Getty Images for EJAF
smirio se s muškarcem i djecom

Miran život rokera u 71. godini: Godinama se uništavao drogom, mahnito trošio, a onda pronašao muškarca svog života

Britanski roker o kojem je snimljen film 'Rocketman' uništavao se drogom i alkoholom, mahnito trošio i živio kao da ne postoji sutra, sve dok nije priznao sebi i drugima da je gay, pronašao muškarca svojeg života i posvojio dvoje djece zbog koje je sad odlučio - da više neće nastupati.

Biografski film o Eltonu Johnu pod naslovom “Rocketman” ovih se dana počeo prikazivati u svjetskim kinima, nakon premijere na festivalu u Cannesu, a slavni glazbenik istodobno putuje Europom u sklopu posljednje, oproštajne, turneje na kojoj će održati više od 300 koncerata diljem svijeta. Elton je prvi put objavio da prestaje nastupati još 1976.

- Tko želi biti zabavljač u Las Vegasu poput Elvisa u dobi od 45 godina? - rekao je tada glazbenik, poznat po nizu pop-hitova kojima je godinama vladao top listama, kao i po napadno kičastoj scenskoj odjeći s mnogo štrasa i predimenzioniranim naočalama koje je počeo nositi ne zbog vida nego zato da bude sličan Buddyju Hollyju. U međuvremenu je Elton promijenio mišljenje, nastavio je nastupati te je posljednji, 450. po redu koncert u Vegasu održao je lani u svibnju, u dobi od 71 godine. Ipak, nedugo poslije krenuo je na turneju za koju se kune da će mu doista biti posljednja u više od pola stoljeća dugoj karijeri tijekom koinove, sedmogodišnjeg Zacharyja i dvije goje je osvojio pet Grammyja, jednog Oscara, Zlatni globus i vitešku titulu kojom ga je odlikovala osobno kraljica Elizabeta II.

LOS ANGELES, CA - OCTOBER 04:  Sir Elton John performs at Staples Center on October 4, 2014 in Los Angeles, California.  (Photo by Chelsea Lauren/WireImage)
WireImage

Turneja pod sjetnim imenom “Zbogom, Yellow Brick Road” počela je lani u rujnu u Sjedinjenim Državama, obuhvatit će Europu, Australiju, Novi Zeland i Južnu Ameriku, a završit će 2021. Da će biti uspješna, nema sumnje; prvi dio turneje po SAD-u završio je u proljeće ove godine sa zaradom od 125 milijuna dolara. Kao razlog za povlačenje s pozornice Elton je naveo sinove, sedmogodišnjeg Zacharyja i dvije godine mlađeg Elijaha.

- Da ste me prije deset godina pitali hoću li prekinuti s turnejama, rekao bih vam ne. Ali dobili smo djecu, i to nam je promijenilo život. Imao sam fantastičnu karijeru i svašta sam proživio, ali sad je sve drukčije. Prioritet su mi djeca i muž i naša obitelj - izjavio je Elton, koji se s dugogodišnjim partnerom Davidom Furnishem vjenčao 2014. čim su u Britaniji ozakonjeni homoseksualni brakovi, i pritom podigao veliku prašinu izjavom da bi ih sigurno odobrio i Isus glavom.

Eltonova homoseksualna orijentacija važna je tema u filmu redatelja Dextera Fletchera u čiju je produkciju uloženo 40 milijuna dolara. Osim što donosi prizore seksa između Eltona i njegova svojevremenog menedžera Johna Reida, “Rocketman” se otvoreno bavi i Eltonovom ovisnošću o drogama, obećavajući tako dovoljno uzbuđenja da dobije oznaku “R”. Eltona glumi Taron Egerton (30), velški glumac koji se proslavio u “Kingsmanu”, Jamie Bell pojavljuje se u ulozi Eltonova suradnika Bernieja Taupina, koji je napisao riječi za gotovo sve njegove pjesme, a važnu ulogu ima Bryce Dallas Howard koja glumi Eltonovu majku.

