‘pokazao primitivno lice‘

Massimova kći pisala o ‘eliti‘ iz centra Zagreba, optužili je da se veseli tuđoj nesreći

Radijska voditeljica Mirna Savić osvrnula se na cijene nekretnina u centru Zagreba, koji je u ožujku 2020. bio teško pogođen potresom.

Mirna Savić, radijska voditeljica i kći proslavljenog glazbenika Massima Savića, ističe se svojim humanitarnim radom, no ovog puta zbog svog je komentara na društvenim mrežama naišla na osudu. Pisala je na svom Instagramu o centru Zagreba, usput prozvavši ‘elitu‘ koja živi u tom prestižnom dijelu grada.

"Bacam oko na prodaju stanova u oglasniku svako toliko jer sam mazohist i šatro sanjar. Stanovima u centru Zagreba, mogu vam reći, pada cijena. Posebice kad se na fotkama vide raspuknuti zidovi, a to je često. Zagreb je mala država. Uživa privilegije hrvatske centralizacije, a vrši je i unutar sebe, itekako. Davno sam vodila internetski razgovor s jednim žiteljem uskog centra grada, iz umjetničke obitelji kakve obožavaju svojatati austro-ugarski šik, jer oni ipak najviše zaslužuju uživati u kulturnom životu koji on nudi, za razliku od plebsa. Taj mi je čovjek objašnjavao kako živjeti u centru treba zaslužiti. Svojim ponašanjem i senzibilitetom, a još davnije mi je jedna simpatija rekla kako on i njegova ekipa ne izlaze s curama koje žive ‘preko granice Črnomerca‘", napisala je Mirna i dodala da je centar grada ove godine pokazao svoje primitivno lice.

"Dok se intelektualna elita grada slijevala kroz haustore kao kroz glasne odvodne cijevi, centar je bio vulgaran. Opor. Agresivan. Usudio se! Pet tisuća eura po kvadratu ponašalo se kao da je mizernih tisuću i po! Neoprostivo... Ili? U jeku prirodne katastrofe koja je došla u ožujku i očigledno ostaje s nama do daljnjega, zagrebački centar zaslužuje dugo odgađanu demistifikaciju. Kazališta, mala kina i slatki dućani uvijek su uzimali drugo mjesto iza kafića. U centru se kafeniše, pokazuje i zamišlja da to nije Zagreb već neki Beč, kakav komadićak Praga. Hoće li simpatični žohari građanskih stanova od 2021. imati manje podstanara nego do sada? Hoće li cijene pasti gdje im je odavno i mjesto? Hoće li se adresom u Preradovićevoj napokon prestati liječiti kompleksi manje vrijednosti i hoće li možda, samo možda, ostatak ovog fenomenalno šarenog grada dobiti priznanje kakvo zaslužuje? Mistična maglica baštine oko Lenucijeve potkove je stara dim mašina za koju ne vrijedi ginuti ni figurativno ni doslovno", završila je Savić svoje izlaganje.

Objava je uzrokovala buru reakcija, dok su neki Mirni čestitali na stavu i riječima koje je napisala, drugi su je kritizirali, rekavši da nije u redu da se veseli tuđoj nesreći. Ona je u komentarima objasnila da nije nipošto željela potrese i pravdu stavljati u isti koš. "Nemoj molim te potrese i pravdu stavljati u isti koš. Da su pokazali fragilnost arhitekture, svakako. Da su nas svašta naučili, svakako. Ali sve bi dala da ih nije bilo. Već bismo nekako došli do ove teme i bez žrtava", odgovorila je Mirna jednoj svojoj pratiteljici nakon što je ona napisala da - "ima pravde u svemiru, nažalost, na najgori način".

Linker
19. travanj 2024 01:19