maska postati simbol našeg vremena. I umjesto da izađemo s novim, petim albumom, stali smo usred pandemije, nove pošasti modernog svijeta. Sada smo malo preboljeli, malo se navikli i idemo dalje, do albuma.

Je li vam pisanje pjesama za vaš prvi bend svojevrsni povratak u mladost?

- Dobro pitanje. ITD Band je moja prva ljubav i sigurno se radi o tihom povratku u ranu mladost. Sve ove godine pisao sam pjesme za Tošu, Bebeka, Čolu, Tonija, Crvenu Jabuku, Kaliopi i mnoge druge velike izvođače, ali moj prvi bend je moje prirodno stanište.

Kao da je znao što će biti... Pjesme našeg poznatog hitmejkera kriju zanimljiva proročanstva

Koliko vam je pandemija pomogla ili odmogla u vašem kreativnom radu?

- Pravim se kao da je sve ok i radim što više mogu. Postao sam prava autorska posvuduša. Čak sam se drznuo napraviti i instrumentalni album.

Za koga ste još u proteklih godinu dana napisali pjesmu?

- Radio sam za moje prijatelje Tonija Cetinskog i Zdravka Čolića, a posebno bih istaknuo i mladog Zadranina, velikog pjevača Juru Brkljaču!

Tko vam je inspiracija za vaše brojne ljubavne pjesme?

- Svi smo mi u životu imali više od jedne ljubavi i često im nakon rastanka pokušavali zamesti svaki trag. Ja nisam takav, zahvalan sam svima na lijepim trenucima i možda zvuči patetično, ali sve one žive u mome sjećanju. Njima su i posvećene sve moje ljubavne pjesme...

A kome ste posvetili ovu najnoviju?

- Jednoj od njih, a možda i svima, ali i vremenu koje nas nosi u novo doba koje mi se sve manje sviđa. Ipak, vjerujem u rez i pomak na bolje.

Hoće li ona izaći na cd-u ili nekom streaming kanalu?

- U igri su obje varijante. Čak sam sklon da napravimo i vinil ploču za one koji vole retro zvuk.

Može li pjesma opstati bez spota i koliko su danas spotovi uopće bitni?

- Svako vrijeme ima neke svoje zakonitosti, spot je svakako u novom vremenu jedna od njih. Zato smo se i potrudili oko spota i eto poslije toliko godina moguće je i vidjeti ITD Band !

Planirate li uskoro neki nastup?

- Zanimljivo je da je naša pojava stigla do organizatora koncerata i prije no što smo im se sami javili. Ljudi zovu, pokušavaju nas rezervirati, ali dok je još uvijek ovoliko maski na ulicama bolje je pričekati. Ajmo najprije ozdraviti, sačuvati jedni druge, pa onda u napad!

Linker
16. travanj 2024 19:51