Promotional art with Taron Egerton
Rocketman (2019) 
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 424593516, License: Rights-managed, Restrictions: Filmstill // HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY!
Please note: Fees charged by the agency are for the agencyÕs services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Images should only be used for editorial purposes by newspapers or magazines or websites in connection with the event/movie (etc). E.g.:
Real Name as Character Name in Film Title (year)
No other use is authorized.
Filmstill // HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY!
Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Images should only be used for editorial purposes by newspapers or magazines or websites in connection with the event/movie (etc). E.g.:
Real Name as Character Name in Film Title (year)
No other use is authorized., Model Release: no, Credit line: Profimedia,
Profimedia, Film Stills
Taron Egerton kao Elton u filmu ‘Rocketman’

Nema sumnje da je majka Sheila jedna od onih osoba koje su ostavile najdublji trag u životu Eltona Johna, još od doba kad se zvao Reginald Kenneth Dwight, rođen 1947. u londonskom predgrađu Pinner. Otac Stanley, zrakoplovni časnik, bio je uglavnom odsutan pa se za dječaka sa zlatnom kovrčavom kosom brinula ljubeća majka koja mu je previše dopuštala i previše branila: Elton je kao mali smio jesti što je htio ali nije se smio igrati na ulici s drugom djecom da se ne uprlja i možda je zato bio debeljuškast i nespretan. Srećom, u najranijem je djetinjstvu otkrio da ima dara za glazbu, što je majka svesrdno podržala, i već je sa sedam godina nastupao kao pijanist, a sa samo 11 dobio stipendiju za Kraljevsku glazbenu akademiju. U filmu se u jednom prizoru vidi kako otac zabranjuje dječaku da vježba klavir jer mu je smetala buka, a iz istog razloga navodno mu je zabranjivao da gricka stabljike celera. Nakon što su mu se roditelji rastali, otac se ponovno oženio, a Elton s njim nikad nije uspostavio blizak odnos, ali je jednom izjavio da mu mora biti zahvalan jer su ga negativni osjećaji prema njemu potaknuli da uspije u glazbi.

24th February 1998: The newly knighted Sir Elton John with his partner, David Furnish (l), mother, Sheila and stepfather, Fred Fairbrother outside Buckingham Palace, where Sir Elton received his knighthood from the Queen., Image: 17281734, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Topfoto
Profimedia, Topfoto
Dobitnik viteške titule s majkom Sheilom i očuhom Fredom Fairbrotherom, 1998.

- Želio sam da me tata zagrli i kaže mi da me voli, ali nikad nije. Krivio sam ga za svoj manjak samopouzdanja i višak kilograma, ali sad mislim da mi je to što sam bio tako ogorčen i ljut na njega dalo snage da se javim na oglas u New Musical Expressu i tako je sve počelo - rekao je. Oglas u kojem je gramofonska kuća Liberty Records 1967. tražila nove talente bio je za Eltona, tad člana sastava Bluesology, sudbonosan jer se tako upoznao s tekstopiscem Berniejem Taupinom i s njim snimio “Scarecrow”, prvu od niza zajedničkih pjesama u suradnji koja se nije prekinula do danas, a nedugo nakon toga i promijenio ime u Elton Hercules John.

Novca u početku nije bilo. Elton i Taupin stanovali su kod Eltonove mame i pisali pjesme za druge, uključujući i tad popularnu Lulu, koja je pobijedila na Euroviziji 1969. (ali ne s njihovom skladbom). No s vremenom se Elton profilirao kao najbolji izvođač vlastitih pjesama i pretvorio u ekstravagantnu scensku pojavu koja je ujedno otkrivala i skrivala njegov pravi lik. Hitovi kao što su “Rocket Man”, “Crocodile Rock”, “Goodbye Yellow Brick Road”, “Don’t Go" Breaking my Heart”, koji je izvodio u duetu s Kiki Dee, ili “I’m Still Standing” vladali su top listama, a Elton je vladao svjetskim stadionima na čije je pozornice izlazio u sve bizarnijim kostimima, odjeven kao Mozart, Minnie Mouse, Kip slobode ili igrač bejzbolskog kluba Dodgers, u vatrometu perja, štrasa, krznenih šešira, satenskih plašteva, zlatnih čizama i perika visokih po pola metra.

