Mirna Maras Batinić Instagram
iskrena ispovijest voditeljice

Mirna Maras Batinić godinu dana nakon operacije: 'Mjesecima je trajalo 'gađanje' terapije, konačno se osjećam bolje'

Voditeljica na HRT-u Mirna Maras zakoračila je u novo desetljeće života. Ovih je dana slavila okruglih 40, a za Gloria.hr se osvrnula na proteklu godinu koja joj je donijela najljepše, ali i jedne od najtežih trenutaka u životu. Obiteljsku sreću uz devetogodišnjeg sina Niku, jednogodišnju kćerkicu Meri i supruga Željka pomutila je operacija štitnjače, a Mirna je iskreno ispričala koliko ju je to pogodilo, kako se osjeća danas te kakve je zdrave promjene unijela u svoj život.

Stigle i četrdesete, kakav je osjećaj?

Stigle, da. Dobar je osjećaj, jer za mene su godine samo broj, ne dramim oko toga nikad, pa ni onda kad se broj zaokruži. A i tješi činjenica što se svi čude i ne vjeruju kada kažem koje sam godište… tako da je sve pod kontrolom.

Tridesete su ti donijele nekoliko prekretnica, što lijepih, što teških. Kako danas, kad se osvrneš, gledaš na to desetljeće?

Tridesete su proletjele, zaista ne znam kada i kako se to dogodilo. Možda je razlog tome mnogo događaja u tom razdoblju. Ali, kad sve zbrojim i oduzmem, lijepo desetljeće i nemam se na što žaliti. I one ne baš tako lijepe stvari koje su se dogodile, dogodile su se s razlogom. U to sam uvjerena.

Prije dvije i pol godine potpisala si drugi brak, je li Željko tvoja srodna duša u svemu?

Odlično se slažemo, razumijemo i podržavamo, vrlo smo slični, a smatram da je to jako važno za odnos. Ona izreka da se suprotnosti privlače kod nas ne drži vodu.

Spica / Zagreb 06.01.2018. / foto: Davor Matota / Mirna Maras Batinic i suprug Zeljko Batinic i kcer Meri
Davor Matota

Niti pola godine nakon vjenčanja, s 38 godina, rodila si Meri. Je li bilo lakše nago s 30, kad si rodila sina Niku?

Nije bilo neke razlike, obje trudnoće su protekle uredno i nisam imala posebnih tegoba. Doista sam uživala u tom razdoblju. Za mene su obje trudnoće bile baš blaženo stanje, a jedina razlika je što sam u drugoj trudnoći imala strašnu želju za jabukama, jela sam ih minimalno pet dnevno. U prvoj trudnoći nisam imala takvih želja. I i da, i Meri danas od voća najviše voli jabuke.

Instagram Mirna Maras Batinić

Prošle godine u ožujku nisi krila da imaš zdravstvenih problema. Što se događalo s tvojim tijelom dok ti nisu dijagnosticirali poremećaj u radu štitnjače?

Problemi sa štitnjačom za mene nisu bili novost, problemi su krenuli kada sam imala 20 godina, imala sam hipertireozu i čvoriće, a sve sam terapijom nakon nekoliko godina dovela u red. No, s vremenom su probleme stvarali upravo čvorovi koji su se počeli povećavati i zapravo su mi već jako smetali. Dobila sam pet mišljenja liječnika da bi bilo najbolje, s obzirom na sve nalaze, da cijela štitnjača ide van. Poslušala sam doktore i riješila to jednom zauvijek.

Jesi li najprije ipak pokušala s alternativnim liječenjem?

Ne, ja sam tip koji sluša savjete liječnika i toga se uvijek čvrsto držim i ne poduzimam ništa na svoju ruku prije konzultacija s liječnicima.

Kako si reagirala kad si shvatila da moraš ići na operaciju vađenja štitne žlijezde i da do kraja života moraš piti tablete, odnosno uzimati nadomjesnu hormonsku terapiju?

Odmah sam to prihvatila kao nešto što se mora i da nemam baš puno izbora. Raspitala sam se kako se izvodi operacija i kako izgleda oporavak kao i život kasnije. U glavi sam si sve to posložila i tako to prihvatila.

Instagram

Susret s bolešću - je li te ona potaknula na dublje promišljanje, što si iz 'izvukla' iz cijele te situacije? A ožiljak?

Srećom pa nisam bila bolesna na način da dublje razmišljam o nekim stvarima. Ali, da sam svaki dan zahvalna što smo moji bližnji i ja zdravi – jesam! To je za mene bio period koji se morao 'odraditi', a kada se odradi, idemo dalje. Što se ožiljka na vratu tiče, njemu sam posvetila posebnu pažnju. Nisam ga izlagala suncu, stavljala sam flastere za zacjeljivanje ožiljaka, mazala kremice… i mogu reći da sam zadovoljna, jedva da se vidi. Veliko hvala i dr. Peganu u Vinogradskoj koji je izveo zahvat i pazio da rez bude što manji.

Instagram

Kako je to prihvatila tvoja obitelj?

Moja je mama također imala operaciju, ali je izvadila samo dio štitnjače, a ne cijelu kao ja. Bolesti štitnjače u mojoj su obitelji, nažalost, 'normalna' stvar - od mame, bake, sestrične, tete… čini se da je kod mene genetika odigrala ključnu ulogu.

Kako se osjećaš danas, je li tvoja terapija pogođena?

Dva mjeseca nakon operacije bilo je sve u redu, međutim vrlo brzo sam se počela osjećati loše. Srce mi je lupalo, bila sam strašno umorna i iscrpljena te sam odmah napravila pregled koji je pokazao da imam hipotireozu. Mjesecima je trajalo 'gađanje' terapije koja će mi odgovarati i sada se konačno osjećam puno bolje. Nije to ništa čudno, teško je očekivati da bi se stvari odmah mogle posložiti, to je proces, a kontrole imam svaka dva do tri mjeseca. Na sve to me doktor još i prije operacije pripremio.

Kakve si zdrave navike unijela u svoj život?

Ovdje se ne mogu baš pohvaliti. Stresan i ubrzan način života nose svoje pa tako i neredovitu i često nezdravu prehranu. No, pokušavam u prehranu dodati čim više voća i povrća. U zadnje vrijeme mi dosta dobro ide.

Najavila si da napokon seliš u vlastiti dom, odnosno da gradite kuću. Jeste li preselili?

Već smo se uselili! Prostor mi nije nepoznat, naime u toj sam kući živjela s roditeljima i bratom. Sada smo ju malo renovirali i evo tu smo već mjesec i pol. Lijepo je biti 'na svom' nakon godina i godina podstanarskog života.

Instagram
Mirna Maras i Željko Batinić vjenčali su se u rujnu prošle godine

A posao, jesi li zadovoljna tu gdje jesi?

Uz TV Bingo koji vodim svakog ponedjeljka s kolegom Duškom Ćurlićem, radim u agenciji Vox komunikacije i moram reći jako sam zadovoljna. Oba posla me jako vesele.

Planovi?

Uvijek volim reći kako sam odavno prestala previše planirati, osobito dugoročno, jer bi se najčešće nešto izjalovilo pa bi se razočarala. Plan je jedan – uživati u životu i iskoristiti svaki trenutak u danu najbolje što znam i mogu.

Linker
23. travanj 2024 07:42