British singer-songwriter Elton John with a flight case containing a selection of his trademark spectacles, 12th September 1974. (Photo by D. Morrison/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Zaštitni znak bile su mu naočale s neobičnim okvirima

Prepoznatljivi glam rock vizualni identitet u najvećoj su mu mjeri kreirali Bob Mackie, zaslužan za flambojantni izgled pjevačice Cher, i Bill Whitten, dizajner Michaela Jacksona, koji je Eltona odjenuo u čizme s povišenim potplatima i “opremio” ga 5000 dolara vrijednim naočalama čiji su okviri u neonu ispisivali Eltonovo ime, a poslije su im se pridružili i dizajneri slične blještavilu sklone estetike, kao što su Gianni Versace, inače Eltonov bliski prijatelj, Yohji Yamamoto i Gucci.

1974, USA: Elton John became one of the biggest successes of the 1970s. Though his career quieted down in the 1980s, he was later rediscovered by a younger audience and again became a household name in entertainment in the 1990s. Born Reginald Dwight, he was knighted as a Commander of the British Empire in February 1998. On March 25, 2007, Elton John turns 60, and to celebrate that occasion, he's playing his 60th career sold-out concert at New York's Madison Square Garden, the
Profimedia, Polaris
Sedamdesetih je bio poznat po ekstravagantnim scenskim kostimima

Kad ti skandira 75 tisuća ljudi, kao što se Eltonu dogodilo na nastupu na stadionu Wembley u Londonu u lipnju 1975., slava lako može udariti u glavu. Novca je bilo više nego ikad i Elton se bezglavo prepustio porocima baš kad se razmahala epidemija side, koja je desetkovala gay zajednicu. Da je gay, Elton je isprva priznavao samo najbližima, a tek u intervjuu Rolling Stoneu 1976. uspio je izreći da je biseksualan te da čezne za ljubavlju, ali po mogućnosti sa ženom.

- Radije bih se zaljubio u ženu jer mislim da bi ta veza dulje trajala od one s muškarcem - rekao je tad Elton, ali dodao kako ne vidi ništa loše u tome da u krevet ide s nekim istoga spola. Svojedobno je bio zaručen za ženu s kojom je izgubio djevičanstvo, tajnicu Lindu Woodrow, dok je s Njemicom Renate Blauel čak stupio u brak.

FEBRUARY 14 1984 : ELTON JOHN AND RENATE BLAUEL AT ST MARK'S CHURCH .(Photo by Patrick Riviere/Getty Images)
Getty Images
Od 1984. do 1988. bio je u braku s Renate Blauel

Na neki način vodio je dvostruki život: bio je gay koji pjeva ljubavne pjesme ženama, sramežljivi dečko koji se na pozornici pretvara u zvijezdu bez zadrške, partijaner koji ne prestaje snimati i nastupati kao kakav radoholičar. Ta podvojenost dovela je do ovisnosti o narkoticima, alkoholu, seksu i hrani i trebalo mu je desetak godina da se potpuno očisti, skine s droge i dođe k sebi.

- Protratio sam velik dio života na drogu i alkohol. I dok su oko mene umirali lijevo i desno, ja i dalje nisam prestajao. Nisam se bojao. Kad pomi-ješate drogu i alkohol, mislite da ste nepobjedivi - rekao je Elton i izjavio da je imao sreću što je iz svega nekim čudom izišao HIV-negativan. Veliko otrežnjenje nastupilo je početkom novog milenija, kad je Elton shvatio da ga njegov menedžer John Reid, s kojim je u nekom trenutku imao i ljubavnu vezu, sustavno potkrada. Na suđenju koje je uslijedilo doznalo se da Elton dobro zarađuje, ali i mahnito troši pa je tako dvije godine trošio oko dva milijuna funta mjesečno - na nakit, umjetnička djela i nekretnine, dok je 300 tisuća funta otišlo samo na cvijeće.

British musician Elton John puts the contents of his home under auction at Sotheby's, London, 1988. (Photo by Christopher Pillitz/Getty Images)
Getty Images
Na dražbi u Sotheby’su 1988. prodao je stvari iz svojeg doma

- Volim cvijeće. Nemam nikoga kome bih ostavio novac, samac sam, a novac je moj i mogu ga trošiti kako hoću - pravdao se Elton na sudu. No zapravo je tada već imao nekoga kome je mogao ostaviti novac. David Furnish, 15 godina mlađi kanadski filmaš, pojavio se u Eltonovom životu 1993. kad ga je netko doveo glazbeniku na večeru za veliko društvo.

- Privukao me odmah. Bio je lijepo odjeven, vrlo sramežljiv - sjeća se Elton koji je Davida već sutradan pozvao na večeru udvoje i tako je počela veza koja traje do danas i, kako kaže glazbenik, “sve je bolja i bolja”, možda i zato što obojica rade na tome pa tako svake subote izmjenjuju nježna pisamca zahvale što su zajedno. Ljubav su okrunili djecom: i Zacharyja i Elijaha rodila je potpomognutom oplodnjom ista zamjenska majka, a obojici im je krsna kuma Lady Gaga.

LONDON - 1987: Musician Elton John and boyfriend David Furnish at home in London for Elton's 40th birthday party. (Photo by Dave Hogan/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Od 1993. u vezi je s Davidom Furnishem, s kojim se 2014. i vjenčao

- Da ste mi prije 10 godina rekli da ću biti u braku s muškarcem kojeg volim i imati dvoje prekrasne djece, rekao bih vam da ste mi stavili LSD u piće - izjavio je Elton u emisiji Ellen DeGeneres i naglasio da su djeca najbolje što mu se dogodilo u životu. - Ne živimo mi toliko različito od ostalih ljudi. Sjedimo oko stola, čitamo novine, pijemo kavu, gledamo televiziju, igramo se s djecom - opisao je David jednom njihovu obiteljsku idilu koja se, doduše, odigrava u ne sasvim običnom okružju. Elton i David posjeduju šest raskošnih rezidencija na raznim mjestima u svijetu pa tako imaju vilu punu svjetla i slika Keitha Haringa, Damiena Hirsta i Philipa Taaffea na Beverly Hillsu, moderan stan u Atlanti, gdje je smještena Eltonova zbirka fotografija, kuću opremljenu bidermajer namještajem u Londonu, romantični dvorac s gomilom spavaćih soba u Windsoru, ljetnikovac iznad Nice i apartman u Veneciji.

Elton John with his pet rabbit Clarence posesfor his official portrait at his home near London, 1976, Image: 98223181, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
U svojem londonskom domu 1976.

- Lijepo je biti u vlastitom domu pa ih zato imamo sve više - ispričao je Elton. Udobnost doma mu je važna, kaže, jer nakon što pročita djeci priču prije spavanja, uglavnom ostaje kod kuće kako bi se dobro naspavao da bi mogao rano ustati i odvesti dečke u školu. - Zato i prestajem s putovanjima. Djeci sam potreban, a njih dvojica su meni potrebniji nego bilo kakva turneja na ovom svijetu - izjavio je Elton kao da želi naglasiti kako je samo običan muž i otac. Da sinove obožava, to je jasno. Ali pitanje je koliko obično i normalno može biti djetinjstvo kad ti je tata jedan od najslavnijih ljudi na svijetu, s prodanih više od 300 milijuna ploča, kao i jedan od najbogatijih, s imutkom od 450 milijuna dolara, i k tome čovjek čiji je život pretočen u film dobio oznaku “R” - ograničen za prikazivanje.

LONDON, ENGLAND - APRIL 22:  David Furnish (L) and Elton John with sons Elijah and Zachary attending the 'Sherlock Gnomes' London Family Gala hosted by Sir Elton John and David Furnish at Cineworld Leicester Square on April 22, 2018 in London, England.  (Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images for Paramount Pictures)
Getty Images for Paramount Pictu
Na premijeri filma ‘Sherlock Gnomes’ s Davidom Furnishem i njihovo dvoje posvojene djece Elijahom i Zacharyjem

Linker
19. travanj 2024 07:11